Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.

Barbati care urasc femeile – de Stieg Larsson

Seria Magia Craciunului - 5 carti romantice - 100 Lei

BĂRBAŢI CARE URĂSC FEMEILE

de Stieg Larsson

 

Titlul în engleză: Men who hate women

Număr pagini: 320 + 368

An apariţie: 2005

Seria Millennium: Bărbaţi care urăsc femei, Fata care s-a jucat cu focul, Castelul din nori s-a sfărâmat

Editura Trei

Traducere: Elena-Maria Morogan

 

În 3 zile am reuşit să dau gata primul volum al acestui roman „Bărbaţi care urăsc femei” scris de Stieg Larsson, autor care a murit în 2004 la scurt timp după ce a terminat cele trei volume ale acetui roman (1935 pagini în total).

Târziu mi-am dat seama de ce a ales acest titlu, dar bine ales.

Deşi este primul volum (Millennium 1), fiind oferit de Gazeta Sporturilor, aceştia l-au împărţit în două părţi. Acum sunt curioasă ce se petrece în următoarele 2 volume (Fata care s-a jucat cu focul şi Castelul din nori s-a sfărâmat). Descrierile lor sunt tare ispititoare.

 

 

De la bun început vă spun că primele 200 de pagini am urât cartea asta din tot sufletul :))) . Vorbă lungă şi inutilă de mi-am prins nasul pe acolo, dar pentru că mi-a fost recomandată şi am citit doar vorbe frumoase despre ea şi am mai cumpărat şi cele 2 părţi ale acestui volum, am zis să mă încarc cu răbdare şi  să suport chinul acela că poate, poate o să devină interesantă.

A devenit atât de interesantă încât astăzi am stat doar cu nasul în partea a doua ca să descopăr ce se  mai întâmplă. Merită citită şi chiar să îi suportaţi pasajele unde nu găsiţi nimic atrăgător.

 

 

Autorul ni-l prezintă pe jurnalistul Mikael Blomkvist (M.B.) de la revista Millennium care este condamnat la trei luni de închisoare şi să plătească 150.000 coroane pentru defăimarea lui Hans Erik Wennerstrom (H.E.W.) fără dovezi. El o să privească luni acelea ca pe o vacanţă, un concediu, iar în loc de 3 luni o să facă 2 luni de închisoare.

M.B. avea o relaţie bazată în principiu pe sex cu directoarea revistei Millennium, Erika Berger care era căsătorită, iar soţul ei ştia de această relaţie, dar nu avea nimic împotrivă. M.B. îşi spunea „amant de ocazie” în acest caz.

Pentru binele revistei, deşi ştia că oricum H.E.W. cu sau fără el în sediul revistei avea să o distrugă, decide să se retragă pentru o vreme şi să îşi anunţe plecarea de la Millennium.

 

 

Descrierea cărţii:

Henrik Vanger, un bărbat trecut 80 de ani, decide să îl angajeze pe M.B.pentu un „hobby” de-al lui, şi anume dispariţia nepoatei lui de mai bine de 36 de ani, Harriet Vanger. Încă de la dispariţia ei, în fiecare an, de ziua lui primea un colet cu o ramă în care erau puse flori uscate, iar asta făcea doar Harriet, dar el credea că este mâna asasinului. M.B. avea să primească o sumă frumuşică, dar nu de asta îi păsa, ci de faptul că H.E.W. a lucrat pentru compania lui Vanger, dar a fost dat afară, ceea ce presupunea ca Henrik să îi ofere lui Mikael şi „capul” lui H.E.W.  Mikael B. trebuia să afle ce s-a întâmplat cu trupul nepoatei sale, ce s-a întâmplat în ziua dispariţiei ei, să facă o cronică a familiei Vanger şi să locuiască pe insula lor timp de un an.

Tentat de oferta cu H.E.W. şi dorind să se răzbune pe el pentru că avea să facă din cauza lui închisoare, decide să accepte oferta lui Henrik. Acesta îi oferă o căsuţă pe insulă şi îi pune la dispoziţie toate informaţiile pe care le avea legate de dispariţia nepoatei sale Harriet.

Înainte ca Henrik să îl angajeze pentru această treabă, avocatul şi prietenul său de mai bine de 45 ani, Dirch Frode a angajat-o pe Lisbeth Salander să facă un raport cu datele lui M.B.  Cu astfel de lucruri se ocupa ea, iar ca să pună mâna pe informaţii se folosea de diverse progrămele ce o lăsau să intre în calculatoarele celor pe care îi cerceta.

