Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.

Cele 50 de vicii ale domnului Grey – de E. L. James

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.1/10 (59 votes cast)

 

 

CELE 50 DE VICII ALE DOMNULUI GREY

- de E. L. JAMES – (Erika Leonard)

 

 

 

Cumpara Cincizeci de umbre ale lui Grey / Vol 2 / Vol 3

Titlul original: Fifty Shades

An apariţie: 2011

Cărţile seriei: Cincizeci de umbre ale lui Grey, Cincizeci de umbre întunecate, Cincizeci de umbre descătuşate

Număr pagini: 616, 660, 718

 

 

 

 

 

 

 

Mă cuprindea disperarea când peste tot vedeam că se aducea în discuţie vreun titlu din cele menţionate mai sus. Oriunde mă uitam pe internet, riscam doar să văd coperţile sau titlurile cărţilor. Nu m-a atras niciodată şi cu cât le vedeam mai des, cu atât îmi spuneam mai des în cap că nu o să pun mâna pe aceste cărţi. Mai mult decât atât, nu ştiu dacă am citit toate titlurile complet, până de curând. Ciudat, ştiu, dar undeva în mintea mea, respingeam cărţile fără să am vreun motiv anume. Acum aştept cu disperare să apară filmul şi mă rog să se ridice la nivelul aşteptărilor mele. Vreţi să ştiţi cum am ajuns să le cumpăr? Revistele de luna trecută au fost de vină. Era un articol mai mare într-una dintre reviste, l-am citit şi m-a cnvins imediat. Mă bucur că am avut înţelepciunea să citesc articolul.

În carte o să întâlniţi mult, dar mult sex. Pentru mine nu a reprezentat o problemă să citesc – probabil – 1000 de pagini doar cu şi despre sex. Poate dacă aveam frustrări – vorbesc doar în numele meu, fără să fac referire la cei care citesc alte tipuri de cărţi –  atunci aş fi închis cartea şi nu m-aş fi complicat să citesc cele 3 cărţi în mai puţin de 48 de ore.  A fost ca un drog ce a început cu “aş vrea să îmi termin toate cărţile de citit înainte de a intra în Noul An”, un drog pe care l-am amânat de la o zi la alta, iar într-un moment de plictiseală am pus mâna pe primul volum şi cu greu am reuşit să dorm puţin când s-a luminat afară. Ştiu că gusturile nu se discută, dar eu nu pot să dau acestor cărţi nota 9/10, ci 12/10 şi nici să mă plâng de “prea mult sex”. Poate a exagerat cu sexul, dar este o carte erotică, nu de croşetat şosete.

 

 

Îmi place tot ce a pus pe hârtie autoarea şi ce poveste a creat. Cartea te ţine în suspans când vine vorba de trecutul lui Grey, dar nu sunt situaţii care să aducă mister nou ce îşi are rezolvarea la finalul cărţii, ci totul se rezolvă imediat, iar situaţii sunt multe…deci, acţiune. Mi-a plăcut că am întâlnit o fată nepricepută în ale sexului, dar dornică să înveţe, iar în mod surprinzător…o femeie cât se poate de reală. De ce spun asta? Noi femeile, vorbim, întrebăm, insistăm pentru răspunsuri chiar dacă or să ne placă sau nu, geloase pentru că avem simţul proprietăţii. Anastasia Steele nu mi s-a părut deloc genul de eroină care să întreb o singură dată şi apoi să tacă.

Ce mi-a plăcut la Christian Grey? Bărbaţii tind să fie geloşi pe el, iar femeile tind să viseze măcar o clipă la el. Ei bine, ambele sexe au motive întremeiate să o facă. E plăcut să vezi cum o cucereşte el pe Anastasia, cum luptă pentru a o avea, cum îi pune totul la picioare, cum o duce pe culmi nebănuite, obsesia şi frumuseţea lui, siguranţa pe care o oferă femeii iubite, toate acestea îl fac să fie bărbatul perfect în ochii femeilor. Dragi bărbaţi, nu e nimic rău în a arăta atrăgător, a lupta să cucereşti o femeie, să fii romantic, dur în anumite cazuri, posesivi, geloşi, darnici şi…să aveţi o cameră ca a lui Grey. Poate femeile dau senzaţia că sunt pudice sau mai ştiu eu ce, dar nu înseamnă că nu vor anumite lucruri sau că “nu” înseamnă “da, te rog”. Ah! Nu uitaţi că atracţia apare doar dacă ai lângă tine o persoană cu multă încredere în sine. Regulă valabilă pentru toată lumea.

Mi-a mai plăcut că la finele ultimei cărţi, am găsit câteva pagini scrise din perspectiva lui Grey. Chiar mi-a plăcut.

