Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.

Fata care s-a jucat cu focul de Stieg Larsson

Citeste GRATUIT (online/PDF) DEMONII IUBIRII

FATA CARE S-A JUCAT CU FOCUL

de Stieg Larsson

 

Titlul în engleză: The Girl Who Played with Fire

Număr pagini: 768

An apariţie: 2006

Seria Millennium: Bărbaţi care urăsc femei, Fata care s-a jucat cu focul, Castelul din nori s-a sfărâmat

Editura Trei

Traducere: Elena-Maria Morogan

 

 

Absolut superb, divin, fabulos etc etc romanul acesta. Stieg Larsson nu ştiu cum a reuşit să îmi capteze atenţia cu romanele acestea, dar a făcut-o. Nu pot să îi dau o notă pentru aceste 3 romane din seria Millenium pentru că nu există nota potrivită pentru ele. Clar, vi le recomand şi vouă.

Îmi pare extraordinar de rău că nu s-a publicat şi cel de-al patrulea roman din seria Millenium. Mi-ar fi plăcut foarte tare să îl cumpăr şi să îl citesc.

 

Despre primul roman, Bărbaţi care urăsc femeile, v-am vorbit aici (clic). 

 

De data aceasta, povestea s-a axat mai mult pe traficul de femei şi mai ales pe Lisbeth Salander. După ce a devenit o femei bogată, a călătorit în ultimul an în afara graniţelor, şi-a pus sâni şi l-a ignorat total pe Mikael Blomkvist (M.B.), a sosit timpul ca Lisbeth să revină în ţară. M.B. a primit o nouă sarcină, şi anume să publice cu numele lui o carte legată de traficul de femei, carte scrisă de Dag Svensson şi partenera sa de viaţă Mia Bergman.

 

Avocatul şi tutorele lui Lisbeth, Nils Bjurman căuta dovezi împotriva lui Lisbeth pentru a-i închide gura (am povestit în prima parte că ea deţinea un filmuleţ în care era violată de către acesta şi astfel reuşise să îl transforme din violatorul ei în căţelul ei). Astfel, Bjurman cam dă startul unei poveşti pentru că răscoleşte în trecut. Deloc în avantajul lui.

Revenită în ţară, Lisbeth află că fostul ei tutore şi bun prieten era încă în viaţă (are şi el rolul lui în acest romn, unul important chiar) şi începe să  se gândească din nou la M.B. şi îşi aminteşte că îi putea umbla oricând în PC-ul lui, aşa că face acest lucru şi află de noua lui amantă (mai bine zis „una dintre…” – cea pe care a căutat-o în primul volum :-” ) şi noua misiune. Cum ea era o anchetatoare extraordinar de bună, începe propriile investigaţii, iar în seara în care merge să îi pună câteva întrebări lui Dag Svensson legate de cartea sa, Bjurman, Dag şi Mia aveau să fie ucişi cu pistolul lui Bjurman, dar amprentele lui Lisbeth. Aşa ajunge ea să fie urmărită.

Cel care se dovedeşte că are încredere în ea, în nevinovăţia ei este chiar M.B. Omul ăsta a tot căutat-o cât ea a fost plecată şi l-a ingnorat, îi era dor de ea, vroia să ştie de ce s-a terminat atât de brusc relaţia dintre ei (ea s-a îndrăgostit de el şi s-a supărat când l-a văzut alături de amanta lui principală, Erika) şi chiar şi aşa el nu îşi dă seama că o iubea 😐 . Şi-a dat seama că Lisbeth a umblat în calculatorul lui şi a aflat de cercetarea lui. Ştia acum cum putea să ia legătura cu ea, aşa că urmează o serie de mesaje pe laptopul lui M.B., mai exact într-un fişier.

