Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.

Hopeless Fara speranta – de Colleen Hoover

Citeste GRATUIT Demonii trecutului de Anne K. Joy!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.4/10 (21 votes cast)

 

HOPELESS – FĂRĂ SPERANŢĂ

de Colleen Hoover

 

 

Titlul în engleză: Hopeless

Număr pagini: 364

An apariţie: 2013

Editura Epica

Traducere: Adrian Deliu

 

În primul rând, vă sfătuiesc pe cei care nu aţi citit cartea, să citiţi printre rânduri ce urmează să scriu mai jos sau citiţi doar descrierea cărţii. O să încerc să nu divulg prea multe informaţii, dar sunt anumite lucruri pe care aş vrea să le discut şi n-aş vrea să vă daţi seama despre ce anume ar putea să fie vorba.

Dacă nu am ceva de comentat contra, nu mă simt bine. Deşi ElenaCristina a spus că i-a plăcut mai mult a doua parte şi că a plictisit-o (sau ceva de genul) prima parte, eu sunt oarecum invers. Mi-a plăcut mult mai mult prima parte pentru că nu era nimic complicat, Dean Holder făcea fiecare scenă interesantă, povestea părea oarecum reală şi nu pură telenovelă :D . Ei  bine, spre final am dat peste o telenovelă de zile mari :)) . Nu m-a deranjat sau cel puţin nu simt acest lucru în acest moment, dar m-am simţit scoasă dintr-un mediu romantic, ca mai apoi să fiu trecută dintr-o dramă în alta şi s-au unit dramele între ele într-un mod neaşteptat şi fantezist.

Când am citit descrierea cărţii şi am aflat că Dean Holder ascunde o serie de secrete, m-am gândit că cine ştie ce a făcut sau a păţit, plus că la început aflăm că a fost închis pentru bătaie şi mi-am zis că este un băiat rău cu multe răni interioare. Mă aşteptam ca partea de final să se axeze mai mult pe el, pe secretele lui, pe traumele lui şi când colo autoarea se dezlănţuie şi îmi arată că m-a dus de nas în ultimul hal. Nu pot să vă spun ce, cum, unde şi în ce fel, dar oricum e ceva complicat, derutant, pe de o parte are legătură cu realitatea, dar autoarea a dus-o la extreme :D şi pe deasupra a tot adăugat nişte asemănări care au bătut la ochi – brăţara, iubitul, ba chiar şi acelaşi necaz, reîntâlnirea, copilăria s.a.m.d. Pe de altă parte este interesant cum a amestecat lucrurile şi recunosc că mi-a plăcut şi tatuajul lui Dean. M-am gândit că are legătură cu trecutul lui şi chestia prin care a trecut, dar abia mai târziu am aflat de unde provine şi că era o combinaţie.

De Dean şi Sky mi-a plăcut la început, adică în prima jumătate a cărţii şi poate se datorează faptului că de bine, de rău, totul era roz între ei. Nu ştiu dacă o persoană – ca personajul traumatizat din carte – ar putea să ducă o viaţă de cuplu pur şi simplu normală. Nu neg că nu există astfel de situaţii, însă eu nu ştiu cum se pot concentra alţii la sex când ei trec prin nişte momente atât de marcante, de groaznice, de mai şi mai că-ţi vine să omori pe cineva anume. Din punctul meu de vedere, acea scenă mi s-a părut dezamăgitoare şi mai ales pentru că trebuia să aibă o altă importanţă pentru ei. Mă rog, a dres-o autoarea cu prima ocazie şi oarecum am trecut cu vederea. A fost ceva ce n-am putut să trec cu vederea şi să o înţeleg pe autoare, şi anume că a apărat personajul negativ. Aşa am simţit eu atunci când arunca vina pe vicii, pe alcool şi spunea că nu ştia ce face. Parcă a insistat prea mult pe treaba asta şi parcă trebuia să mi se facă milă şi atunci mi-am zis că poate trebuia să abordeze altfel acea situaţie, mai ales pentru că nu era la prima abatare şi nici la ultima. Pedeapsa a fost o uşurare pentru personajul negativ şi nu cred că a apucat să-şi spele păcatele şi să se căiască aşa cum trebuia.

