Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.

Imblanzirea – de Jude Deveraux

Citeste GRATUIT (online/PDF) DEMONII IUBIRII

 

ÎMBLÂNZIREA

de Jude Deveraux

 

 

Titlul în engleză: The Taming

Număr pagini: 382

An apariţie: 1989

Seria The Peregrine Family: Îmblânzirea, Cucerirea

Editura Miron

Listă cărţi Jude Deveraux – clic

 

 

Am terminat de citit cartea „Îmblânzirea” şi am citit-o pe nerăsuflate. Am avut emoţii şi temeri în privinţa cărţii din cauza celor opt femei cu nume date după zilele săptămânii şi Aşteptarea, a duzinei de copii, a războiului dus între clanul Peregrine şi Howard, a modului în care o să evolueze relaţia dintre Liana şi Rogan. Era un fir aşa de subţire, fragil între a adora cartea şi a o urî şi ştiam că o singură greşeală sau cuvânt interpretat greşit avea să-mi strice nu ziua, ci săptămâna.

M-am ataşat de toate personajele – mai puţin de Zile  pe care le-am urât şi bine că Doamna de Foc sau Liana au avut grijă să le înlăture înainte să fac atac de cord. Zared a fost o surpriză pentru mine şi asta pentru că nu era ceea ce se arăta, dar mi-a plăcut ca şi personaj. Severn mi-a plăcut la început pentru că era atent cu Liana şi era de parte ei, dar când a schimbat placa am întors şi eu foaia – până s-a dat pe brazdă. Iolanthe, amanta lui Severn, nu mi-a plăcut la început, dar apoi a devenit un personaj simpatic pentru că şi-a dat seama că locul Lianei este alături de ei. În privinţa Doamnei pot să spun că de la început mi-am dat seama că este un înger pentru Liana, dar nu ştiam cine este cu exactitate. Joice, slujnica Lianei, nu mi-a plăcut la început pentru că mi-am dat seama că o sfătuia prost pe Liana şi că avea să-i distrugă căsnicia dacă îi asculta sfaturile în continuare. Chiar şi pe Helen am iertat-o pentru că a încercat s-o salveze pe fiica ei vitregă de la căsătoria cu un Peregrine.

Liana m-a enervat la culme cu supunerea ei, dar când a început să se impună şi să-şi arate calităţile a fost peste aşteptările mele. De la Rogan m-am aşteptat la ce era mai rău. Am crezut că o să mă enerveze prin acţiunile lui, cu amantele lui, cu respingerile lui, dar aşa de frumos l-a ghidat Liana şi aşa de fabulos s-a transformat… mai şi mai că am invidiat-o pe Liana.

Frumoasă scena cu întâlnirea la râu, urâtă cea de după nuntă, frumoasă cea de la bâlci,  cu închisul în cameră, cu răzbunarea Lianei din cadrul cinei s.a.m.d.

Să ştiţi că nu am de gând să fac repoşuri cărţii şi vă recomand s-o citiţi celor care nu aţi făcut-o încă.

 

Anglia, 1445

Helen Neville îi cere soţului ei Gilbert să aleagă între a pleca ea sau fiica lui, Liana Neville – singurul lui copil legitim. Helen s-a căsătorit cu el datorită bogăţiei, dar ceea ce nu ştia era că proprităţile lui erau administrate de fiul lui nelegitim. În comparaţie cu Gilbert, Liana nu-i moştenea lenea, ci îi plăcea să încaseze chiriile ţăranilor, să străbată călare întregul ţinut, dădea ordine, veghea câmpurile, hotăra dacă trebuie sau nu să se facă ordine, să se repare ceva, dacă recoltele erau bogate sau nu s.a.m.d. Helen a mai fost căsătorită, dar după ce soţul ei a murit s-a căsătorit cu Gilbert. Acum îşi dorea ca ea să se ocupe de tot şi toate şi să fie o adevărată stăpână, dar Liana îi stătea în cale. Considera că la cei douăzeci de ani ai săi, Liana trebuia să se căsătorească, să aibă propria familie, propriul cămin. După şase luni de dus cu vorba, Helen îi dă un ultimatum lui Gilbert, iar după discuţia avută cu Liana, cei doi din urmă decid ca ea se să mărite cu lordul Stephen Whitington.