Cine este Lisbeth? Pff…este prezentată despre nebuna romanului :))) . Mama îi era internată într-un sanatoriu, iar spre finalul romanului mama ei o să moară (vă spun de pe acum ca să nu uit…sunt atât de multe chichiţe încât nu ştii cum să faci să nu le uiţi :))) ). Pentru că era considerată o persoană cu probleme psihice, avea un tutore, avocatul ei. Din nefericire, mai târziu avea să primească un nou tutore, care o violează de două ori.

Prima dată în biroul lui, o forţează să îi facă oral. Apoi autorul ne spune că Lisbeth merge în baia individului ca să îi mănânce pasta de dinţi. De ce accepta? Pentru că îi erau blocaţi banii în conturi şi doar tutorele putea să îi scrie cecuri, iar ea cum avea nevoie de bani… a acceptat de această dată. S-a dus acasă şi a stat câteva zile şi s-a gândit cum să scape de individ. Şi-a făcut un plan, dar când s-a prezentat la el în apartament, planurile ei nu au putut fi puse în aplicare. Tutorele a fost mai rapid, dar nu mai inteligent decât ea. Ea a venit pregătită cu un rucsac pe care l-a pus într-un anumit loc. Avea pe el o cameră de mărimea unui buton. Vă spun imediat care era treaba cu el.

El a scos cătuşele (avea un arsenal de jucării sexuale :)) ) şi a legat-o. La una dintre întâlnirile lor de la biroul lui, el i-a pus tot felul de întrebări legate de viaţa ei sexuală, printre care şi dacă îi place sexul anal, iar ea a spus nu. Mă rog, a forţat-o să facă sex anal, folosind chiar şi un instrument special (din arsenalul lui de jucării). A urmat pentru ea o săptămână plină de durere fizică pentru că el nu a fost deloc blând.

La o săptămână, Lisbeth avea un nou plan pentru tutorele ei. Înainte de toate, a mers să îşi facă un tatuaj, dar aflaţi voi ce anume. S-a dus la el, l-a condus chiar ea în dormitorul lui şi….a scos pistolul electric şi l-a rezolvat 😀  (yupi…mi-am zis eu). Fiind inconştient o vreme, Lisbeth i-a pus cătuşile, a adus un DVD şi TV-ul în camera lui, a luat jucăria lui preferată şi anume un dop anal şi a aşteptat să se trezească în timp ce ea îşi fuma ţigara. Dacă vă imaginaţi că a avut grijă să folosească instrumentul…nu vă înşelaţi. Dacă vă gândiţi că l-a lăsat înainte să vizioneze filmuleţul de 90 de minute în care ea era violată (cel filmat cu camera de pe rucsac), iar nu vă înşelaţi. Credeţi că s-a oprit? Nuuuuuuu. A scos nişte ace şi i-a făcut un tatuaj pe întregul lui abdomen. I-a scris un text timp de 2 ore în care menţiona că era violator şi porc 😀 .

 

M.B. doar nu era să stea degeaba, pe o insulă şi fără Erika. Mai venea şi ea uneori, dar îi era mai aproape Cecilia Vanger, nepoată de-a lui Henrik, verişoară a lui Harriet. Nu a durat prea mult relaţia de „amant de ocazie” şi în cazul ei. Era căsătorită, avea trecut de 50 de ani, iar cu soţul ei nu mai era de mulţi ani, dar în familia Vanger nu se divorţa.

Cecilia mai avea o soră, pe Anita, care îi semâna foarte bine. Anita nu locuia pe insulă datorită tatălui ei, dar mai ales a lui Martin, ea fiind cea mai bună prietenă a lui Harriet. Martin era fratele lui Harriet, iar acum se afla la puterea companiei Vanger, dar aparenţele sunt foarte înşelătoare în cazul lui.

M.B. reuşeşte la un moment dat să facă nişte descoperiri cu ajutorul unor fotografii făcute în ziua dispariţiei lui Harriet (zi în care a avut loc o sărbătoare la ei, dar a avut loc şi un accident, o cisternă răsturnată, iar toată lumea era acapartă de acest eveniment), dar şi a unor coduri lăsate de Harriet într-o agendă telefonică:

