Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.

Doamna leului – de Julie Garwood

Citeste GRATUIT (online/PDF) DEMONII IUBIRII

 

DOAMNA LEULUI

de Julie Garwood

 

Titlul în engleză: The Lion’s Lady

Număr pagini: 447

An apariţie: 1988

Seria Crown’s Spies: Doamna leului, Îngerul păzitor, Darul, Castele

Editura Miron

Traducere: Mihnea Columbeanu

Listă cărţi Julie Garwood – clic

 

În pofida notei pe care o s-o acord acestei cărţi şi a traducătorului, m-a surprins pozitiv acţiunea cărţii. Am amânat să citesc această serie din cauza traducătorului şi citind această carte, mi-am amintit încă un motiv pentru care am ocolit seria. Cu luni în urmă, Issey citea această carte şi spunea că paginile nu sunt aşezate în ordine. M-am rugat ca exemplarul meu să fie „sănătos”, dar am avut parte de aceeaşi suferinţă, cea a paginilor încurcate. Urâtă treabă şi m-am folosit de ordinea pusă la dispoziţie de Issey – pe care o s-o găsiţi şi voi aici (clic) – şi îi mulţumesc.

Traducerea este în formatul lui Columbeanu, adică măcelărită, însă trebuie să recunosc că el poate să traducă şi mai rău decât atât. În timp ce citeam cartea îmi spuneam că el a tins să ducă povestea cât mai aproape de realitate şi mă refer în special la eroină. Ea fusese crescută de indieni, dar în carte pare să fie o prinţesă educată. Poate un alt traducător sau poate chiar şi autoarea a făcut-o sau ar fi putut să o facă să pară cizelată, însă nu mi se pare ceva credibil (nu zic că este nici avantaj, dar nici dezavantaj acest lucru). Măcel în schimb, prin intermediul vocabularului său a reuşit să facă un amestec între prinţesa educată şi fata crescută de indieni sau de sălbatici.

Chiar dacă începutul m-a băgat în ceaţă şi nu ştiam cine este Acvilă, cine-i cel alb şi cine este cel cenuşiu, cine-i Lupul Negru s.a.m.d., uşor, uşor i-am învăţat şi m-a captivat povestea indienilor, a Jessicăi şi a Christinei. Jessica a salvat-o pe Merry şi Acvilă Alb, iar ceea ce am apreciat la Merry a fost tăria cu care a luptat ca să o păstreze şi să o protejeze pe Christina. Este o scurtă poveste menită să sensibilizeze cititorul. Lup Negru a vrut să pară mai răutăcios, dar consider că autoarea l-a construit aşa cum trebuia, adică blând, iubitor, dar îmbrăcat în „armura duritate” ca să-şi protejeze familia şi tribul. Treptat a lăsat să iasă la suprafaţă şi iubirea pentru Christina şi a învăţat să o accepte ca fiind fiica lui. Deşi nu erau părinţii ei biologici, au fost părinţii perfecţi pentru Christina şi nici măcar rudele ei nu au iubit-o şi acceptat-o aşa cum au făcut-o Merry şi Lup Negru. Patricia, mătura Christinei, a fost un personaj demn de dispreţ, foarte şiret şi mi-a părut rău să văd atâta bunătate din partea Christinei faţă de mătuşa ei. Christina a fost un personaj blând, iubitor şi mereu cu gândul să se întoarcă în sânul familiei adoptive, dar nu m-a exasperat atât de mult dorinţa ei de a se întoarce acasă, cât tăierea părului în semn de doliu. Bietul Lyon avea dreptate când i-a spus că dacă o ţine tot aşa, într-o lună rămâne fără păr :chic: . Lyon şi Christina au fost două personaje care s-au completat, s-au tachinat, s-au certat, dar s-au iubit. Un cuplu destul de frumos, însă mă aşteptam ca spre final să am parte o despărţire în care Christina se întoarce la indieni, iar Lyon să o urmeze. Finalul a fost tare fugitiv, în sensul că în două paragrafe ni se dă de înţeles că a trecut timpul şi ni se spune cam ce loc ocupă anumite personaje într-o anume scenă. Poate că autoarea trebuia să-i acorde mai multă atenţie finalului sau poate a făcut, dar s-au pierdut rândurile la traducere. În principiu, cartea are din toate câte puţin – romantism, erotism (cam dezinhibată Christina în prima ei noapte de dragoste), mister, suspans, aventură.

