Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.

Caruselul inimilor – de Mary Jo Putney

Citeste GRATUIT (online/PDF) DEMONII IUBIRII

 

CARUSELUL INIMILOR

de Mary Jo Putney

 

 

Titlul în engleză: Carousel of Hearts

Număr pagini: 247

An apariţie: 1989

Editura Lira/Litera

Traducere: Adela Crăciun

Listă cărţi Mary Jo Putney – clic

 

Ceea ce urmează să spun sper să nu şocheze din nou şi să fie interpretat. Cine are ochi să vadă şi urechi să audă, o să înţeleagă ce vreau să zic. Cartea „Caruselul inimilor” este simplistă pentru că nu avem parte de răpiri sau de cine ştie ce aventuri prin păduri tropicale sau peşteri abia descoperite şi nici nu o să daţi peste nişte personaje care caută vreo comoară rară, însă se axează pe partea amoroasă şi pe cea de prietenie şi aici se complică puţin lucrurile. Carte nu este nici fabuloasă, dar nici nu am vreun regret că am citit-o. Are partea ei de frumuseţe în acea simplitate şi în ciuda faptului că mi s-a părut interesantă şi puţin amuzantă relaţia dintre cele patru personaje şi cum s-au petrecut lucrurile între ei, nu pot să nu judec situaţia şi din alt punct de vedere. La nivel fictiv o să încerc să nu comentez prea mult, însă dacă am transpune situaţia în realitate, voi ce părere aţi avea? Eu am zis să mă ferească Dumnezeu de prieteni care fac schimb de parteneri de zici că sunt şosete :chic: .

Mi-a plăcut că Antonia nu a văzut în Judith o sclavă sau o angajată de-a ei, ci pur şi simplu o prietenă de suflet. A fost o relaţie de prietenie frumoasă, dar până într-un punct. De precizat că nici măcar unul dintre cele patru personaje nu ştia ce-şi doreşte cu adevărat. Aşa a fost şi cu Antonia. L-a vrut pe Simon Lauceston, s-au logodit şi au pus punct. După aceea a făcut un lucru care pe mine m-a enervat la culme, şi anume a profitat de lipsa memoriei lui Adam şi a spus că sunt logodiţi. Orice justificare o să-i găsiţi, eu consider că putea să acţioneze şi altfel, nu alegând calea simplă. Trebuia să se asigure că Adam încă o mai iubeşte şi că nu are vreo legătură cu o altă femeie. Bun, după ce s-au aşezat lucrurile la acest nivel, Judith este invidioasă, geloasă sau cum vreţi voi să-i spuneţi, dar era pe bună dreptate din moment ce ea era adevărata logodnică a lui Adam. Geloasă fiind şi neacceptând să-l piardă pe Adam, pune la cale un plan împreună cu Simon, dând de înţeles că se plac. Toate bune, chiar mi-a plăcut şi că s-au sărutat cu pasiune, dar nu mi-a plăcut atitudinea Antoniei. A devenit geloasă, nu era de acord cu relaţia celor doi, deşi ea era deja logodită. Recunosc că Antonia în mare parte nu mi-a plăcut. Parcă părea prea aristocrată, prea cu nasul pe sus, dornică să joace bărbaţii pe degete, prea încăpăţânată, dar măcar a fost cât de cât apropiată de Judith.

Despre Judith aş spune că a fost personajul feminin care mi-a plăcut. Poate nu a făcut bine că nu a făcut publică logodna ei şi că a încercat să îşi recupereze logodnicul, dar cum am spus şi mai sus, avea motive întemeiate. La final, am avut impresia că ea a jucat rolul de bărbat în cartea :chic: . Spun asta pentru că a dat dovadă de înţelepciune şi a deschis ochii tuturor.

De Adam mi-a plăcut iniţial. Mi-am zis că bietul de el a iubit-o în copilărie pe Antonia, dar speram că şi-a revenit între timp. M-am bucurat că formează un cuplu cu Judith pentru că îmi era simpatică, dar după ce şi-a pierdut memoria, am încetat să-l mai plac. Era normal să nu-şi amintească trecutul, dar chiar aşa s-o creadă pe cuvânt pe Antonia şi nici nu s-a trezit bine că el şi vorbea de logodnă? Culmea, apoi nu-şi aminteşte ultimele trei săptămâni din viaţa lui şi îmi dă impresia că o iubeşte din nou pe Judith. Nu, nu-l iert pentru că m-a învârtit pe degete :chic: .