– Magda 32016

– Sara 32109

– RJ 30112

– RL 32027

– Mari 32018

Atât de întoarse au fost cifrele şi tot nu au dus unde trebuia, dar M.B. descoperă că cifrele erau capitole şi versete din Biblie. Ei bine, poate spuneţi „şi??”, dar exista o legătură între nume şi numere. Acum decide M.B. că are nevoie de un asistent căruia să îi meargă mintea şi să se ocupe de rezolvarea acestui mister. Avocatul Frode îi scapă informaţia cu raportul făcut de Lisbeth despre el, despre M.B. şi că i-o recomandă pentru că este o fată inteligentă şi capabilă să rezolve misterul. Uuups 😀 ! M.B. se supără că cineva i-a umblat în viaţa privată, aici intrând chiar şi cea intimă. Mă rog, încearcă să dea de ea prin şeful ei Armanski, dar ea nu răspunde la telefon, iar M.B. se prezintă la ea într-o dimineaţă, dar înainte de a vă spune mai departe, trebuie să vă spun că Lisbeth era şi lesbiană, dar tindea mai mult spre bărbaţi decât spre femei. În dimineaţa respectivă, Lisbeth se trezeşte şi observă că iubita ei plecase, iar cineva era la sonerie, aşa că pune cearşaful pe ea şi se duce mahmură la uşă. Autorul descrie foarte amuzant ceea ce urmează şi este una dintre multele scene care îţi rămân în minte şi te fac să zâmbeşti. Ea considera că nu-i frumos cum a dat buzna în casa ei, dar cred că a uitat că ea a dat buzna în calculatorul lui, iar el ştia asta pentru că în raport a scris o frază care se afla doar în laptopul lui.

 

Până la urmă acceptă să îi afle ceea ce doreşte el, dar ea nu se opreşte doar aici, ci continuă cu el cercetările. Pe lângă persoanele cu codurile respective, Lisbeth mai descoperă şi alte crime ciudate, dar nu ştia de ce Harriet nu le-a trecut şi pe acestea însoţite de un cod. Ei bine, codul, mai exact capitolul şi versetul arată cum murise persoana respectivă. Dar citiţi ca să aflaţi mai multe.

 

Iată ce a descoperit Lisbeth:

Magda – asasinată brutal la ferma ei în 1960, asta după ce a fost violată tot într-un mod violent. Criminalul a înjunghiat-o de mai multe ori, dar a terminat prin a o ucide cu o furcă şi apoi a legat-o de boxa unui cal.

Rakel Lunde (RL) – uneori ghicea în cărţi sau palmă, deci criminalul o vedea ca pe o vrăjitoare, aşa că a omorât-o prin lovituri multiple cu pietre în 1957.

– o prostituată de 37 ani a fost violată  şi ulterior omorâtă. Lângă ea se afla un porumbele omorât lângă un ghiveci. Lisbeth a împrumutat o Biblie şi a descoperit un astfel de citat în Biblie.

Mari Holmberg – prostituată; violată şi asfixiată cu un tampon înfipt în gât în anul 1954

Sara Witt – fiică de preot, căsătorită tot cu un preot. Avea 37 ani  când a fost violată şi asfixiată, în 1964. Apoi a dat foc casei, dar aceasta nu a ars complet cum îşi dorea criminalul.

Liv Gustavo – omorâtă la 4 luni după Magda; avea împreună cu sora sa un magazin cu animale.  A fost violată, sugrumată, iar în uter i-a băgat un papagal, apoi a eliberat toate animalele din magazin. Asta în 1960.

Lena Andersson – avea 17 ani în 1966, când a fost găsită într-un şanţ. Capul îi era tăiat şi aruncat lângă corp, dar corpul îi era ars cu o lumânare.

Se mai ştia că RJ era o tânără de 24 ani, violată cu brutalitate, omorâtă în timp ce era arsă cu jăratic.

Atât Lisbeth cât şi M.B. descoperă cu numele lor se găseau în Biblie, iar criminalul avea o problemă cu violul, omorârea femeilor, jertfirea animalelor şi purificarea prin ardere. Lisbeth a realizat că omul nu era nebun, ci pur şi simplu „O JAVRĂ CARE URĂŞTE FEMEILE„.

M.B. nu rezistă tentaţiei de a face sex cu Lisbeth, aşa că… Lisbeth în dimineaţa de după noaptea de sex, vrea să meargă să ia motorină pentru motocicleta ei, dar face o descoperire. Criminalul încă era în viaţă sau poate au fost două persoane tot timpul, una tânără, alta bătrână, dar procedau la fel. Încă de când a venit aici, M.B. a fost întâmpinat de o pisică roşcată, tigrată. Lisbeth a văzut capul pisicii pe şaua motocicletei ei, dar şi corpul pisicii făcut bucăţele, carbonizată. Lisbeth îşi „promite” că o să îl prindă şi o să îi dea bătaie cu o bâtă de baseball. Au instalat camere de luat vederi şi alarmă cu scopul să îl prindă pe criminal.

La scurt timp M.B. este împuşcat, dar nu foarte grav. Cu toate acestea nu a văzut criminalul.