 

 

 

Avem un scenariu tipic telenovelor: el – mult prea bogat, ea – om de rând, dar nu se pune la fel de mult accent ca la TV. Răceala lui Kate Kavanagh – colega şi cea mai bună prietenă a Anastasiei, o aduce pe Anastasia (21) în biroul renumitului Christian Grey (27). Kate trebuia să îi ia un interviu pentru ziarul studenţesc, dar Anastasia este cea care trebuie să conducă peste 200 de km, să se împiedice în biroul lui Grey şi să se atragă unul pe celălalt. Grey avea o obsesie pentru fetele scunde şi brunete pentru că îi aducea aminte de mama lui – prostituată narcomană – care a murit când el avea 4 ani. Pentru că o doreşte, Grey face cercetări despre Anastasia, astfel dând din nou de ea şi ademenind-o uşor, uşor către camera lui de joacă. Deşi pare un bărbat puternic, Grey are momente când se transformă într-un copil, iar asta se datorează trecutului lui care nu a fost deloc plăcut: foamete, o mamă nu tocmai perfectă, peştele ei care nu l-a tratat prea bine s.a.m.d.  Datorită dependenţei de alcool, deşi se afla într-o familie iubitoare, la vârsta de 15 ani începe să aibă o relaţie cam sado-masochistă cu nimeni alta decât Elena Lincoln/Doamna Robinson, prietena mamei lui. Prin ea, el a reuşit să se redreseze, dar tot ea l-a transformat într-un bărbat fără sentimente. Puterea ei asupra lui, ia sfârşit când Grey se îndrăgosteşte de Anastasia – asta în timp ce încerca să o convingă să semneze contractul prin care ea devine sclava, iar el dominatorul. Cine nu l-ar fi semnat?

Deşi se transformă în sclavă a lui fără să semneze contractul, Anastasia ştie că vrea mai mult, vrea un iubit, dar timpul avea să îşi spună cuvântul, iar Grey – cel care nu face dragoste/vanilla sex, nu se îndrăgosteşte, tipul dur şi fără sentimente, cel care nu doarme în pat cu nici măcar o femeie, care nu se lasă atins – îşi calcă singur în picioare toate aceste reguli şi nu numai… oh! da, cerere în căsătorie.

Viaţa alături de Grey poate să fie frumoasă, plină de acţiune, dar nu toate “acţiunile” par benefice pentru Anastasia. În plus, trecutul cam stă între ei (foste supuse, doamna Robinson), atentări la viaţă, hărţuiri, neînţelegeri, obsesii duse la extrem. Eu zic că merită să aflaţi singuri cum se petrece întreaga acţiune din cele 3 cărţi, cum se schimbă Christian Grey, dar şi Anastasia, dacă rămân sau nu împreună s.a.m.d.

 

 

Da, recomand cele trei cărţi, iar eu aştept cu nerăbdare filmul şi poate, poate o continuare a cărţilor? :D Nu pot garanta că or să vă placă, dar cred că le puteţi acorda puţin credit şi cine ştie…poate chiar o să vă atragă şi o să învăţaţi câteva lucruri pe care să le puneţi şi în practică.

 

 

Cincizeci de umbre ale lui Grey-tile Cincizeci de umbre intunecate-tileCincizeci de umbre descatusate-tile

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +14 (from 18 votes)

Participa si tu la comentarii:


 1. 50 vicii! :

