Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.

Libertatea pentru femei: „Incurcatura” de Mary Balogh

Citeste GRATUIT (online/PDF) DEMONII IUBIRII

 

„Încurcătura”

de Mary Balogh

 

Aparitie: vineri, 19 ianuarie 2018, cu revista Libertatea pentru femei

Preţ revistă + carte romantică:  9,99 lei

 

Detalii carte:

Titlul în engleza: „Tangled”

An apariţie: 1994(USA) / 2017 (Romania)

Editura: Lira/Litera

 

Mulțumesc Isabel pentru recenzia cărții.

Încurcătura de Mary Balogh este o carte tristă, chiar dacă sfârșitul poate fi considerat unul fericit. David este moștenitorul unui conte, Iulian este finul tatălui său. Au crescut împreună de când primul avea 7 ani iar al doilea 5 și rămăsese orfan. Pentru că Iulian era mic, fermecător și vulnerabil, David a încercat mereu să-l protejeze și a luat asupra sa responsabilitatea pentru năzbâtiile pe care le făcea acesta. Pe măsură ce creșteau, aceste năzbâtii erau din ce în ce mai urâte iar bătăile pe care le primea David în locul lui Iulian din ce în ce mai severe. Iulian se logodește cu Rebeca, pe care o iubea și David și cu câteva luni înainte de căsătorie se încurcă cu fiica vicarului local și o lasă însărcinată.

David preia încă o dată blamul pentru o faptă pe care nu o făcuse, pentru ca Rebeca, îndrăgostită la nebunie de fermecătorul inconștient, să nu sufere. Când David se înrolează în armată, Iulian face la fel și începe o existență lipsită de stabilitate, pe care Rebeca o detestă dar pe care o acceptă pentru că își iubește soțul. Iulian continuă să o înșele, David știe dar nu poate face nimic. Începe războiul din Crimeea, Iulian se încurcă cu soția unui ofițer (pe Rebeca o lăsase cu tatăl lui David, în conacul unde crescuse).

În timpul unei lupte, David îl suprinde pe Iulian gata să îl ucidă pe bărbatul pe care îl încornorase și ca ofițer superior trage și îl ucide pe fratele său adoptiv. E rănit la rândul său și după doi ani se întoarce acasă, chinuit de remușcări și o cere de soție pe Rebeca, pentru a-i putea oferi o anumită securitate în viață. Deși neconsolată de pierderea soțului adorat, după doi ani de doliu, aceasta acceptă, petru ca David îi spusese că are nevoie de ea și îi oferea un scop în viață. Relația începe să meargă, deși cu mari dificultăți, Rebeca ramâne însărcinată, dar pierduse două sarcini din cauza vieții tumultuoase duse cu Iulian, pe scurt, reușește, prin grija arătată de David, să nască un băiat. Și când totul părea să meargă bine în cea mai bună dintre lumile posibile, după patru ani de la tragedia de pe front, apare Iulian, de loc mort și destul de bine refăcut. Prin lege, Rebeca e soția lui, căsătoria cu David devenind nulă, și tot prin lege, copilul e proprietatea tatălui.

Drama femeii prinsă între iubirea de tinerețe pentru primul soț, cea matură pentru cel de-al doilea și disperarea după copilul care nu mai e cu ea, drama lui David care e distrus că a pierdut-o și a lui Iulian care o iubește și el dar își dă seama că ea nu l-a uitat pe David sunt destul de credibil conturate. Dacă citiți cartea, o să aflați cum se termină totul.

Eu vreau să comentez puțin doar felul în care Mary Balogh reconstituie atmosfera opresivă a pudibodei societăți victoriene, în care satisfacția sexuală este privită ca un păcat pentru femeie și nu îi este acceptată cu adevărat nici bărbatului, cel puțin nu în cadrul căsătoriei. De asemenea, e bine reconstituită mentalitatea prin care femeilor li se induce ideea că sunt proprietatea bărbatului, că îi datorează acestuia supunere oarbă și că nu au nici un drept, nici asupra propriului trup, nici asupra averii, nici asupra copiilor. Îmi aduce aminte de Ana Karenina, cu un alt tip de final.