Simon Lauceston – da, de el mi-a plăcut. Iniţial, l-am ignorat pentru că îmi părea filfizon, dar merita toată atenţia. Ulterior, mi-am dat seama că era un bărbat romantic şi era demn de femeia pe care a ales-o. Mi-a plăcut scena de final care le-a fost atribuită.

Într-un final am acceptat cum s-au format cuplurile şi zic că a fost mai bine aşa. Nu vă aşteptaţi la multă acţiune şi ţineţi cont că este o carte micuţă şi pe deasupra, sunt prezentate două cupluri, fiind mai accentuat cel în care este implicată Antonia.

 

 

Lady Forrester, o văduvă moştenitoare, doreşte ca baroneasa Antonia Thornton să aibă o doamnă de companie şi cum ea a refuzat să o găsească singură, bătrâna i-o prezintă pe Judith Winslow. Tatăl Antoniei fusese un politician renumit pentru principiile sale radicale, principii pe care le-a împrumutat şi Antonia. Deşi este încăpăţânată din fire, nu are încotro decât să o accepte pe Judith în calitate de doamnă de companie la cererea bătrânei. Judith era o tânără văduvă şi se căsătorise pentru puţin timp cu un vicar. El o luase de soţie pentru că suferea de o anumită boală şi îşi dorea ca în puţinul timp rămas, cineva să aibă grijă de el. În ciuda faptului că Antonia nu-şi dorea o escortă sau o sclavă, o acceptă pe Judith şi îi cere să fie prietene.

Adam Yorke era văr de gradul doi cu Antonia şi îşi petrecuseră copilăria împreună, fiind buni prieteni. Încă de la douăzeci şi unu de ani, Adam a ales să plece în Indiile de Est, iar în prezent, după opt ani de muncă în care şi-a făcut o avere substanţială, el doreşte să întoarcă acasă. Dar după atâţia ani o mai iubeşte el pe Antonia? Primise de la ea o scrisoare prin care îl informa că s-a logodit cu Simon Lauceston, iar Adam se aştepta ca la sosirea lui, cei doi să se fi căsătorit deja. Deşi nu se oficializase căsătoria, mai rămăsese foarte puţin timp până la ziua nunţii. Ştiind că Antonia este un capitol amoros încheiat pentru el, Adam se logodeşte cu Judith. Oare o iubeşte Adam pe tânăra văduvă? Dar ce simte Judith pentru el? Ce se întâmplă cu Antonia şi Simon?

 

Nota pe care o acord cărţii: 8/10

 

 

Caruselul inimilor-horz

Citeste GRATUIT (online/PDF) DEMONII IUBIRII

Participa si tu la comentarii:


 1. Claudia Mioara :

  Sper sa ma apuc si eu in curand de cartea asta. Vad ca trezeste interes.

 2. CARUSELUL INIMILOR – de Mary Jo Putney

  Am terminat de citit cartea si mi-a placut ,nu este extra dar este o carte frumoasa .Sigur se vede ca este o carte de inceput a autoarei dar este draguta,Ce le-a lipsit protagonistilor la un moment dat a fost comunicarea reala . In carte apare un personaj care se va intersecta cu o multime de alte personaje si alte carti .Este vorba de doctorul Ian Kinlock un personaj fabulos..Dar totul este bine cand se termina cu bine.Nota mea esate 8,5.

  • Mulţumesc Angela pentru că ai revenit cu o părere şi o notă. Ian a fost surpriză pentru mine. L-am îndrăgit şi în cărţile anterioare şi m-am bucurat să îl reîntâlnesc chiar şi pentru puţin timp.

 3. M-ati facut curioasa cu aceasta carte…..o sa o trec la prioritati…

 4. Claudia Mioara :

  Am inceput s-o citesc si e draguta. Observ ca si scrisul e mai mare, probabil datorita faptului ca e mai scurta ca intindere. Se citeste foarte repede.