  Inainte de toate vreau sa te felicit pentru ce ai scris tu aici, aproape toti cititorii acestor 3 carti gandesc cam ca tine..facem exceptie de aia rautaciosi care au spus verzi si uscate despre autoare si trilogia scrisa de catre ea.
  Recomand aceasta carte din multe motive.
  Insa o sa spun un singur lucru: CITITI aceasta carte! Este ceva original, nu am mai vazut ideea asta prin alte carti sau seriale( bine, facem exceptie de Sylvia Day si altii ca ea, care au copiat romanul imediat dupa ce a fost publicat si au vazut cum prinde la public). Admir foarte mult autoarea pentru originalitate, ea nu s-a folosit de nimeni si nimic, ea a scris in cartea aia tot ce a simtit si a crezut ca este ok, nu a stat sa “copieze” pe nimeni si apoi sa adapteze la romanul ei( asa cum fac muuulti autori..se inspira din cartile/serialele de succes).
  Trebuie sa recunoastem si faptul ca autoarea este la inceput si inca mai are multe de invatat, dar o admir pentru faptul ca a ajuns unde a ajuns. A ajuns atat de sus desi ea isi postase povestioara pe un site si facuse asta din placere..si uite unde a ajuns, nu cred ca si-a imaginat ca se poate ajunge aici.Insa repet, inca mai are multe de invatat..cartea putea sa fie scrisa mult , mult mai bine si sa fie mai complexa, dar asta NU inseamna ca nu merge citita si asa si ca nu prinde..prinde chiar extraordinar de bine.
  Nu sunt asa “revoltata” pe autoare si pe succesul ei, am vazut multe recenzii rautacioase…erau revoltati ca aceasta carte are succesul pe care il are si ca nu merita, cartea este foarte buna si are muulte plusuri, plusuri mai multe decat minusuri si pt o femeie care nu are zeci, sute de carti in spate…e ceva waw. Nu am sa inteleg niciodata de unde atata rautate, femeia a fost suficient de inteligenta incat sa scrie acolo niste lucruri care sa atraga publicul mai mult decat alte carti scrise de oameni mai de succes si mai destepti decat ea. A fost norocul ei si ma bucur ca am putut sa citesc o asemenea carte.
  Astept filmul..desi ma enerveaza si comentariile extrem de rautacioasa despre personaje. Normal ca Jamie si Dakota nu-s pe placul tutuor..fiecare si-a imaginat un Grey si o Anastasia in cap, normal ca nu corespunde. Asa s-a intamplat si cu Twilight..toti au insultat-o pe Kristen si ea a jucat impecabil..a fot mai mult decat potrivita pt Bella.Dar nu avem cum sa schimbam mentalitatea societatii..probabil fanii isi doreau o siliconata de 1,80..si dumnezeu mai stie ce..fata asta e frumoasa, are o frumusete naturala si mai e si talentata. Ceea ce este valabil si pt Jamie..abia astept sa vad filmul , astept sa vad cum Jamie si Dakota o sa le dem tututor ca au talent si ca sunt potriviti pt rol.

  Place? Thumb up 1 Thumb down 0
  • Fara Miere        ( citeste - Mireasa rapita – de Teresa Medeiros din 12-09 )
   Primul comentariu pe: 2012-08-23 ~ 16 voturi - Cel mai votat comentariu
   :

   Mulţumesc pentru postare, dar tot nu-mi plac actorii :)) . Nu ştiu de ce, dar cred că mi-am format altă părere şi imagine despre personaje, iar actorii par de pe altă planetă :chic: .
   Nici de Kristen sau cum o cheamă, nu mi-a plăcută. Stă în 90% din cazuri cu gura deschisă. Iar cărţile -- deşi nu m-au impresionat -- au fost mai bune decât filmele realizate.

   Place? Thumb up 0 Thumb down 0
  • claudia fulgeanu        ( citeste - cele 50 vicii ale domnului grey din 2-01 )
   Primul comentariu pe: 2014-02-01 ~ 1 voturi - Cel mai votat comentariu
   :

   sunt de acord cu tot ce ai scris si in plus mai spun doar atat:astept filmul dar sper sa-i vad in rolurile principale pe matt bromer(chiar daca nu am crezut ca este gay si nu cred nici acum si nu in vine sa cred acest lucru) si alexsis blendel(sper ca i-am retinut corect numele).

   Place? Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Anais        ( citeste - Ispitirea unui lord din 10-19 )
  Primul comentariu pe: 2013-07-14 ~ 10 voturi - Cel mai votat comentariu
  :

  Matt B s-ar fi casatorit in secret, cu un barbat foarte nashpa!!!! :crazye:

  Place? Thumb up 0 Thumb down 0
 3. emily        ( citeste - legaturi primejdioase , mana destinului - nora roberts din 5-14 )
  Primul comentariu pe: ~ voturi - Cel mai votat comentariu
  :

  Am ramas asa suspendata in aer cumva la finalul cartii….cand au fost descrise lucrurile din puntul de vedere al lui Christian , mi-a placut la nebunie.
  E prima carte de acest gen care am citit-o pana acum .Astept totusi sa apara si volumul 4 :smile:
  tocmai ce mi-a ajuns coletul cu seria Crossfire -- Sylvya Day!

  Place? Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Tocmai am terminat de citit cele 3 volume( le-am devorat in 2 zile) si sunt foarte incantata! Acum ascult intruna melodia de la trailer, este atat de potrivita si HOT! Si eu am evitat cartile exact din acelasi motiv, erau PREA populare! M-am hotarat totusi sa le citesc si CLAR nu imi pare rau, insa acum nu mai pot sa citesc alta carte pt ca mi s-ar parea inferioara! Am adorat zeita intima si vocea interioara a lui Anastasia( atat de amuzante!) Eu am citit cartile dupa ce am vazut trailer-ul deci nu imi pot imagina un alt CG decat Jamie Dornan! Este exact cum mi l-am imaginat cu parul mai lung si ravasit tot timpul si are acea privire pe care mi-o imaginam si zambetul ascuns…este PERFECT! Abia astept filmu!

  Place? Thumb up 2 Thumb down 0

Lasa un comentariu. Participa la discutie!

*

BIFEAZA daca ai scris o RECENZIE!!

Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.