Amândoi au făcut cercetări şi au ajuns la cel care era în spatele poveştii, Zala sau Zalachenko, adică tatăl lui Lisbeth, un adevărat psihopat care acum se ocupa de traficul cu femei. Genul de bărbat care ura femeile, motiv pentru care o bătea foarte des şi foarte tare pe mama lui Lisbeth, iar ea a încercat de două ori să îl omoare – prima dată cu un cuţit, iar a doua oară i-a aruncat în maşină o sticlă de lapte umplută cu benzină şi mai apoi un băţ de chibrit aprins. Zala a reuşit să supravieţuiască, iar acum căuta să se răzbune pe ea, folosindu-se chiar şi de un bărbat imens şi blond, unul dintre fraţii ei vitregi, Nidermann.  La un moment dat, Lisbeth este împuşcată şi îngropată de vie de către cei doi, dar ea, o luptătoare din fire, reuşeşte să iasă de acolo mai mult moartă decât vie, dar a treia tentativă de omor la adresa lui Zala a fost cu noroc. Romanul se încheie prin apariţia lui M.B.

 

Dacă moare Lisbeth sau nu, dacă autorul o să ne mai ofere momente cu ea şi Mikael Blomkvist, rămâne să aflăm în cel de-al treilea roman din seria Millenium.

 

Fata care s-a jucat cu focul-tile

Citeste GRATUIT (online/PDF) DEMONII IUBIRII


Participa si tu la comentarii:


 1. Fata care s-a jucat cu focul de Stieg Larsson – volumul 2 al seriei Millennium debutează cu o Lisbeth Salander hotărâtă să călătorească în jurul lumii. Finalul primului volum ne-o înfățișează cu mult mai bogată (întrucăt a reușit să-și însușească o sumă imensă de bani proveniți din afacerile ilegale ale lui Wennerstrom). Dar fix înainte de Crăciun, când îi cumpărase lui Mikael Blomkvist un cadou, îl vede pe acesta la brațul Erikăi, colega de la ziarul Millennium cu care acesta are o legătură. În primul volum ne sunt prezentate câteva legături pasagere ale acestuia, inclusiv cu Lisbeth. El reușește să îi câștige încrederea, fără să bănuiască faptul că s-a apropiat de ea mai mult decât oricine altcineva. Lisbeth nu știe cum să reacționeze la vederea cuplului adulterin și alege să se îndepărteze complet de Mikael.
  Prima parte a volumul 2 ne prezintă călătoriile lui Lisbeth timp de 2 ani și întoarcerea la Stockholm. Mikael încearcă să îi scrie însă nu primește niciodată un răspuns. La redacție lucrurile se precipită atunci când, un ziarist tânăr și foarte entuziast, le prezintă un articol pe care dorește să-l publice la Millennium. Subiectul acestuia este exploziv: traficul de femei, prostituția și corupția care se întinde până la cel mai înalt nivel. Interesant este faptul că Dag Svensson are dovezi solide, iar povestea amenință să lovească în plin în politicieni, polițiști, judecători care au cumpărat servicii sexuale în special cu minore.
  Lisbeth este un geniu cu o memorie fotografică și un hacker informatic la nivel mondial. Ea are acces la calculatorul lui Mikael și din pură curiozitate intră să vadă cu ce se mai ocupă. După ce citește articolul care urmează a fi publicat, un nume îi atrage atenția: Zala.
  Ajungi să-l îndrăgești pe Dag pentru tenacitatea sa. Prietena acestuia, Mia, era însărcinată și urma să-și dea doctoratul, iar teza ei atingea același subiect, însă numele erau fictive. Lisbeth îi vizitează pe Dag și Mia din dorința de a afla ce au aflat aceștia despre Zala. În aceeași seara, Mikael trece pe la cuplu pentru a ridica documente. Când ajunge la apartamentul acestora, îi găsește morți, uciși cu sânge rece.
  Poliția găsește arma crimei pe care sunt amprentele lui Lisbeth. Din acel moment inima mi-a luat-o la galop. Arma era înregistrată pe numele tutorelui lui Lisbeth. Aceasta fusese declarată incapabilă și în primul volum aflăm cum fusese violată cu brutalitate de tutorele ei, Bjurman, un avocat corupt. Lisbeth s-a răzbunat pe acesta filmându-l și amenințându-l cu moartea, după ce i-a tatuat pe abdomen cuvintele: „sunt un porc libidinos și un violator”. De frică, acesta s-a ținut departe de ea și în fiecare lună scria rapoarte fictive cu privire la Lisbeth.
  Lucrurile se complică atunci când Bjurman angajează pe cineva care s-o omoare. Dar și Lisbeth îi promisese că îl va omorî dacă se mai apropie vreodată de ea. Faptul că acesta este tutorele lui Lisberth și e găsit mort în locuința lui, imediat după dublul asasinat al cuplului Dag și Mia, iar amprentele lui Salander se gasesc pe arma crimelor, conduce la vânarea acesteia ca principal suspect de crimă.
  Din acel moment am citit efectiv cu sufletul la gură cartea. Dacă până atunci povestea ne fusese prezentată în special din prisma lui Lisbeth, ancheta și goana nebună după ea sunt prezentate din perspectiva polițiștilor, a criminaliștilor, a ziariștilor, dar și a lui Mikael Blomkvist.
  A fost foarte frustrant faptul că o bună bucată de vreme nu mai știm nimic de Lisbeth… M-a ținut într-un suspans teribil!!! Singurul care crede în nevinovăția ei este Mikael, deși ziarele scriu cu litere de-o șchioapă lucruri teribile despre ea și despre trecutul ei … tulbure.
  Mai multe nu aș vrea să dezvălui pentru că ițele sunt extrem de încurcate și nici prin gând nu mi-ar fi trecut care este legătura dintre Lisbeth Salander și Zala! Fata care s-a jucat cu focul este chiar Lisbeth, iar ea s-a jucat cu focul la propriu! Foarte interesant este subiectul, care ajunge mult, mult mai departe decât m-aș fi așteptat.
  Dacă prima carte m-a cucerit prin elucidarea dispariției misterioase a lui Harriet și vânarea unui criminal în serie, volumul 2 consider că este mult, mult mai interesant, cu o poveste mai aplu construită. Cu fiecare capitol descoperi elemente total neașteptate.
  Ador stilul autorului, care uneori descrie prea minuțios, dar nu ai cum să nu apreciezi construirea acțiunii și a suspansului care atinge cote maxime!
  Mi-ar fi plăcut ca Lisbeth Salander și Mikael Blomkvist să se intersecteze mai mult în roman, însă m-am bucurat nespus pentru faptul că el a reușit să o găsească la timp.
  Orice notă maximă este parcă prea mică pentru o carte atât de interesantă și atât de bine scrisă!!!

