Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.

Geamana de gheata – de Jude Deveraux

Citeste GRATUIT (online/PDF) DEMONII IUBIRII

 

GEAMĂNA DE GHEAŢĂ

de Jude Deveraux

 

Titlul în engleză: Twin of Ice

Număr pagini: 443

An apariţie: 1985

Seria Chandler Twins: Geamăna de foc, Geamăna de gheaţă

Seria Taggert FamilyUn cavaler pentru mineGeamăna de gheaţăDulcea mincinoasăInvitaţia, Just curious, Holly, Change of heart

Editura Miron

Traducere: Andrei Dorobanţu

Listă cărţi Jude Deveraux – clic

 

Vă spuneam în recenzia cărţii „Geamăna de foc” că am o presimţire că următoarea carte o să fie mai frumoasă. Acţiunea a fost puţin mai interesantă, dar cartea „Geamăna de gheaţă” a căzut în mâinile unui măcelar. Nu credeam că cineva poate să-l egaleze pe Măcel sau să fie imediat sub nivelul lui. Andrei Dorobanţu are un limbaj pe care-l foloseau oamenii pe când locuiau în peşteri. E demn de dispreţ. Nu ştiu cine e şi nici nu mă interesează, dar să-şi folosească limbajul de baltă în casa lui, nu în cărţile autoarelor de cărţi romantice. Când spun „eroul cărţii”, voi la ce vă gândiţi? Aşa-i că arată frumos, cu un trup de admirat şi de invidiat, cizelat, cu un limbaj adecvat – chiar sofisticat şi cu mulţi bani? Eroul cărţii „Geamăna de gheaţă” a fost grăjdar, dar a muncit din greu şi a ajuns foarte bogat, ÎNSĂ din cauza lui Măcel 2, bietul Kane Taggert a părut un ţăran, un bădăran, un prost crescut şi m-a determinat să mă întreb „de ce naiba ar fi pus autoarea în scenă un asemenea erou?”. Nu pot să cred că Taggert a vorbit o carte întreagă, adică sute de pagini numai cu „pă” (pe), „dă” (de), ” ‘aide” (haide) s.a.m.d. Măcel 2 şi-a intrat atât de bine în rol încât la un moment dat a tradus la fel şi în cazul eroinei, Houdson Chandler – culmea tocmai când explica ea cum se comportă o adevărată doamnă. GROAZNIC! Cum mama naibii să scoată editura asemenea mizerii? Unde naiba le e mintea? Ei nu citesc şi nu corectează mizeriile traducătorilor?

Trecând peste traducere – care m-a enervat cumplit timp de multe ore – cartea a fost mai drăguţă şi cred că asta se datorează faptului că eroina a suferit mai mult, s-a simţit respinsă de Kane (mai multă vreme), în peisaj mai apare şi vechea lui iubire – tocmai bună să ne ţină pe jar, scena nunţii, scena de la cabană, scena de la închisoare, scena în care află Houston că a fost folosită în răzbunarea lui, sunt scene care au un oarecare impact asupra cititorului. Kane este genul de personaj care vă enervează (nu numai din cauza traducerii) pentru că este îngrozitor de încăpăţânat şi îngâmfat şi o face mai tot timpul pe Houston să sufere. Nu ştiu cum a putut autoarea să o chinuie atât de mult cu replicile lui Kane, acele replici în care îi spunea că îl doreşte doar pentru banii lui. Răzbunarea pe care o pregătea de ani de zile pentru Fenton, l-a tot măcinat, l-a înveninat, dar datorită dispreţului a ajuns un bărbat atât de influent. De Houston mi-a plăcut (în sfârşit laud doar eroina!) pentru că a fost teribil de răbdătoare, şi-a deschis inima şi a aşteptat să primească dragostea lui Kane. Nu pot să nu-mi amintesc cum s-a dus ea în ziua nunţii până la cabană deşi nu fusese vina ei pentru ce se întâmplase. Eh, măcar a fost spre binele lor şi scena a fost chair romantică.

