Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.

Fata pe care ai lasat-o in urma / Jertfa iubirii – de Jojo Moyes

Citeste GRATUIT (online/PDF) DEMONII IUBIRII

 

JERTFA IUBIRII / Fata pe care ai lăsat-o în urmă

de Jojo Moyes

 

Titlul în engleză: The girl you left behind

Număr pagini: 455

An apariţie: 2012

Editura Lira/Litera

Traducere: Daniela Truţia

A apărut în colecția Cărți Romantice (cu Libertatea pentru femei) pe 1 noiembrie 2013.

Apare în colecția Blue Moon in octombrie 2016.

Cumpără cartea de aici.

 

Aveam aşteptări mai mari de la această carte pentru că mi-a plăcut foarte mult cartea „Ultima scrisoare de dragoste” şi s-a mers pe aceeaşi idee – trecutul care alternează cu prezentul. Vă recomand cu mare, mare drag acea carte, dar nu aş risca să fac acelaşi lucru şi cu această carte. Mie nu-mi pare rău că am citit-o, dar are mult pagini şi se petrec puţine lucruri, adică mai mult vorbă lungă. Dar mi-a plăcut că autoarea a adus în discuţie primul război mondial şi mi s-a amintit de traiul de care au avut parte acei oameni şi continui să cred că nu trebuia să se meargă atât de departe. Mi-a plăcut că prezentul a avut legătură cu trecutul, respectiv cu tabloul lui Sophie, dar am şi patru nemulţumiri:

– cu toate drepturile de autor, consider că un titlu trebuie tradus corect. Între „Jertfa iubirii” şi „Fata pe care ai lăsat-o în urmă„, consider că trebuia ales cel din urmă. Ce-ar însemna ca pe tine să te cheme Vasile şi eu să te strig Laura? Ar însemna ca nu am bun simţ şi că nu te respect. Cam aşa e şi cu titlul cărţii.

– nu mi-a plăcut cu cine a rămas Sophie şi nu argumentez mai mult ca să nu vă dau de bănuit.

– nu mi-a plăcut ce a aflat Herr Kommandant despre Sophie (la final); fetiţa s-a răzbunat prosteşte pentru că din punctul meu de vedere, nu Herr era vinovat de ceea ce i s-a întâmplat mamei sale. Herr m-a impresionat cel mai mult pentru că era german şi nu o trata pe Sophie ca pe un duşman, ci ca un bărbat blând şi iubitor. Mi-a părut rău că s-a simţit respins după ce a avut o legătură intimă cu ea şi cred că merita mai mult.

– Liv s-a agăţat prea mult de trecut, de moartea soţului ei, mai ales de tablou pentru că era de la David. Da, poate nu ar fi apreciat-o nimeni pe Sophie din tablou aşa cum o făcea Liv, dar am simţit că îşi dorea acel tablou doar ca să se agaţe de amintirea lui David. Totuşi, punea bazele unei noi relaţii cu Paul, nu? Cred că trecutul trebuia să rămână trecut. Paul a fost foarte drăguţ şi am sperat ca el să găsească o soluţie pentru dorinţa lui Liv, tocmai pentru a arăta că nu este duşmanul ei. Mi-a plăcut de el, aşa cum mi-a plăcut şi de Herr, aşa că în această carte m-am dat de partea bărbaţilor.

Deşi nu se întâmplat nimic spectaculos, mi-a fost greu să mă opresc din citit pentru că eram foarte curioasă ce s-a întâmplat cu Sophie şi cu Herr şi am aflat abia în ultimele pagini întreaga poveste. Da, a fost un mister pentru mine şi m-a ţinut în suspans pe tot parcursul cărţii. Romantismul nu dă pe-afară, aşa că nu vă aşteptaţi să fie o carte romantică 100%. Din punctul meu de vedere, cartea avea nevoie de ceva mai puţine pagini, dar cu toate acestea, mi-a plăcut mai mult povestea lui Sophie.