  • Scrisul este mai mare pentru că este prea scurtă povestea :chic:

  • @Fara Miere: Exista o vorba pe care mi-a adus-o aminte fraza ta: esentele tari vin in sticlute mici…
   Da asta la modul general, nu ca ar fi cazul aici… :-??
   Asa cum a observat si carmen, se vede ca e o carte de inceput, cred ca autoarea era mai putin dezinvolta. M-am gandit ca sunt curioasa sa vad variantele romanelor rescrise, cat de mult difera The Would-Be Widow de The Bargain, sau povestea rescrisa a lui Rafe si Margot (The Controversial Countess fata de Petals in the Storm). Poate ca difera destul de mult, asa cum se vede din istoria celor 2 Adami (la 20 ani diferenta). Aici ar merge alta zicala – incetul cu incetul se fabrica…
   Oricum, mie mi-a placut ca e convingatoare… Bunul meu simt se impotrivea la tot sus-josul asta, dar ea mai facea comentarii sau explica si inghiteam explicatia.

 5. gabriela ionescu :

  CARUSELUL INIMILOR – de Mary Jo Putney

  Am terminat si eu cartea. Mi-a placut recenzia FM si ne cam potrivim la gusturi.
  Mi-a placut cartea la inceput ,apoi cand au inceput sa le oscileze sentimentele,sa schimbe partenerii, m-a enervat foarte tare. Ce dragoste este aia, la prima vedere,in doua saptamani planfici si nunta,si apoi te schimbi total si-ti place „fratele”. Pana acum,in cartile citite,cercetatorii,oamenii dedicati stiintei,parca erau mai intuitive cand iubeau,parca se purtau mai „modern”.In cartea asta toti stateau cu gura cascata cand se intalneau ,isi pierdeau graiul. In romanul asta ,personajele sunt coplesite de onoare. La alte autoare , eroii ar fi actionat cumva, nu asteptau sa li se resolve problemele.
  Pe la inceputul cartii Adam le da cadourile aduse din India. Zice el „niste mizilicuri”. Mezelic inseamna gustare, de aici a venit cuvantul mezel. Poate asa a scris autoarea,poate s-a tradus gresit? Este numai o observatie.

  • Mulţumesc frumos. Vă mulţumesc şi pentru că aţi revenit cu o părere despre carte.
   În zona mea, cuvântul este folosit şi în sensul de banal, uşor, fără valoare.

 6. CARUSELUL INIMILOR – de Mary Jo Putney

  Am terminat si eu cartea si, asa cum spunea si vera, se observa ca face parte din perioada de inceput a autoarei. Si pe mine m-a dus imediat gandul la povestea reluata in seria Lorzilor si ma bucur ca am inceput cartile lui MJP cu acea serie.
  Cat privesta cartea de fata este un exemplu perfect a ceea ce inseamna lipsa de comunicare, traditiile inchistate ale unei societati condusa numai de prejudecati si barfe, de oameni care pun mai presu de orice statutul social decat fericirea copilului lor (tatal Antoniei care nu a putut sa va da in Adam barbatul care putea sa o faca fericita pe fiica lui deoarece nu avea avere). Totul in societatea engleza a acelor vremuri se reducear la statutul social, iar cine avea curajul sa incalce canoanele era fie foarte bogat si nu dadea doi bani pe prejudecati, fie suferea consecintele hotararii luate. Una peste alta nu am fost foarte incantata de jocul acesta uite logodna, nu-i logodna al Antoniei. A fost o parte a povestii care nu onoreaza valoarea scriitoarei. A fost bine ca lucrurile s-au lamurit intr-un final si chiar mi-au placut mult Simon şi Judith, mai ales caracterele lor. Mi-a placut si aparitia episodica a doctorului Kinlock, un personaj important in alte carti ale autoarei, mai ales in Compromisul inimii.
  Mai mult de nota 8 nu pot sa-i dau acestei carti, desi sunt fan MJP, dar trebuie sa fiu si obiectiva.

Lasa un comentariu. Participa la discutie!

*

Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.