Revenind la personajele principale, au avut o frumoasă poveste de dragoste, frumoase scenele de la şcoală, de acasă de la ea, din timpul alergatului, de la magazin, cea cu SMS-urile. Dacă citiţi cartea trebuie să vă înarmaţi cu puţină răbdare pentru că Dean nu este ca toţi ceilalţi eroi din cărţi, ci îi place să facă fiecare moment mai deosebit şi are un mod aparte să iubească fata de lângă el, mai ales pentru că ştie că ea este o anumită fată. El are şi un strop de umor, aşa că o să-i regăsiţi această calitate şi în anumite scene. Şi pentru că am menţionat de umor, l-am remarcat chiar şi în pagina cu mulţumiri ale autoarei.

În ansamblu, cartea este destul de ok, dar nu m-a dat pe spate acel trecut tumultos.

 

Cred că am găsit o cheiţă a succesului între părinte şi copil :chic: :

Nici măcar oră limită de ajuns acasă n-am. Totuşi, n-am întins coarda prea mult, aşa că e posibil să am o oră limită, şi doar să nu-mi fi dat seama de existenţa ei. Vorbeşte cu mine mai degrabă ca o prietenă decât o ca mamă şi a reuşit cumva să mă facă să fiu total sinceră cu ea în privinţa a tot ce se petrece în viaţa mea.

 

 

Linden Sky Davis a fost adoptată cu treisprezece ani în urmă. Mama ei, Karen, a insistat întotdeauna ca ea să îşi urmeze studiile cu profesori la domiciliu, însă dorinţa lui Sky era să fie înscrisă la şcoala de stat. Prietena ei cea mai bună, Six, este cea care i-a implantat în minte o astfel de idee şi amândouă s-au rugat neîncetat în faţa lui Karen să o lase pe Sky la şcoala de stat. Într-un final, dorinţa le-a fost îndeplinită şi Sky a fost înscrisă în ultimul an de liceu. Era o bucurie pentru ea să studieze alături de Six, numai că prima lor săptămână de şcoală nu a existat şi asta pentru că Six avea să plece în străinătate în cadrul unui schimb de experienţă şcolară exact în aceeaşi săptămână. Dacă ar fi ştiut de la început că nu avea să meargă la şcoală împreună cu Six, Sky nu ar mai fi insistat în faţa lui Karen să o înscrie la acea şcoală.

Şcoala de stat nu este unica ei schimbare în viaţă pentru că Sky îl întâlneşte pe Dean Holder, un băiat cu o reputaţie la fel de îngrozitoare ca şi a ei. Sky era cunoscută ca fiind o fată uşoară, dar numai ea ştia adevărul. Despre Dean avea să afle curând că bătuse crunt un băiat şi ajunsese la penitenciarul de minori pentru o perioadă de un an şi jumătate. Proaspăt reîntors de acolo, Dean o întâlneşte pe Sky într-un magazin şi între ei apare o atracţie nemărginită. Încep să alerge împreună, apoi Dean se reînscrie la liceu,  are cursuri împreună cu Sky şi oricât ar vrea cei doi să păstreze distanţa, le este absolut imposibil. Numai că în timp ce dragostea se înfiripă între ei, ceva din trecut le ameninţă puternic viitorul şi scoaterea la suprafaţă a unor secrete, ar putea să le distrugă relaţia înainte ca aceasta să înceapă. Nici Dean şi nici Sky nu sunt ceea ce par şi ceea ce ştiu că sunt, însă timpul în care se pot bucura de ceea ce au în prezent este mult mai scurt decât îşi pot imagina.

Ce anume s-a întâmplat pe parcursul vieţii celor doi? Există o legătură între ei? Cum ar putea trecutul să le schimbe viitorul? Ce se întâmplă atunci când totul pare să fie pierdut? Există vreo şansă ca trecutul să fie dat uitării, iar Dean şi Sky să-şi continue relaţia?