 2. Claudia Mioara :

  Fata care s-a jucat cu focul de Stieg Larsson e o carte plina de andrenalina. Un ziarist vrea sa publice o carte despre traficul de carne vie si barbatii care profita de aceste tinere. Ramificatiile sunt multiple: judecatori, politisti, etc. Cartea e pe ultimii zeci de metrii inainte de publicare, cand se intampla ceva tragic: moartea scriitorului si a iubitei acestuia, plus a unui avocat, tutorele lui Lisbeth.
  Politia gaseste un pistol cu amprentele Lisbethei, asa ca pornesc cu totii pe urmele ei. In toate ziarele apar informatii despre ea, fise medicale, amintiri din copilaria ei. Toti o cred nebuna, violenta, sadica. Dar lucrul cel mai rau care i s-a intamplat nu apare! De ce nu apare despre momentul cel mai important al vietii ei, atunci cand a incercat s-o salveze pe mama ei de tiranul care o maltrata? Cine e acesta si de ce politistii il apara? De ce e internata la nebuni si nu e ascultata?
  Lisbeth porneste pe urmele trecutului pentru a restabili adevarul si justitia! Asa cum a scapat din spital, poate si acum sa incheie intreaga afacere! Omul pe care l-a ranit vrea s-o omoare! Singurul care are incredere in ea e Mikael. Acum are ocazia sa-si rascumpere datoria fata de ea, atunci cand i-a salvat viata si cariera!
  Cartea e plina de actiune, piste false, secrete! Mi-a placut supravietuirea Lisbethei! Cum a reusit sa anihileze singura doi barbati! Iar confruntarea finala e genial scrisa! O carte de nota 10, senzationala!

Lasa un comentariu. Participa la discutie!

*

Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.