Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.

Caruselul inimilor – de Mary Jo Putney

Citeste GRATUIT (online/PDF) DEMONII IUBIRII

 

CARUSELUL INIMILOR

de Mary Jo Putney

 

 

Titlul în engleză: Carousel of Hearts

Număr pagini: 247

An apariţie: 1989

Editura Lira/Litera

Traducere: Adela Crăciun

Listă cărţi Mary Jo Putney – clic

 

Ceea ce urmează să spun sper să nu şocheze din nou şi să fie interpretat. Cine are ochi să vadă şi urechi să audă, o să înţeleagă ce vreau să zic. Cartea „Caruselul inimilor” este simplistă pentru că nu avem parte de răpiri sau de cine ştie ce aventuri prin păduri tropicale sau peşteri abia descoperite şi nici nu o să daţi peste nişte personaje care caută vreo comoară rară, însă se axează pe partea amoroasă şi pe cea de prietenie şi aici se complică puţin lucrurile. Carte nu este nici fabuloasă, dar nici nu am vreun regret că am citit-o. Are partea ei de frumuseţe în acea simplitate şi în ciuda faptului că mi s-a părut interesantă şi puţin amuzantă relaţia dintre cele patru personaje şi cum s-au petrecut lucrurile între ei, nu pot să nu judec situaţia şi din alt punct de vedere. La nivel fictiv o să încerc să nu comentez prea mult, însă dacă am transpune situaţia în realitate, voi ce părere aţi avea? Eu am zis să mă ferească Dumnezeu de prieteni care fac schimb de parteneri de zici că sunt şosete :chic: .

Mi-a plăcut că Antonia nu a văzut în Judith o sclavă sau o angajată de-a ei, ci pur şi simplu o prietenă de suflet. A fost o relaţie de prietenie frumoasă, dar până într-un punct. De precizat că nici măcar unul dintre cele patru personaje nu ştia ce-şi doreşte cu adevărat. Aşa a fost şi cu Antonia. L-a vrut pe Simon Lauceston, s-au logodit şi au pus punct. După aceea a făcut un lucru care pe mine m-a enervat la culme, şi anume a profitat de lipsa memoriei lui Adam şi a spus că sunt logodiţi. Orice justificare o să-i găsiţi, eu consider că putea să acţioneze şi altfel, nu alegând calea simplă. Trebuia să se asigure că Adam încă o mai iubeşte şi că nu are vreo legătură cu o altă femeie. Bun, după ce s-au aşezat lucrurile la acest nivel, Judith este invidioasă, geloasă sau cum vreţi voi să-i spuneţi, dar era pe bună dreptate din moment ce ea era adevărata logodnică a lui Adam. Geloasă fiind şi neacceptând să-l piardă pe Adam, pune la cale un plan împreună cu Simon, dând de înţeles că se plac. Toate bune, chiar mi-a plăcut şi că s-au sărutat cu pasiune, dar nu mi-a plăcut atitudinea Antoniei. A devenit geloasă, nu era de acord cu relaţia celor doi, deşi ea era deja logodită. Recunosc că Antonia în mare parte nu mi-a plăcut. Parcă părea prea aristocrată, prea cu nasul pe sus, dornică să joace bărbaţii pe degete, prea încăpăţânată, dar măcar a fost cât de cât apropiată de Judith.

Despre Judith aş spune că a fost personajul feminin care mi-a plăcut. Poate nu a făcut bine că nu a făcut publică logodna ei şi că a încercat să îşi recupereze logodnicul, dar cum am spus şi mai sus, avea motive întemeiate. La final, am avut impresia că ea a jucat rolul de bărbat în cartea :chic: . Spun asta pentru că a dat dovadă de înţelepciune şi a deschis ochii tuturor.

De Adam mi-a plăcut iniţial. Mi-am zis că bietul de el a iubit-o în copilărie pe Antonia, dar speram că şi-a revenit între timp. M-am bucurat că formează un cuplu cu Judith pentru că îmi era simpatică, dar după ce şi-a pierdut memoria, am încetat să-l mai plac. Era normal să nu-şi amintească trecutul, dar chiar aşa s-o creadă pe cuvânt pe Antonia şi nici nu s-a trezit bine că el şi vorbea de logodnă? Culmea, apoi nu-şi aminteşte ultimele trei săptămâni din viaţa lui şi îmi dă impresia că o iubeşte din nou pe Judith. Nu, nu-l iert pentru că m-a învârtit pe degete :chic: .

Simon Lauceston – da, de el mi-a plăcut. Iniţial, l-am ignorat pentru că îmi părea filfizon, dar merita toată atenţia. Ulterior, mi-am dat seama că era un bărbat romantic şi era demn de femeia pe care a ales-o. Mi-a plăcut scena de final care le-a fost atribuită.