Rogan Peregrine considera că sursa problemelor familiei lui timp de trei generaţii era generată de familia Howard – ei i-au furat casa, soţia şi dreptul primului născut. Căsătoria cu Liana l-ar fi adus mai aproape de redobândirea a ceea ce îi aparţinea de drept. Ducatul, castelul, banii şi fiul lui Rogan au intrat în drepturile celor din familia celei de-a doua soţii a lui, iar copiii din prima lui căsătorie a trebuit să-i declare nelegitimi. Zestrea, bogăţia pe care le-ar fi dobândit prin intermediul căsătoriei cu Liana l-ar fi ajutat să-şi recupereze bogăţia furată de Howarzi.

După căsătorie, Liana îşi pune în minte să-l îmblânzească pe răzvrătitul ei soţ, Rogan, dar nimic din ceea ce-şi propune nu este uşor de realizat. El este mai dur decât un munte, castelul este îngrozitor, „servitoarele” nu-i dau ascultare, amantele soţului sunt la un pas de ea, dar când Liana îşi propune ceva trebuie să fie dus până la capăt.

 

Am spus multe şi nimic :D. Frânturi şi lucruri spuse pe jumătate. Sunt multe lucruri de descoperit şi merită să citiţi această carte. O să aflaţi exact de ce Rogan este atât de închistat, cum a fost rănit de Howarzi, cum se schimbă viaţa lui din momentul în care se căsătoreşte, cu ce se confruntă Liana şi ce soluţii găseşte pentru a îndepărta problemele, dacă îl îmblânzeşte sau nu pe Rogan, dacă pune capăt războiul purtat între cele două clanuri şi cât de plăcută se face în sânul familiei Peregrinilor.

 

 

Nota pe care o acord cărţii: 9,8/10

 

 

 

Imblanzirea-tile

Citeste GRATUIT (online/PDF) DEMONII IUBIRII


Participa si tu la comentarii:


 1. A fost o minunatie de carte , am dispretuit-o pe Helen pentru ceea ce a facut : Cum sa pui un tata sa aleaga intre sotie si fiica lui , un gest demn de dispret dar a incercat sa o salveze pe Liana dar era prea tarziu Ma suparat un pic Liana la inceput cu supunerea ei dar si-# aratat calitatile pana la urma si a topit inima de piatra a lui Rogan , pe care l-am urat pentru felul cu s-a purtat la ospatul de nunta si dupa aceea . M- a emotionat finalul carti cand o credea moarta si a inteles ca o iubeste , ca ea a adus lumina in viata lui si ca fara ea nu mai era nimic . De multe ori asa se intampla si in realitata , cand pierdem pe cineva ne dam seama ca iubim acea persoana :heart5:

 2. Aș spune că această carte m-a trasnportat cu totul în timpurile medievale. Mi-a plăcut mult felul cu autoarea a prezentat realitatea acelor timpuri dure. Sincer, această carte m-a făcut să fiu recunoscătoare pentru faptul că m-am născut în timpurile moderne și că suntem buni prieteni cu apa și săpunul =)) Un alt aspect interesant mi s-a părut faptul că autoarea a construit caracterele personajelor foarte realist. Spre deosebire de personajele, de obicei, perfect sculptate care le întîlnim în romanele de dragoste, acestea de aici sunt pline de defecte. De exemplu : Rogan, eroul principal, este un fel de lord – cerșetor. Este sărac lipit pămîntului, trăiește într-un castel dărăpănat, plin de șobolani, păduchi, oase și tot felul de astfel de grozăvii. Este foarte clar prezentat faptul că nu se spală cu lunile, el însuși fiind plin de păduchi. Alături de aceste „laude” mai adăugăm și faptul că se comportă barbaric cu țăranii din sat, îi bate fără milă și îi ține înfometați. Are niște maniere animalice atunci cînd vine vorba de plăcerile sexuale și cînd vede o femeie, vede doar o gaură între picioare. Mai pe scurt, trăiește ca animalele. Totuși, are și ceva bun. De ce credeți că se îndrăgostește eroina noastră??? De frumusețea lui, desigur. Liana îl vede odată și se simte atrasă de el. Chiar dacă știe că acesta vrea doar banii ei, acceptă să se căsătorească cu el. Această situație este atît de des întîlnită în zilelor noastre, încît nu m-am supărat prea tare pentru prostia ei. Partea bună e că a reușit sa îl pună pe Rogan cu botul pe labe, ceea ce din păcate nu se întîmplă și în realitate. Dar să lăsăm realitatea la o parte, pînă la urmă nu este decît o carte, care mie mi-a plăcut. Deci, după cum ziceam un pic m-am enervat pe ea la început pentru că a fost atît de prostuță, dar mi-a plăcut după aia felul cum și-a arătat ghiarele. Am fost fooooooarte plăcut surprisă cînd a dat foc patului unde dormea el cu una dintre amantele sale. :bah: :devil2: Și de aici începe romantismul. Rogan o vede într-o lumină nouă pe mireasa lui cea „blîndă”. Mi-a plăcut faptul că s-a lăsat modelat de ea. A învățat să facă dragoste cu ea, dorind să îi aducă și ei plăcere. S-a spălat, s-a curățat de paduchi :bah: a renunțat la amante, nu i-a mai bătut pe țărani, și chiar a acceptat să fie sclavul ei pentru o zi.
  Personajele secundare nu am înțeles pînă la urmă care au fost negative sau pozitive. Probabil autoarea a vrut să scoată în evidență faptul că toți suntem imperfecți. Fiecare a avut cîte ceva calități bune, dar și rele. Mama vitregă a Lianei a fost un adevărat mister, la început a urît-o pe Liana, dorind să scape de ea cît mai repede. Însă, cînd aceasta alege să se mărite cu Rogan, imediat se trezeșste în ea o iubire de mamă extraordinară, și nu mai dorește ca aceasta să se mărite deloc, ci să rămînă în casa părintească. Nu am înțeles această schimbare drastică de la ură la iubire. Apoi, fratele lui Rogan ( un drăguț la începutul cărții ) m-a exasperat cu frica lui cum că Rogan v-a renunța la răzbunarea lor, dacă acesta o lasă pe Liana să îi pună fusta în cap. Această opinie a cauzat multă suferință cuplului principal. Dar l-am iertat atunci cînd și-a dat seama de greșeală și a corectat-o. Alt personaj – fosta soție a lui Rogan a fost prezentată ca o persoană negativă la început, dar apoi am înțeles de ce l-a trădat și am apreciat-o pentru că a ajutat-o pe Liana să fugă. Presupun ca în cuvintele mele se simte o notă de ironie, dar să stiți că aceasta nu e un semn rău :chic:
  Deci, după mine această carte nu este una cu personaje bune sau personaje rele, ci o carte care ne arată ca toți greșim, că toți avem de iertat pe cineva și toți avem cui să ne cerem iertare. Eu zic că merită citită de oricine.
  Nota 9,3

  • @Olly: o recenzie plina de savoare si umor si bine argumentata. :bah: :bah: :bah:
   autoarea are talentul de a ne prezenta eroi atipici, plauzibili in viata reala, badarani si nesimtiti care sunt educati si adusi pe calea cea dreapta – daca ne gandim macar putin, asa erau oamenii pe vremea aceia – si nici acum nu sunt departe, dar se spala mai des :chic:
   mi-a placut foarte mult comentariul tau – imi amintesc perfect cartea – sunt ceva ani de cand am citit-o.

  • @dovis: Ai dreptate draga mea, și îți mulțumesc pentru cuvinte de laudă. Adevărul e că titlul acestei cărți se potrivește perfect cu conținutul !!! :chic:

  • @Olly: felicitari Olly! :zece_din_zece:
   Pentru o prezentare frumoasa, sensibila, plina de intelegere pentru personaje cu bune si cu rele. :imbratisare:

  • Alexandra :

   O recenzie superba, plina de umor si de emotie. , felicitari draga mea! :ap: :ap: :ap: :ap: :zece_din_zece: Ma fascinat cartea asta, l-am urat pe Rogam la inceput, dar pana, la urma a devenit un mielusel. :chic:

  • Lothlorien :

   @Olly: Savuroasa si plina de umor. :ap: :ap: :zece: Felicitari Olly!

  • Imi place cum ai expus cartea, Olly, te felicit – imi aduc aminte povestea, e una dintrte cartile lui Jude Deveraux care m-a prins si pe mine si mi-a placut si Cucerirea, in caz ca nu ai citit-o, ti-o recomand, este cu Zared 😉

Lasa un comentariu. Participa la discutie!

*

Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.