 

Lisbeth v-a merge la arhiva companiei, loc unde îşi dă seama cine era criminalul, dar în acest timp nici M.B. nu stă degeaba. Stând şi analizând, M.B. îşi dă seama cine era criminalul, Martin Vanger, unul dintre cei care erau puşi ultimii pe lista de suspecţi. M.B. merge la el, dar nu cu scopul de a se da de gol. În vila lui Martin observă muniţia, deci avea puşcă, aşa că Martin este cel care a încercat să îl omoare, dar nu schiţează nimic. Martin îl invită în casă (era noapte) şi în loc să îl conducă în salon, îl duce în pivniţă unde avea amenajată o cameră personală pentru tortură (inele, lanţuri prinse în tavan etc.).  M.B. este încătuşat şi bătut de către Martin.

Lisbeth ajunge repede acasă, verifică imaginile surprinse de cameră, vede fotografia lui Martin lăsată pe masă de către M.B. şi fuge către vila lui Martin.

În tot acest timp, Martin îi povesteşte cum tatăl lui viola şi ucidea femei în faţa lui şi a lui Harriet, că acesta l-a iniţiat în această treabă. Tot tatăl lor îi viola pe amândoi, dar îl punea pe Martin uneori să o violeze pe Harriet.

Prima lui femeie a fost Sara, sub privirile tatălui său pe când el avea 16 ani.

Îi mai spune că la una din cinele date la el în casă, unde au fost prezenţi atât M.B. cât şi Henrik, el ţinea închisă o fată din Bielorusia. Îi mai mărturiseşte că îşi duce victimele în larg cu iahtul său luxos şi că pe Harriet nu a reuşit să o omoare pentru că nu a mai găsit-o.

În timp ce Martin îl asfixiază pe M.B. cu co curea şi îi tăiase hainele şi îl săruta (vroia să afle cum e să fie cu un bărbat, cu excepţia tatălui său), vine Lisbeth care ia o crosă de golf şi îl loveşte pe Martin. Reuşeşte să îl scape pe M.B., dar Martin ia maşina şi fuge. Acesta urmează să moară într-un accident de maşină.

M.B. decide să meargă la Anita şi să discute cu ea, dar aceasta îl dă afară din casă şi sună în Australia. M.B. avea grijă să asculte ceea ce discuta ea la telefon şi astfel îi dă de urmă lui Harriet.

Harriet era violată de la vârsta de 14 ani, iar la 16 avea să fugă cu ajutorul verişoarei ei Anita.

Anita a transportat-o cu maşina până la camera ei de cămin, a ţinut-o o vreme, i-a dat bani şi paşaportul ei ca să treacă graniţa. Anita nu s-a căsătorit niciodată tocmai ca Harriet să nu fie prinsă niciodată că a falsificat acte. Harriet s-a căsătorit cu un om bogat, iar acum avea trei copii, era văduvă de opt ani şi moştenitoarea unei ferme de ovine.

Harriet îi mărturiseşte lui M.B. că mama ei ştia de faptul că era violată de Martin şi tatăl ei, dar nu îi păsa. Ea şi-a omorât tatăl. El a violat-o, era beat, iar ea a reuşit să sară pe geam. Tatăl a venit în urma ei, iar ea l-a împins în lac. Toată lumea ştia doar că era băut şi a căzut în lac. Martin a văzut toată scena, iar el considera că Harriet trebuia să fie în continuare femeia lui, altfel spune ce a văzut. Mama lor decide să îl trimită să studieze în altă parte, dar acesta avea să se reîntoarcă pe insulă în ziua cu pricina. Văzându-l, Harriet a ştiut că trebuie să fugă cât mai departe de el.

 

Ulterior, Harriet vine să îşi vadă unchiul (Henrik); M.B. află că Henrik nu se aştepta să rezolve cazul, aşa că treaba cu „capul” lui H.E.W. era ca o vorbă în vânt. Nu avea nimic deosebit pentru el legat de H.E.W., ci doar că a furat nişte bani d ela companie. Cea care îi vine în ajutor este Lisbeth care îi spune că are întregul hard disk al lui H.E.W. pe calculatorul ei şi că deţine informaţii compromiţătoare legate de H.E.W.

 

 

 

M-am lungit foarte tare cu vorba, dar tot nu am spus întreaga poveste. Sunt o mulţime de lucruri pe care le-am omis încercând să spun ce era mai interesant :)) . Rămâne să aflaţi voi ce se petrece în continuare!

 

Barbati care urasc femeile-tileBarbati care urasc femeile 2-tile

 

Seria Magia Craciunului - 5 carti romantice - 100 Lei


Lasa un comentariu. Participa la discutie!

*

Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.