 

 

The Black Hills, 1797

Lup Negru nu credea în albi şi vedea în ei doar răul, însă când soţia lui, Merry şi fiul lor, Acvilă Albă au fost răpiţi de către cel mai aprig duşman al lui Lup Negru, adică Gary Cloud, aceştia au fost salvaţi de o femeie albă. Gary a atins-o pe Merry aşa cum n-ar fi trebuit, iar pe Acvilă Albă aproape că l-a ucis, însă salvarea lor a fost Jessica, o tânără femeie din Anglia care fugea de soţul ei împreună cu fiica lor, Christina. După ce i-a salvat pe Merry şi Acvilă Albă din mâinile lui Gary, s-au retras într-o colibă şi au locuit acolo până Acvilă Albă şi-a mai revenit. Jessica a fost ucisă de un urs, iar Merry i-a făgăduit să aibă grijă de copila ei şi să nu o ducă înapoi în Anglia până nu creşte. Merry s-a întors în tribul soţului ei, însă albii nu erau acceptaţi, ceea ce presupunea ca fiica Jessicăi să fie înlăturată sau Merry să fie nevoită să părăsească tribul alături de ea. Dar ar putea Lup Negru să fie indiferent faţă de copila femeii care i-a salvat soţia şi fiul?

Londra, Anglia, 1810

Lettie, soţia lui Lyon – marchiz de Lyonwood, se afla în travaliu de mai bine de douăsprezece ore. În ultimele ei momente de viaţă, l-a confundat pe Lyon cu amantul ei şi îl implora să o ajute să scape de bastard şi să se salveze, şi aşa a aflat Lyon că pruncul care urma să vină pe lume nu era al lui şi că soţia sa îi era infidelă. Nu doar că îi fusese infidelă, dar cel mai dureros era că amantul ei, James, era fratele lui Lyon. Medicul a încercat să o salveze pe Lettie şi pe copil, însă i-a pierdut pe amândoi.

Patru ani mai târziu, Lyon era cunoscut drept un bărbat singuratic, asta până în seara în care o întâlneşte pe prinţesa Christina Bennett care reuşeşte să-l intrige. Christina plecase din trib şi venise să locuiască cu mătuşa ei Patricia şi să fie instruită de către aceasta. Încă din momentul în care l-a întâlnit pe Lyon s-a simţit puternic atrasă de bărbatul pe care-l asemăna cu un leu, dar ea nu-şi dorea să se căsătorească decât cu un războinic precum tatăl ei, Lup Negru. Însă planurile ei se schimbă atunci când află că bunicul din partea mamei i-a lăsat o moştenire de care poate dispune soţul ei – dacă acea căsătorie are loc înainte ca ea să împlinească nouăsprezece ani –  sau tatăl ei, începând cu ziua în care ea împlineşte acea vârstă. Patricia îşi doreşte să pună mâna pe acea avere cu orice preţ, aşa că îşi îmboldeşte nepoata să se mărite şi în paralel îi caută un soţ care după căsătorie ar lăsa averea în mâinile Patriciei.

Cine este bărbatul pe care Patricia îl alege pentru Christina? Se căsătoreşte aceasta cu el sau îşi dezamăgeşte mătuşa şi îşi alege singură un soţ? După ce a fost trădat de Lettie, Lyon ar putea să mai creadă în iubire şi să se căsătorească din nou? De ce nu-l place Patricia şi îi cere Christinei să stea cât mai departe de el? Ce s-ar întâmpla dacă Lyon ar afla că prinţesa Christina a fost crescută de indieni? Ce simte el pentru Christina? Dar ea pentru Lyon? Care sunt planurile Christinei după căsătorie?