 

Nota pe care o acord cărţii: 8,5/10

 

 

Fara speranta-horz

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +7 (from 7 votes)
Hopeless Fara speranta - de Colleen Hoover, 8.4 out of 10 based on 21 ratings

Citeste GRATUIT Recunoaste-ma! de Anne K. Joy!

Sectiune comentarii

108 comentarii la "Hopeless Fara speranta – de Colleen Hoover"

Notify of
avatar
Anca
Membru
Anca citeste:

Hehe, nu mai am 20 de ani, dar cartea m-a rascolit, pe cuvant! Am dat si apa la soricei, dar hei, nu spuneti nimanui! :books:
Un 9,50/10.

Anais
Membru
Anais citeste:

@Anca:
:imbratisare:
si eu mai dau. am plans si la O propunere tentanta de CherylHolt, de exemplu.

Dia
Membru
Dia citeste:

HOPELESS -- Fara speranta de Colleen Hoover
Desi nu am citit nicio recenzie a acestei carti, auzisem cumva ca este o poveste trista. Am evitat sa citesc si recenzia scrisa de Fara Miere pentru ca inca de la inceput ne-a sfatuit sa citim printre randuri descrierea si atunci mi-am imaginat ca e de preferat sa las povestea sa ma suprinda.
Inceputul cartii mi-a placut foarte mult. Imediat am fost acaparata de poveste, de Sky si prietena ei.
Mi s-a parut foarte buna introducerea, faptul ca Sky urma sa mearga la liceu si pentru prima data la o scoala de stat, faptul ca nu simtea nimic cand era cu cate un baiat… Toate aceste aspecte mi-au trezit curiozitatea si am citit cu aviditate prima parte a cartii.
Holder mi-a placut ca personaj. Intai ne este infatisat ca un baiat rau, cu un trecut dur. Sky alege sa creada ce e mai rau despre el pentru ca si el ii da motive, in preajma ei el se poarta foarte ciudat, fapt care o sperie.
Plecarea prietenei ei in Franta si schimburile de mesaje dintre fete, scenele din liceu cu adolescenti tipici, rautaciosi, m-au introdus in lumea liceenilor. Abia cand Holder se poarta mai mult decat ciudat, de parca ar avea personalitate multipla, mi-am pus intrebarea ce e cu el de fapt si ce ascunde acesta.
Nu as fi ghicit intr-o mie de ani ce urma sa se intample. Avem parte de o avalansa de intamplari, care mai de care mai neasteptate. Dupa ce autoatea m-a facut sa-l indragesc pe Holder, aflu cu stupoare ca ii ascundea multe. Nu vreau sa dezvalui nici eu prea multe, insa voi spune ca m-a marcat povestea lui Sky :sad:
Colleen Hoover ne ia prin surprindere cu trecutul lui Sky, cu multe experiente dureroase si traumatizante. Nu am inteles cum a fost posibil ca aceasta sa blocheze respectivele amintiri, dar am suferit alaturi de ea cand acestea au revenit in forta. Niciun copil nu ar trebui sa treaca prin asa ceva, si pedeapsa a fost prea usoara pentru tot raul produs…
Holder a fost neasteptat de protector si de dulce cu ea. Desi finalul este unul dulce-amarui, eu am ramas mult timp cu gandul la nenorocirile prin care au trecut personajele si m-am intrebat sincer cum poti sa iti revii dupa asa ceva.
Nota mea este 9 si sunt sigura ca nu voi reciti povestea pentru ca e prea dureroasa.

Alexandra
Membru
Alexandra citeste:

@Dia: :ap:

charm
Membru
charm citeste:

@Dia: Frumos comentariu.
:yeah:

Eva
Membru
Eva citeste:

@Dia: Si pe mine m-a impresionat cartea asta. Tin minte ca am ramas un timp cu gandul la ea dupa ce am citit-o.

cindy
Membru
cindy citeste: bookaholic-guy.blogspot.ro

:ap: :ap: Si mie mi-a ramas in minte cartea asta si as reciti-o cu mare drag, in ciuda faptului ca e carte dficila si trista.

erika
Membru
erika citeste:

@Dia: Din cauza asta nu am citit-o pana acum si nici nu ma trage ata, ca sa zic asa :roll2:

Maria B
Membru
Maria B citeste:

@Dia: :ap: :ap: :ap:
Nici eu nu cred că o voi reciti, dar nu din același motiv ca tine
Ci din cauză că sunt atât de multe opțiuni!