Cum spuneam, nu este o carte veselă, nici ușoară. Dar e o reconstituire credibilă și bine documentată a unei societăți care nouă ne este foarte greu de înțeles și de acceptat.
Îmi e greu să dau o notă, pentru că din multe puncte de vedere este o carte valoroasă, destul de deosebită de cărțile romantice pe care le discutăm pe acest blog.

 

  Copertă România:

Copertă USA:

Citeste GRATUIT (online/PDF) DEMONII IUBIRII

Participa si tu la comentarii:


 1. Încurcătura de Mary Balogh este o carte tristă, chiar dacă sfârșitul poate fi considerat unul fericit. David este moștenitorul unui conte, Iulian este finul tatălui său. Au crescut împreună de când primul avea 7 ani iar al doilea 5 și rămăsese orfan. Pentru că Iulian era mic, fermecător și vulnerabil, David a încercat mereu să-l protejeze și a luat asupra sa responsabilitatea pentru năzbâtiile pe care le făcea acesta. Pe măsură ce creșteau, aceste năzbâtii erau din ce în ce mai urâte iar bătăile pe care le primea David în locul lui Iulian din ce în ce mai severe. Iulian se logodește cu Rebeca, pe care o iubea și David și cu câteva luni înainte de căsătorie se încurcă cu fiica vicarului local și o lasă însărcinată. David preia încă o dată blamul pentru o faptă pe care nu o făcuse, pentru ca Rebeca, îndrăgostită la nebunie de fermecătorul inconștient, să nu sufere. Când David se înrolează în armată, Iulian face la fel și începe o existență lipsită de stabilitate, pe care Rebeca o detestă dar pe care o acceptă pentru că își iubește soțul. Iulian continuă să o înșele, David știe dar nu poate face nimic. Începe războiul din Crimeea, Iulian se încurcă cu soția unui ofițer (pe Rebeca o lăsase cu tatăl lui David, în conacul unde crescuse). În timpul unei lupte, David îl suprinde pe Iulian gata să îl ucidă pe bărbatul pe care îl încornorase și ca ofițer superior trage și îl ucide pe fratele său adoptiv. E rănit la rândul său și după doi ani se întoarce acasă, chinuit de remușcări și o cere de soție pe Rebeca, pentru a-i putea oferi o anumită securitate în viață. Deși neconsolată de pierderea soțului adorat, după doi ani de doliu, aceasta acceptă, petru ca David îi spusese că are nevoie de ea și îi oferea un scop în viață. Relația începe să meargă, deși cu mari dificultăți, Rebeca ramâne însărcinată, dar pierduse două sarcini din cauza vieții tumultuoase duse cu Iulian, pe scurt, reușește, prin grija arătată de David, să nască un băiat. Și când totul părea să meargă bine în cea mai bună dintre lumile posibile, după patru ani de la tragedia de pe front, apare Iulian, de loc mort și destul de bine refăcut. Prin lege, Rebeca e soția lui, căsătoria cu David devenind nulă, și tot prin lege, copilul e proprietatea tatălui. Drama femeii prinsă între iubirea de tinerețe pentru primul soț, cea matură pentru cel de-al doilea și disperarea după copilul care nu mai e cu ea, drama lui David care e distrus că a pierdut-o și a lui Iulian care o iubește și el dar își dă seama că ea nu l-a uitat pe David sunt destul de credibil conturate. Dacă citiți cartea, o să aflați cum se termină totul.
  Eu vreau să comentez puțin doar felul în care Mary Balogh reconstituie atmosfera opresivă a pudibodei societăți victoriene, în care satisfacția sexuală este privită ca un păcat pentru femeie și nu îi este acceptată cu adevărat nici bărbatului, cel puțin nu în cadrul căsătoriei. De asemenea, e bine reconstituită mentalitatea prin care femeilor li se induce ideea că sunt proprietatea bărbatului, că îi datorează acestuia supunere oarbă și că nu au nici un drept, nici asupra propriului trup, nici asupra averii, nici asupra copiilor. Îmi aduce aminte de Ana Karenina, cu un alt tip de final.
  Cum spuneam, nu este o carte veselă, nici ușoară. Dar e o reconstituire credibilă și bine documentată a unei societăți care nouă ne este foarte greu de înțeles și de acceptat.
  Îmi e greu să dau o notă, pentru că din multe puncte de vedere este o carte valoroasă, destul de deosebită de cărțile romantice pe care le discutăm pe acest blog.