Povestea lor de dragoste este tumultoasă şi au de trecut multe poduri, însă unde-i dragoste este şi curaj, chimie şi totul trebuie să se termine cu bine.

 

 

1892

După ce Fenton l-a izgonit pentru că a avut o relaţie cu fiica lui şi pentru că risca să-i ia averea, Kane Taggert a plecat în California. Aici a cumpărat o mină părăsită, cu banii primiţi de la Pam, fiica lui Fenton. Mina i-a adus câteva mii de dolari lui Kane, şi cu aceşti bani a cumpărat pământuri în San Francisco. A continuat să cumpere pământ şi să-l vândă la preţ mai mare, apoi a cumpărat o fabrică de cuie pe care a vândut-o la un preţ mai bun, apoi un tronson  de cale ferată s.a.m.d. până ce Kane a strâns o avere impresionantă şi s-a întors acasă. Ani la rândul a visat ca într-o zi Fenton să intre în casa lui, să fie de patru ori mai mare decât a lui Fenton, iar la masă să stea femeia pe care Fenton i-a refuzat-o, adică Pamela. Însă Fenton o căsătorise la scurt timp după ce Kane a plecat. În prezent, Pamela tocmai rămăsese văduvă şi avea un copil în vârstă de treisprezece ani. Kane nu plănuia să o ia de soţie pe Pamela, ci pe Houston Chandler, o tânără de viţă nobilă. Tot ce-şi doreşte Kane este să se căsătorească cu Houston, să-l înjosească pe Fenton şi apoi să o părăsească plin de indiferenţă.

Houston era logodită cu Leander Westfield, dar nu pentru mult timp. Pentru că primise o invitaţie de la Kane şi îşi dorea să-l viziteze, Houston a decis să facă schimb de roluri cu sora ei geamănă, Blair, astfel că o trimite să se întâlnească cu Leander. Houston află planul lui Kane de a o lua de soţie, iar Blair sfârşeşte prin a face dragoste cu Leander şi a-şi distruge reputaţia. Leander îşi asumă responsabilitatea şi doreşte să o facă soţia lui pe Blair, şi cum Houston simţea pasiunea pe care i-o stârnea Kane, acceptă să se căsătorească cu el. Însă relaţia lor nu este una bazată pe dragoste. Kane ştie că Houston l-a luat de soţ numai pentru averea lui, iar Houston aşteaptă ca soţul ei să vadă dragostea pe care i-o poartă. Dar o să poată vreodată Kane să-i observe dragostea? Poate el să creadă în cuvântul ei şi să uite de bani? O să se răzbune pe Fenton? De ce îi poartă atât de multă oră acestuia? Doar pentru că l-a izgonit? Ce se întâmplă atunci când revine Pam în viaţa lui Kane şi îi spune că îl iubeşte şi că au împreună un fiu? Pe cine alege Kane? De cine este el îndrăgostit?

 

Nota pe care o acord cărţii: 8/10

 

Geamana de gheata-horz

Citeste GRATUIT (online/PDF) DEMONII IUBIRII


Participa si tu la comentarii:


 1. Claudia Mioara :

  Mi-a placut foarte mult aceasta carte! Multa dragoste, romantism si intr-adevar eroina a fost superba in atitudine, caracter si foarte puternica.

 2. Si mie mi-a placut mai mult Geamana de gheata, am facut oarecum abstractie de traducere, ca sa ma pot bucura de subiect.

 3. Inca un traducator naspa :laugh1: ? L-am notat pe lista neagra.Adevarul este ca editurile nu se obosesc sa verifice daca traducerea este de calitate sau nu.Pentru ei conteaza doar ca traducatori sa termine proiectul la termenul impus de dansi.