Într-un final am acceptat cum s-au format cuplurile şi zic că a fost mai bine aşa. Nu vă aşteptaţi la multă acţiune şi ţineţi cont că este o carte micuţă şi pe deasupra, sunt prezentate două cupluri, fiind mai accentuat cel în care este implicată Antonia.

 

 

Lady Forrester, o văduvă moştenitoare, doreşte ca baroneasa Antonia Thornton să aibă o doamnă de companie şi cum ea a refuzat să o găsească singură, bătrâna i-o prezintă pe Judith Winslow. Tatăl Antoniei fusese un politician renumit pentru principiile sale radicale, principii pe care le-a împrumutat şi Antonia. Deşi este încăpăţânată din fire, nu are încotro decât să o accepte pe Judith în calitate de doamnă de companie la cererea bătrânei. Judith era o tânără văduvă şi se căsătorise pentru puţin timp cu un vicar. El o luase de soţie pentru că suferea de o anumită boală şi îşi dorea ca în puţinul timp rămas, cineva să aibă grijă de el. În ciuda faptului că Antonia nu-şi dorea o escortă sau o sclavă, o acceptă pe Judith şi îi cere să fie prietene.

Adam Yorke era văr de gradul doi cu Antonia şi îşi petrecuseră copilăria împreună, fiind buni prieteni. Încă de la douăzeci şi unu de ani, Adam a ales să plece în Indiile de Est, iar în prezent, după opt ani de muncă în care şi-a făcut o avere substanţială, el doreşte să întoarcă acasă. Dar după atâţia ani o mai iubeşte el pe Antonia? Primise de la ea o scrisoare prin care îl informa că s-a logodit cu Simon Lauceston, iar Adam se aştepta ca la sosirea lui, cei doi să se fi căsătorit deja. Deşi nu se oficializase căsătoria, mai rămăsese foarte puţin timp până la ziua nunţii. Ştiind că Antonia este un capitol amoros încheiat pentru el, Adam se logodeşte cu Judith. Oare o iubeşte Adam pe tânăra văduvă? Dar ce simte Judith pentru el? Ce se întâmplă cu Antonia şi Simon?

 

Nota pe care o acord cărţii: 8/10

 

 

Caruselul inimilor-horz

Citeste GRATUIT (online/PDF) DEMONII IUBIRII

Participa si tu la comentarii:


 1. hm, putin plictisitoare pe ale locuri, daca nu mi-ar placea asa de mult MJP asi spune ca este o carte scrisa sa fie!! :tapping:

 2. CARUSELUL INIMILOR – MARY JO PUTNEY

  Este prima carte scrisa de Mary Jo Putney, de care sunt profund dezamagita! Sper sa fie si ultima… Indiferent daca voi mai fi sau nu deziluzionata de scriitoare in viitor, cu siguranta ca voi fi prudenta data viitoare cand voi rasfoi o carte semnata de ea.
  Imi pare rau, ca autoarea nu a ales un cuplu, ca personaje principale ci doua, astfel niciuneia nu i-a acordat destula atentie. Cartea mi-a lasat un gust amar, atat pentru intriga neinspirata cat si pentru faptul ca s-a tras de timp. A durat parca o vesnicie pana sa o termin!
  In schimb titlul este foarte potrivit pentru carte, m-a ametit ca dupa o tura nesfarsita cu caruselul!!!
  Antonia este o frumoasa mostenitoare a unei bogatii, care incuraja si descuraja deopotriva admiratorii. Datorita acestui fapt, Antonia putea sa evite casatoria, pana-si intalnea sufletul pereche. Atunci cand l-a cunoscut pe Simon, a crezut ca in sfarsit a dat peste marea ei dragoste. Simon intrunea toate cerintele ei. Frumos, manierat si inteligent, parea jumatatea ei perfecta. Insa foarte curand diferentele dintre ei deveneau din ce in ce mai evidente. Apoi cand in aproape l-a pierdut pe Adam, varul ei nelegitim, toata iubirea si pasiunea ei a fost indreptata catre el – cel pentru care a respins fiecare barbat. Dar viata ia o noua turnura si Antonia il pierde din nou pe Adam in favoarea lui Judith.
  Judith si-a trait toata viata la periferia rudelor bogate. S-a obisnuit cu respingerea continua si a ajuns sa-si piarda increderea in ea ca femeie. Atunci cand ajunge sa fie insotitoarea Antoniei, viata ei se schimba in bine, petru ca cele doua devin de nedespartit. Datorita prieteniei care a alimentat increderea Judithei, ea a ajuns o tanara doamna vrednica de atentia petitorilor. La fel de frumoasa ca Antonia, dar mai putin stridenta, micuta Judith nu se considera demna de atentia unui barbat deosebit cum este Simon. Asa ca ajunge sa formeze un cuplu cu Adam. Cei doi au o relatie sincera, si desi tin unul la celalalt, inimile lor apartin altcuiva. Pare ca s-au resemnat unul cu celalalt, daca tot nu pot avea persoanele pe care le doresc cu adevarat ….
  Cand lucrurile par sa se aseze pe locul lor de drept, Adam se intoarce la Judith. Insa Judith intre timp s-a reevaluat si a hotarat ca ei toti patru merita mai mult decat o caricatura de dragoste, si l-a incurajat pe Adam sa lupte pentru Antonia.
  Nu este necesar sa spun ca personajul meu preferat a fost Judith! Ea a fost singura care a intrat sincera intr-o relatie si la fel de sincera a si iesit din ea. A avut curaj si initiativa care le-a lipsit celorlalti. Si m-a bucurat ca si-a regasit identitatea si nu s-a resemnat cu un barbat bun, dat total nepotrivit. Ci a tintit spre stele si s-a ales – de fapt ei toti s-au ales – cu premiul cel mare: dragostea adevarata impartasita.
  Doar ultimele capitole mi-au placut din toata cartea, de aceea ii dau o nota mai mare decat am intentiont initial. Plus ca este vorba de Mary Jo Putney si nu o pot lasa corigenta… :chic:
  Nota 7!