 2. INCURCATURA de Mary Balogh
  Este intr-adevar o carte diferita. Este mai mult un studiu de caz si de caractere decat o poveste, cu toate ca se intampla multe. Sunt increngaturi si rasturnari de situatii mai ceva decat in Tanar si nelinistit. M-a enervat, m-a ofticat si totusi nu am putut sa renunt la ea.
  Avem de-a face cu un triunghi amoros in care onoarea joaca un rol primordial.
  David, Julian si Rebecca au crescut impreuna de mici.
  Cand Julian si-a pierdut parintii, David l-a primit ca pe un frate – l-a iubit si l-a protejat cum a stiut mai bine de tratamentul aspru pe care il aplica tatal sau in dorinta de a le insufla o educatie cat mai conforma cu perceptele morale din acea vreme. Adica si-a asumat nazdravaniile acestuia, incasand loviturile de ciomag in locul lui. Cu timpul poznele s-au transformat in belele aducatoare de necazuri, dar David a continuat sa le acopere pentru a o proteja pe Rebecca. O iubea de mic si cand a vazut ca inima ei se indreapta catre Julian a facut tot posibilul sa o apere de suparari. Este un tip serios si sobru, responsabil si corect.
  Julian este opusul lui. Il iubeste pe David si ii este recunoscator pentru protectia pe care i-a oferit-o toata viata. O iubeste pe Rebecca, o divinizeaza. Insa nevoile lui sunt mai presus de sentimentele pentru ei. Este un fustangiu egoist si las. Si este cu atat mai periculos cu cat este genul de barbat intotdeauna vesel si zambitor, placut de toata lumea si pe care nimeni nu se supara. Aventurile amoroase si copilul din flori sunt atribuite lui David care nu le neaga.
  Nu cred ca am mai intalnit un personaj feminin ca Rebecca – atat de indoctrinata de morala crestina, cu atitudine si comportament perfect, cu o educatie intransigenta si absurda care sustine ca femeia exista pentru a servi si a multumi barbatul. A fost invatata ca placerea este un pacat mare si rusinea si jena o coplesesc.
  Avand idei clare despre onoare si cinste isi reprima inclinatia instinctiva pe care o simte pentru David cand vede ca acesta are o conduita necorespunzatoare si se indreapta catre cuceritorul Julian cu care se casatoreste.
  Cei doi barbati pleaca la razboi. Julian este prins intr-o aventura si cand David il vede ca este pe punctul de a-l ucide pe sotul inselat, care era neinarmat, il impusca.
  Reintors din razboi, o convinge pe Rebecca sa se marite cu el chiar daca stie ca ea inca il mai iubeste pe Julian.
  Atmosfera este trista si sobra – m-a facut sa ma gandesc la filmul Ghepardul. Povestea este zguduitoare. Scenografia este dramatica intr-un mod corespunzator – mosia in care se desfasoara traiul noii familii este naruita, conacul darapanat. Eroii au o educatie la fel de aspra ca cea spartana, un cod al onoarei asemanator samurailor si o morala crestina de nezdruncinat. Niciunul nu spune ce gandeste cu adevarat pentru a-l proteja pe celalalt, pe de-o parte sau din jena insuflata de modul in care au fost crescuti, pe de alta parte. Niciunul nu se exteriorizeaza, nu isi recunoaste sentimentele nici macar fata de el insusi. Sunt coplesiti si carmuiti de sentimentul de vina – David pentru ca l-a ucis pe Julian si Rebecca pentru ca l-a tradat recasatorindu-se.
  Autoarea pune in discutie toate gandurile si sentimentele posibile, generate de situatiile in care sunt prinse personajele. Bineinteles ca totul sare in aer la un moment dat.
  Imi venea sa-i zgudui, sa dau cu ei de pereti ca sa se trezeasca la realitate, sa constientizeze si sa isi asume ceea ce simt si traiesc.
  Este cartea perfecta pentru exemplificarea celor doua proverbe *Facerea de bine …* si *Pe cine nu lasi sa moara ….*