Yulya
Membru
Yulya citeste:

@Dia: :ap: :ap: Multumim Dia :ap: eu deocamdata ii zic pas,prea trista pentru sufletul meu!

Dia
Membru
Dia citeste:

Yulya draga mea, si eu consider ca este o carte prea trista :sad:

Anais
Membru
Anais citeste:

:love_flag:
Am cumparat-o si eu.

Yulya
Membru
Yulya citeste:

Hopeless-Fara speranta de Collen Hoover

Am citit recenziile fetelor si mult timp m-am gandit la aceasta carte,daca sa imi fac curaj sa o citesc sau nu,a trecut ceva timp de atunci ,iata ca m-am imbarbatat si am zis ca risc si asta am facut.
Nu o sa povestesc deloc despre actiune,o sa ma axez mai mult pe personaje.
Ii avem in plin plan pe Holder si Sky,doi tineri frumosi care se afla in ultimul an de liceu.
Cei doi se cunosc pentru prima data intr-un market,iar Sky este asaltata cu tot felul de intrebari de acest tanar,Holer are impresia ca o cunoaste de undeva pe aceasta fata,dar dupa ce Sky ii prezinta actul de identitate,renunta la aceasta idee,dar nu renunta la a-i da tarcoale lui Sky.
Desi Sky este pusa la punct cu barfele despre Holder si n-ar trebui sa stea prea mult in preajma lui,face exact opusul,este atrasa ca un magnet de acest baiat si vrea sa afle cat mai mte despre el.
Ambii duc in spate povesti grele,dureroase.
Incep sa se imprieteneasca si sa descopera putin cate putin cate ceva despre viata fiecaruia.
Sky este o fire retrasa,nu are prieteni,decat pe Six,nu plange niciodata,nu are acces la tehnologie,dar de ce?
Ei bine am citit aceasta carte cu sufletul la gura,pagina dupa pagina,aducandu-mi un gust amar,descoperiri dureroase,secrete.
Holder este un baiat mult prea matur pentru varsta lui,este un prieten pe cinste,de nadejde,pe care te poti baza oricand,e un luptator.
El e raza de speranta a lui Sky,aceasta fata pierduta,care de cand acest baiat a intrat in viata ei,incepe sa afle si sa-si aminteasca tot mai multe amanunte din trecutul ei,pe cand era o copila,a avut parte de mica de o viata distrusa,plina de suferinta si rautate.
Si acum sunt inca plina de furie si nu-mi vine sa cred si mai ales imi e foarte greu sa cred,dar sunt foarte multe tinere,fetite care trec zilnic prin chinurile indurate de Sky.
Trebuie sa fi prea puternic sa poti trece cu bine,mai ales psihic peste asa ceva,pentru mine una e ceva de nedescris,am admirat si admir acest personaj,o fata simpla care indura atat de multe,din cauza unui inconstient ce-si varsa amarul in bautura si face cele mai de neconceput lucruri propriului copil.
Viata il readuce pe Holder in preajma lui Sky,cu ajutorul lui,ea poate sa-si invinga temerile,sa-si reaminteasca trecutul si sa-l infrunte.
Este o carte trista,pe care nu as mai reciti-o niciodata,dar a meritat,autoarea are un stil aparte,sa te tina captivat si sa te socheze pagina dupa pagina.
O urma de culoare aduce cartii povestea de dragoste care o traiesc cei doi,o poveste dulce amaruie,pe care o notez cu nota 10,Sky si Holder se salveaza unul pe altul din intuneric,m-a induiosat puterea lor si increderea cu care merg mai deoarte,dar totul impreuna.
Ma opresc aici si asta din cauza ca chiar nu mai imi gasesc cuvintele,nu pot sa fac decat sa o recomand cu tot dragul,bineinteles cand te apuci de aceasta carte trebuie sa stai bine cu nervii si inima,pentru ca o sa va ofere destul de multa tristete.