 4. Pare interesanta … :wait:

 5. GEAMĂNA DE GHEAŢĂ – de Jude Deveraux

  Am terminat de citit Geamana de gheata si am fost mult mai atenta la traducere decat de obicei.Am observat ca nu intaotdeauna traducatorul o dadea pe ,,culoarea locata,, Pai daca Kane vorbea un limbaj poplar sau cum sa-i spun trebuia sa vorbeasa tot timpul asa .Acum sigur Kane nu avea educatie dar tot se invartise prin alte cercuri nu ramasese un grajdar.Mi-a placut altfel cartea si da este mi buna decat Geamana de foc poate si pentru ca s-a tinut de subiect as putea spune autoarea s-a ocupat de personajele ei nu a introdus personaje parazitare .Houston era una dintre gemenele Blair-Houston cum erau ele numite in oraselul Chandler si isi alesese viitorul inca de la varsta de sase ani. Voia sa se casatoreasca cu Leander un vecin care se mutase in oraselul lor de curand si care visa sa devina medic si mai dorea sa devina o doamna.Avand un tel atat de maret s-a apucat sa-l indeplineasca.A mers la scolile de rigoare iar cand Leander s-a intors acasa s-a trezit logodita cu el desi drept era ca niciunul nu stia exact daca a fost o cerere in casatorie sau o intrebare retorica.Acum s-a apucat cu toata forta sa faca planuri de casatorie si sa le execute si chiar avea scoala pentru asa ceve.Dar paralel cu faptul ca erau doamne fetele din Chandler aveau si activitati care erau secrete de care bunii domni din orasel nu aveau habar.Totul a mers bine pana cu vreo trei saptamani inainte de nunta cand Houston ii face o propunere surorii ei sa schimbe locul cum mai faceau cand erau mici.Houston voia neaparat sa vada casa pe care o constuise Kane Taggert si ea primise o intvitatie la cina in seara cand trebuia sa mearga cu Leander la balul guvernatorului.Sigur stim povestea din primul volum dar stim poveste din punctul de vedere a lui Blair .Acum avem o noua interpretare a celor intamplate cu mici su mari diferente.Ce se intampla in timpul cinei? Ce propunere ii face Kane? Ce se intampla dupa cina? Cum gestioneaza Houston toata povestea?
  De aici porneste o poveste cu totul noua si Houston merge pe un teren nou si tot scopul vetii ei se schimba. Este o poveste foarte buna mi-a placut mai mult aceasta poveste mi-a placut plasarea in timp moravurile si mentalitatile vremii si iar m-a enervat taltal vitreg al gemenelor noroc ca a disparut din peisaj destul de repere .Nota mea penru carte este 9,5.

 6. GEAMĂNA DE GHEAŢĂ – de Jude Deveraux

  jude deveraux nu mai este pe treptele de sus in topul autoarelor mele preferate. insa aceasta carte mi-a placut. mi-a placut chimia dintre cele doua personaje si cat de bine se intelegeau pe plan fizic. mi-a placut foarte mult de houston – sub atitudinea calma si discreta clocotea pasiunea. adevarata ei fire iesea la suprafata in momentele in care era in pericol ( cand se deghiza si transporta alimente minerilor sau dupa explozia din mina) in prezenta tovaraselor din societatea literara care de fapt se ocupau de organizarea transporturilor(pot sa spun ca petrecerea lor cu cipandel a depasit toate asteptarile) si in momentele de dragoste cu kane (nu vreau sa lezez pe nimeni dar faza cu „esti scandalagioaica” m-a facut sa rad in hohote).
  in revers, kane era un tip foarte dur si foarte ambitios in afaceri, nu il interesa nimeni cat timp lupta pentru atingerea scopului. pe de alta parte era milos si ajuta oamenii. dar avea si el ca toata lumea calcaiul lui achile – era constient de lipsa lui de educatie si avea teama de ridicol. houston, cu delicatetea ei, ii atinge o coarda sensibila si ii planteaza in suflet dragostea, chiar daca el nu vrea sa recunoasca. convietuirea si iubirea lor i-au eliberat pe fiecare in parte din normele rigide pe care si le impusesera si i-au facut sa traiasca cu adevarat. nota mea pentru poveste si personaje este 10.

Lasa un comentariu. Participa la discutie!

*

Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.