 3. Incurcatura de Mary Balogh este o carte asa de buna incat ajungi sa faci noapte alba doar ca s-o termini!
  Rebecca e fericita in casatorie! Julian pentru ea e printul din povesti! Iar David care-i aproape ca un frate lui Julian e chiar opusul! Insa lucrurile sunt chiar pe dos. Julian in copilarie a fost adus sa creasca cu Julian. Acesta era nazdravan, iar David incasa toate pedepsele pe care le-ar fi primit, doar ca sa nu plece Julian de langa el. Dar pentru ca l-a invatat asa, inclusiv atunci cand a lasat-o insarcinata pe fata preotului, cu putin inainte de casatoria lui cu Rebecca, tot David a trebuit sa se ocupe de totul ca si cum ar fi fost din vina lui. I-a gasit unde sa locuiasca, dar nu s-a insurat cu ea!
  De atunci Rebecca e complet impotriva lui David! Daca David pleaca la razboi si Julian se duce. Acolo continua aventurile cu femei, motiv pentru care ajunge la o cearta cu sotul amantei. David surprinde totul si e nevoit sa puna un final, impuscandu-l pe Julian. Il vede cazut si traieste cu constiinta incarcata din acel moment!
  Rebecca e vaduva si neconsolata! Insa David ii propune casatoria cu el pentru a avea o casa si familia ei! Ea accepta! Din acest moment viata ei devine mult mai buna! David e bogat, sufletist, bun cu oamenii si-o iubeste din copilarie pe Rebecca! Chiar daca ea e speriata de intimitati, David ii demonstreaza cat de formidabil poate fi totul! Traiesc foarte fericiti!
  Insa trecutul se intoarce si-i desparte brusc! Casatoriti si totusi despartiti! Sfarsitul e mirobolant!
  Cartea e minunata! Daca doriti o carte care sa va mearga la suflet, asta e! Nota 10!

 4. Incurcatura de Mary Balogh

  O doamneee,ce carte frumoasa!
  Inca nu imi trece starea pe care mi-a dat-o si imi e greu sa imi gasesc cuvintele sa le pot impartasi cu voi,atat de tare m-a prins autoarea cu povestea asta minunata,pe cat de frumoasa pe atat de trista,lasandu-mi un gust dulce-amar.