dovis
Membru
dovis citeste:

@Yulya: ofera tristete, dar si multa iubire si emotie.
Se vede ca te-a marcat.
Foarte frumos ai scris!
Multumesc ca mi-ai amintit aceasta frumusete de carte :yeah:

Eva
Membru
Eva citeste:

@Yulya: Si de piatra daca ar fi cineva, tot s-ar inmuia la cartile acestei autoare! Da, sunt triste cartile si din pacate (sau din fericire) simti fiecare suferinta. Dar si rasplata primita de aceste personaje chinuite este mare si te face sa te bucuri cu adevarat pentru ele!
O fata care trece prin ce a trecut fata asta, merita iubirea unui astfel de baiat, nu?
Imi aduc aminte ca si eu am citit cartea intr-un suflet!
Multumim, Yulya!

Yulya
Membru
Yulya citeste:

Va multumesc fetelor :imbratisare:
@Eva:Asa este,intr-adevar o fata ca Sky merita din plin iubirea din partea unui astfel de baiat :love_flag: Uneori e bine sa mai citim si astfel de carti sa ne mai trezim la realitate!

Lothlorien
Membru
Lothlorien citeste:

@Yulya: Te felicit pentru curajul de a citi o carte mega trista, plina de suferinte si greutati. :ap: Te mai si felicit pentru recenzia frumoasa si emotionanta. :ap: O sa citesc si eu candva, in viitor. :wink: Multumim Yulia ! :yeah:

Alexandra
Membru
Alexandra citeste:
Yulya
Membru
Yulya citeste:

@Lothlorien: :imbratisare:
@Alexandra: :imbratisare:

Anais
Membru
Anais citeste:

@Yulya: :zece_din_zece: Chiar trec printr-o perioara innorata a vietii, caut serviciu si deocamdata-nicio raza de soare la orizont. Asa ca nu m-as incumeta sa ma apuc de lectura aceasta, daca e atat de tragică.
Insa iti multumesc pentru recenzie, mi-a placut foarte mult ce am citit.

Lorena
Membru
Lorena citeste:

Ei.. Chiar m-a rascolit un pic cartea asta, pe cuvant. Nu prea am citit nicio recenzie despre ea si foarte bine am facut fiindca am intrat in poveste fara sa am habar despre ce e vorba. Si nici nu am banuit nicio clipa despre ce ar putea fi vorba.

Mai intai o cunoastem pe Sky. Toata viata ei a fost banala; a invatat de acasa, nu a avut niciodata televizor, telefon sau orice altceva legat de tehnologie. Adoptata in urma cu treisprezece ani, si-a trait viata dupa regulile impuse de Karen, mama ei adoptiva, si nici macar nu o deranja asta.
Era obisnuita sa nu simta nimic, nimic in legatura cu orice baiat care i-a trecut prin pat. Dar sa nu ne facem o impresie gresita. Niciodata nu a mers mai departe de niste saruturi fiindca nu si-a dorit niciodata mai mult.

Pana il cunoaste pe el..
Intalnirea cu Holder este tumultoasa inca de la inceput. Este clar ca exista o atractie intre ei, o atractie pe care niciunul nu o poate ignora. Asa ca, ce e de facut? Cei doi incep o relatie frumoasa care m-a tinut cu zambetul pe buze.

Dar apoi… bang! Totul se schimba.
Chiar nu ma asteptam deloc la asta! Credeam ca tot misterul se invarte in jurul lui Holder, ca el e cel care o va rani pe Sky atat de tare ca in prima pagina. Nu mi-am imaginat niciodata de cata suferinta a avut ea parte. O suferinta pe care nici ea nu si-o amintea.