  • @Maria B: :yeah:

  • @Maria B: Cartea nu e chiar rea. Am citit-o si eu…problema e ca nu corespunde asteptarilor noastre actuale..sau cu alte cuvinte e trecerea de a foarte bun ( valabila pentru perioada de maturitate artistica a lui MJP ) la ceva scris la inceputurile carierei. Feliciari pentru prezentare! :ap:

  • @Maria B:
   Eu am citit recenzia lui FM si pareri internationale, ceea ce m-a hotarat sa n-o cumpar!
   vad ca acum citesti o alta carte de ea, sper sa iti placa mai mult!
   Tunete si trandafiri ai citit? E cea mai frumoasa carte a ei! :heart5:

  • @Maria B: nici eu nu am fost incantata de carte, o poveste cu personaje nehotarate.

  • @Maria B:Felicitari pentru rabdare Maria! :ap: Eu nu am citit aceasta carte!

  • @Maria B: Am citit cartea,dar nu as sti ce sa scriu despre ea.Mi s-a parut pur si simplu,anosta.

  • @Maria B: ce sa facem, oricat de mult ne-am dori, nimeni nu poate functiona tot timpul la superlativ, asa ca nu ne suparam pe scriitoare ca nu am fost pe deplin multumite de prestatia ei.
   sunt de acord cu criticile si cu laudele tale pentru care ai votul meu.

  • Multumesc pentru aprecieri! Cele / cei care inca nu ati citit cartea – nu va grabiti! Cele / cei care nu ati cumparat-o – nu ati pierdut nimic! Iar cei care o aveti – scapati de ea =)) ! (glumesc – totusi face parte din colectia lui Mary Jo Putney! :b )

 3. Daca prima carte ar avea o scuza, ce scuza sa mai gasestipentru ultima?
  O iubire regasita era o carte pe care o asteptam cu emotie ,vazind cum era conturat personajul omnipotent al lui
  Kirkland,speram sa se ridice ca si intriga la nivelul celor ale prietenilor de la Academie,nici macar nu are multe pagini,am simtit golul inspiratiei in acele pagini sarace .Autoarea declara la un moment dat ,facind referire la personajul Kirkland ca are de gind sa ii faca o surpriza ,dar pentru mine si asteptari,e mele a fost una cam neplacuta.Nu vreau sa spun ca este o carte chiar rea, dar mi-am facut sperante pentru o ntriga mai complexa si chiar mai realista -10ani sunt cam mult pentru abstinenta-.M-a obligat sa recitesc cartile din urma ca sa sesizez comportamentul lui James descis in cartea asta dedicata lui,dar am desoperit un alt om acolo,care printre altele admira doamnele din jur .Pentru un om de actiune sa stea sa nu faca nimic aita amar de vreme pentru a-si explica faptele si a-si recuceri dragostea vietii ,mi se pare fortat .Mi-a parut rau ca ceea ce a prezentat crtea nu a reusit sa-mi indeplinesca sperantele -si daca aduni din celelalte carti ceea ce s- scris despre el si tot iese ceva mai bun.Duminica placuta si sanatate.

  • @Majel 3: da, cred ca asta e partea cea mai neplacuta la Iubirea regasita..nu este destul de credibila…e zic ca MJP a fost in pana de inspiratie sau poate a fost grabita sa o dea gata mai repede.

  • @Majel 3:
   Eu cred ca acest roman despre Kirkland i-a fost comandat de editura cu care are contract si a avut un termen limita de predat cartea! Ai vazut ca americanii anunta ca apare pe data de si nu ies din cuvantul dat. Eu n-am citit-o, dar te cred si asta o fi explicatia, ca talent ea are cu acrul, avea ce sa-si imagineze !

  • @Majel 3:
   Cu carul. 😆

  • @Majel 3:
   Acum vad ca si Charm banuieste acelasi lucru! :hallo:

Lasa un comentariu. Participa la discutie!

*

Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.