 

 

St. Peronne, octombrie 1916

Când Sophie şi Edouard Lefevre s-au căsătorit, el şi-a pictat soţia într-un mod aparte pentru că avea talentul şi capacitatea să vadă mai limpede decât alţii ceea ce urma să picteze. Nu cu mult mai târziu, războiul avea să-i separe, el fiind plecat să lupte de front, iar Sophie rămâne acasă având grijă de hotel şi purtând în suflet speranţa că o să-şi revadă soţul, păstrând tabloul la vedere, riscând să fie văzut şi ars. Cu atât mai mult pentru că Herr Kommandant dorea ca ofiţerii să servească masa în hotelul ei. Herr Becker este noul Kommandant şi a fost trimis în Germania pentru a se ocupa de unul dintre lagărele de represiune pentru că s-au descoperit nereguli în registrele de contabilitate. Însă, Herr este impresionat de tablou şi o priveşte într-un mod anume pe Sophie. Când Edouard ajunge într-un lagăr din Ardennes, fiind acuzat că i-a dat unui prizonier o bucată de pâine mai mare decât un pumn, Sophie îi cere ajutorul lui Kommandant, fiind dispusă să-i ofere orice. Dar ce-i oferă Sophie şi ce îi ia Herr? Se ţine el de cuvânt şi îi înapoiază soţul?

 

Londra, 2006

Liv şi David Halston, aflaţi în luna de miere, cu puţin timp înainte ca el să moară, au cumpărat împreună tabloul lui Sophie „Fata pe care ai lăsat-o în urmă„. David avea doar 38 de ani şi era de profesie arhitect atunci când destinul lor s-a separat. După moartea lui David, Liv s-a retras în singurătate şi a evitat să intre în contact cu vreun alt bărbat. Asta până când îl întâlneşte pe Paul McCafferty, un bărbat onest, atent, grijuliu şi iubitor, însă el recupera şi restituia opere de artă, printre care şi tabloul lui Sophie care a fost declarat furat în 1917 de la hotel. Paul trebuie să aibă un singur scop – restituirea tabloului, iar Liv îşi doreşte cu orice preţ să-l păstreze. Cum afectează acest tablou sentimentele lor? Pierde tabloul, Liv?

 

Nota pe care o acord cărţii: 7,5/10

 

[poll id=”47″]

 

Copertă colecția Cărți Romantice – 1 noiembrie 2013

Jertfa iubirii-horz

Copertă Colecția Blue Moon – apariție octombrie 2016

fata-pe-care

 

Citeste GRATUIT (online/PDF) DEMONII IUBIRII


Participa si tu la comentarii:


 1. Inca ma invart in jurul cartii Inainte sa te cunosc. Desi povestile autoarei au si iubire, subiectele sunt atat de triste uneori incat trebuie sa am o dispozitie anume ca sa le citesc. Avem parte de suficienta tristete in viata de zi cu zi ca sa ma mai scald in melancolie si citind o astfel de carte.
  Dar totusi, la un moment dat le voi citi, cand le va veni randul.
  Multumesc pt parerile tuturor! :hallo:

 2. Claudia Mioara :

  Jertfa iubirii de Jojo Moyes este o carte cu multa dragoste, mai exact cuprinde doua povesti de dragoste.
  Pictorul Edouard Lefevre pleaca la razboi, promitandu-i sotiei Sophie ca se va intoarce la ea. Ea se intoace intr-un mic oasel francez, pentru a fi alaturi de fratii si surorile ei. In hotelyl detinut de familia ei, troneaza la loc de cinste un tablou frumos infatisand-o pe Sophie, facut de sotul ei. Desi sub ocupatie nazista, Sophie refuza sa ascunda tabloul. Noul Kommandant se dovedeste a fi un barbat cultivat! Prima oara il vede cand soldatii vin sa-i perchezitioneze pentru ca au aflat ca ascund un porc, desi stiu ca este interzis. Sophie se duce dupa porcusor, il adorme cu cloroform, il ascunde in niste haine si iese afara sa-si apere fratele mai mic, batut de soldati. Ca printesa razboinic, cu un porcusor deghizat in baietelul mic al surorii ei, ea reuseste prin vorbes sa-i alunge. Kommandant-ul ordona retragerea, insa ordona ca din acel moment sa serveasca cina la acest hotel. Se aduc provizii serioase si desi stiu ca inclusiv resturile trebuiesc predate lor, cele doua surori prepara bucate alese! In mirosul mancarii, avand in vedere ca ei au doar niste ratii mizere, trimit copii sus si servesc soldatii! La sfarsitul mesei, Kommandant-ul le multumeste si le ordona sa manance din portiile preparate in plus! Copii sunt in culmea fericirii, manjiti de grasime de pui! Insa stiu ca nutrebuie sa spuna vecinilor, pentru ca vor credea ca fraternizeaza cu inamicul! Kommandant-ul remarca tabloul, vorbeste Sophie despre frumusetea lui si recunoaste talentul pictorului! Sophie se mandreste cu opera sotului ei! Insa Kommandant-ul incepe s-o placa foarte mult si vrea s-o vada din nou increzatoare, fara greutati, cum era pe vremuri! Incep sa vorbeasca din cein cemai mult dupa cina, ba chiar de Sarbatorile de iarna, danseaza si impreuna. Lumea incepe sa susoteasca pe la colturi, din ce ince mai putin oameni vin la bar. Insa cand Sophie afla ca sotul ei e intr-un lagar, stiind ca Kommandant-ul e o persoana influienta, il roaga sa-l elibereze in schimbul tabloului. El ii propune o intalnire noaptea, la el in camera. Sophie se sfatuieste cu sora ei, iar ea o indeamna sa nu se duca pentru ca nu va fi cale de intoarcere din acel punct! Insa Sophie il crede un om de cuvant! Ba chiar de curand a aflat de la el, ca faza cu purcelusul a prins-o de atunci, dar a ales sa taca.
  Se duce noaptea cu tabloul acoperit, dar de fapt el vrea o noapte cu ea. Ea ae lasa dezbracata si nu reactioneaza defel. Cand ii vede fata, acoperita de dispret, Kommandant-ul o alunga, asa dezbracata si cu tabloul! Dupa cateva zile soldatii o iau!
  In prezent, dupa multi ani, tabloul este in posesia lui Liv. De zece ani, tabloul i-a fost daruit de sotul ei. Intre timp el a murit, ai ea sta intr-o cada frumoasa, facuta din sticla, cu un acoperis retractabil! Insa e plina de datorii si inca nu s-a refacut dupa moartea iubitului ei sot! Insa il intalneste pe Paul! Pentru prima oara intr-un bar, geanta ii e furata, n-are bani, chei de la casa, iar Paul e fratele patronului barului, care-o ia la el acasa ca s-o gazduiasca! Ea pleaca a doua zi pe ascuns! Paul nustie cum sa dea de ea, insa poseta ei apare si el ajutand-o sa depuna plangere la politie, acum ca ea e gasita i-o duce acasa si-i pune si banii pe cate-i avea atunci la ea, din buzunarul lui, fara a spune acest lucru! Cei doi se plac foarte mult, merg la intalniri si cand se intampla sa fie in sfarsit impreuna, el vede tabloul din dormitorul ei! Pleaca in graba pentru ca jobul lui era chiar sa ceara acest tablou, cautat de mostenitorii pictorului decedat! Din acel moment Paul si Liv devin inamici! Chiar daca sunt iubiti, fac parte din tabere diferite!
  Ce se intampla cu tabloul? Cate e adevarul? A fost furat de germani in razboi? Dar cum comtinua povestea Sophiei? Ce o asteapta la capatul drumului, luata din familia ei, dupa toate peripetiile prin diferite trenuri, bolnava? Cu cine ramane ea si e fericita? Ce gest face Paul pentru a indrepta situatia cu Liv si cum se descopera adevarul din trecut si se elucideaza misterul tabloului?
  O carte frumoasa, plina de sentimente puternice! Nota 9,5!

 3. Buna, Jertfa iubirii si Fata pe care ai latat-o in urma este una si aceeasi carte?

Lasa un comentariu. Participa la discutie!

*

Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.