 

Nota pe care o acord cărţii: 8/10

 

 

Doamna leului-tile

Citeste GRATUIT (online/PDF) DEMONII IUBIRII


Participa si tu la comentarii:


 1. DOAMNA LEULUI – de Julie Garwood

  Toate cartile historical romance ale lui Julie Garwood mi-au placut foarte mult. Am inceput sa le citesc de la biblioteca metropolitana Bucuresti si daca mi-au palcut, mi-am cumparat si eu vreo opt romane, printre care si For the Roses de la ed. Alma-Iubiri de poveste( o carte uriasa, merita banii. La ed. Miron erau 3 carticele pricajite).
  Nu am retinut numele indiene din carte despre care ziceti, dar tin minte ca a fost o carte buna, e prima din seria Spionii Coroanei britanice, un fel de James Bond 007 medieval. :eating1:
  Pe locul 1 in inima mea se afla insa alte doua serii, cele cu sotiile mosierilor scotieni, care urmeaza dupa spioni.
  Tin minte ca as fi dat cartii exact ca blogger-ul Fara Miere: nota 8 din 10.

 2. DOAMNA LEULUI – de Julie Garwood

  tin minte ca mi s-a parut ciudat la o fata care vine dintre indieni ca avea un par asa deschis la culoare (o prostie bine inteles). mi-a placut de christina ca era cu adevarat un vanator redutabil – priceperea ei la aruncat cutite, intuitia cu care descopera cine era banditul care dadea loviturile in inalta societate, felul in care il supraveghea si il apara pe lyon, lasandu-i acestuia convingerea ca de fapt el o apara pe ea. lyon este personajul tipic din inalta societate care activa ca spion si care fusese dezamagit cumplit de sotia si fratele lui, asa ca era suspicios si total neincrezator in oameni in general si in familie in special si prin educatie si prin experienta. intalnirea lui cu christina care fusese educata pe principiul apartenentei la clan si aducerii aportului pentru bunastarea tuturor ii reaprinde pasiunea in sange si in suflet si il determina sa reconsidere prioritatile in viata. frumoasa scena din final cu fratii christinei sositi in vizita in care il vedem pe lyon deschis posibilitatii de acceptare a relatiilor normale intr-o familie. nota 10.

 3. frumos,”doamna leului” a fost o trecere frumoasa de la indieni la aristrocatii,dezamagirea lui Lyon la facut un barbat ursuz si arogant oare va mai putea el vreodata sa iubeasca!Desigur ,apare in obiectiv printesa Cristina si el nu-si poate lua ochii de la ea,cel mai mult mi-a placut scena de la petrecere cind prietenul lui Lyon a fost ranit si uimirea lui Lyon cind sa reintors la masa unde lasase cutitul si nu la mai gasit,cine fusese atit de iute si de ager ca sa arunce un cutit necunoscut lui si apoi sa-l faca disparut,citeodata este bine sa nu privesti direct in ochii cuiva,pentru ca nu sti ce te asteapta ,asa sa intimplat cu Cristina cind la recunoscut pe banditul care atacase casa in care era petrecerea,cartea a avut destula actiune ca sa te tina prins de ea. :panda1:

 4. Doamna leului – de Julie Garwood

  O carte care pot sa spun ca ma tinut in priza de la inceput la sfarsit.Am avut noroc am citit cartea in engleza si nu am avut de suportat o traducere proasta .
  Christina este o fata frumoasa blonda cu ochii albastri care a trait in tribul indienilor Dakota dar cand vine vremea revine in inalta societate engleza pentru a razbuna trectul mamei sale Jessica.
  In timpul receptilor Christina il cunoaste pe marchizul Lyonwood sau mai simplu Lyon.
  Fiecare are de ascuns un secret ea povestea mamei sale si viata care a dus-o alaturi de indienii dar care au pus amprenta pe viata ei si el un trecut zbuciumat cu o poveste nefericita a primei soti care la inselat cu propriul frate si misiunile lui care au fost care mai decare mai dificila.
  Este o carte superba in care avem parte de pasiunea celor doi eroi , este distractiv comporamentul celor doi educati in stiluri diferite , deci avem parte si de momente comice.
  Nota mea este 9,5

Lasa un comentariu. Participa la discutie!

*

Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.