Ma tot gandesc la intrebarea de pe spatele cartii. Chiar asa, oare ce e de preferat? Sa traiesti intr-o minciuna linistita sau sa afli adevarul devastator? Avand in vedere adevarul de fata, cred ca e de preferat minciuna.
Nimeni nu ar trebui sa treaca prin asa ceva. Si mai cred si ca, atunci cand cineva are parte de asemenea traume in viata, niciodata nu isi poate reveni, niciodata nu mai poate fi o persoana normala din punct de vedere psihic. Si cum ar putea? Cum ar putea sa uite toate clipele alea de groaza? Atat de ingrozitoare, incat si creierul a facut tot posibilul sa le reprime. Dar se pare ca nu a fost de ajuns.

Autoarea a fost mult prea ingaduitoare cu tatal lui Sky. Mai ca mi se facea mila de el. Ma gandeam la un moment dat ce naiba e in neregula cu mine.
Dar apoi mi-am dat seama ca nu e vina mea, ca autoarea l-a conturat in asa fel incat sa para ca se caieste si ca merita iertare. Dar nu e asa! O astfel de persoana nu merita niciodata sa fie iertata, ci din contra, merita tot ce e mai rau. E oribil!

Sprijinul lui Holder a fost vital in toata situatia! Sunt convinsa ca fara el, Sky nu ar fi putut sa fie atat de puternica si sa reuseasca sa treaca peste toate.
Dar dragostea face minuni! Face minuni si intotdeauna poate sa readuca speranta acolo unde pare ca nu mai e nicio sansa.

10. Pur si simplu.

Anais
Membru
Anais citeste:

@Lorena: Si eu as prefera mai degraba minciuna, decat un adevar mult prea trist si ravasitor.
Răvășitoare recenzie, m-ai impresionat si ma faci sa ma reped sa deschid copertile cartii, mai ales ca am cumparat-o si eu, de la ed Epica.
:zece_din_zece:

Alexandra
Membru
Alexandra citeste:

Îți înțeleg perfect sentimentele, pentru că așa am simțit și eu.
Autoarea ne ,,păcălește ” la inceput ararandu-ne o poveste simplă, ca mai apoi să declanșeze bomba. Oribil, nu cred că aș putea trece peste așa ceva.
Îți recomand și restul cărților autoarei.

Eva
Membru
Eva citeste:

@Lorena: Da. Asta e puterea acestei vrajitoare numita Colleen Hoover! Din nimic face ceva extraordinar! Si te perpelesti, si si simti fiecare traire! Si la final constati ca a fost o poveste simpla, dat tu ai simtit atat de mult!

charm
Membru
charm citeste:

@Lorena: felicitari, draga Lorena! :zece:

charm
Membru
charm citeste:

@Lorena: totul este atat de tuburator…

Lorena
Membru
Lorena citeste:

Fetelor, intotdeauna stiti ce sa spuneti! :imbratisare:

dovis
Membru
dovis citeste:

@Lorena: au dreptate fetele :yeah:
cand am citit cartea eu m-am gandit ca si baiatul meu si nepotii mei si toti baietii sa fie ca Holder :heart5:

dovis
Membru
dovis citeste:

@Lorena: in ideea ca as dori ca tinerii sa fie atat de responsabili, de atenti, de ….. grozavi :cloud9:

Lorena
Membru
Lorena citeste:

Dovis da, chiar ca! Sper sa am si eu vrei doi baieti ca Holder :heart5:

erika
Membru
erika citeste:

@Lorena: Am o retinere sa ma apuc de cartea asta si nu stiu de ce, poate din cauza suferintei in exces? Ramane de vazut :gandesc:

Lorena
Membru
Lorena citeste:

Erika, sa nu ai. Cartea este foarte frumoasa si desi este trista, este si plina de speranta.

Lothlorien
Membru
Lothlorien citeste:

Ei…m-ai rascolit in suflet ca o furtuna de vara. E musai sa o cumpar, desi nu mi-am facut nici pana acum curajul. :mrgreen: :chic: Multumim, Lorena! :ap: :yeah:

Lorena
Membru
Lorena citeste:

Lothlorien, neaparat sa o citesti! O sa iti ramana in suflet!

1 3 4 5
wpDiscuz
Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.