  Tanara Rebecca trebuie sa isi ia ramas bun de la sotul ei mult iubit,Julian.
  Erau casatoriti de doi ani iar acum Julian trebuia sa plece cu armata in Razboiul Crimeii,alaturi de fratele lui David,desi nu sunt frati de sange au crescut impreuna de mici,ajungand sa se iubeasca mai ceva ca fratii adevarati.
  Julian incerca sa il copieze pe David in toate,desi intre ei era o imensa diferenta,mai ales caracterele lor difera de la cer pana la pamant.
  Rebecca este trista si speriata,avea o stare care o facea sa se gandeasca la ce e mai rau,dar trebuia sa fie tare pentru Julian,sa il intareasca,ca o sa fie bine si dupa ce se va intoarce acasa se pot bucura de casnicia lor.
  Dar soarta care uneori e cu adevarat cruda nu ii mai ofera sansa asta,iar cand razboiul se termina Rebecca primeste veste ca Julian e mort,iar David a supravietuit,numai ca si el este grav ranit,lucru care ii intarzie intoarcerea acasa.
  Il uraste pe David,el ar fi trebuit sa moara si nu iubitul ei Julian,dar din pacate in calea domnului nu se poate pune nimeni.
  Dupa doi ani de la cumplita veste Rebecca inca tine doliu,inca nu e vindecata,trebuia sa faca ceva cu viata ei,traia in casa tatalui lui David,cel care ii fusese tata si lui Julian,stia ca David se va intoarce curand.
  Si asa se si intampla,David se reintoarce,cu sufletul chinuit de umbre si amintiri,un secret ii toaca mintile si gandirea,dar trebuia sa il tina pentru el.
  Revederea cu Rebecca ii sfasie sufletul si stie ca in memoria si de dragul lui Julian trebuie sa aiba grija de ea,asa ca o cere in casatorie.
  O sa accepte Rebecca cererea lui?
  Ce mariaj ar putea avea cei doi cand amintirea lui Julian o sa ii bantuie mereu?Plus ca Rebecca inca il iubeste enorm si pentru ea el va ramane singurul barbat din viata ei.

  Am avut parte de o lectura atat de profunda,ca am plans amar,atata suferinta mi-a trasmis autoarea.
  Am intalnit un barbat care inca din copilarie isi proteja fratele mai mic mai ceva ca pe o icoana,lund asupra lui toate nazbatiile pe care acesta le facea,a ajuns chiar sa ia asupra lui rusinea care i-au spulberat reputatia,dar lui nu ii pasa,trebuia sa il ajute sa isi dea seama ca greseste si sa se indrepte.
  Rebecca este genul de femeie care iubeste odata si se lasa furata de o imagine a unui om bun,care este falsa,mincinoasa,din pacate,pe Julian il vede un sfant iar pe David un diavol,desi aparentele pot fi atat de inselatoare.
  David o iubeste pe Rebecca inca de cand era un copil,dar niciodata nu si-a marturisit sentimentele,are de gand sa o faca sa zambeasca din nou si sa ii ofere o viata buna dupa ce il pierde pe Julian,in memoria lui avea sa ii poarte de grija si ca o iubea din tot sufletul.
  N-am mai intalnit un barbat care sa iubeasca cu toata fiinta lui si sa fie in stare de imposibil numai pentru a putea fi ea bine.
  Sa tina ascunse atatea minciuni de dragul lui Julian doar ca sa nu o raneasca pe Rebecca.
  L-am urat pe Julian,desi ceea ce facea el era o dependenta,nu l-am putut ierta deloc si asta din cauza ca David a suferit prea mult din vina lui,si nu numai David,dar si Rebecca si inca alte cateva persoane.
  Rebecca m-a facut si ea sa o urasc pentru felul ei de a se comporta cu David,daca ar fi stiut ea adevarul din timp,era cu totul altceva si poate ca asa nu ar fi fost atata suferinta pe capul lor.
  Autoarea la un momendat ne da o palma de toata frumusetea si totul ia o intorsatura la 180 de grade,deci chiar mi-a picat fata.
  Va recomand cu drag aceasta carte,o sa aveti parte de o lectura minunata.
  O sa cunoasteti o mama care isi lasa copilul doar ca sa fie cu iubirea vietii ei,pentru asta am urat-o maxim si am varsat cateva lacrimi ca un bebelus,cum sa iti lasi pruncul?
  Viata asta poate fi atat de cruda si parsiva,de ce oamenii bun si cinstiti nu au noroc,de ce ei au parte doar de rau,de ce ei care sunt mai ceva ca ingerii sa sufefe in asemenea hal?Dar in calea lui Dumnezeu nu te poti pune,daca asa iti este sortit sa fie.
  Pentru mine David ramane un martir,pe care il iubesc maxim,un om prea bun si calm,un prieten adevarat,un barbat care iubeste sincer si cu adevarat doar o data in viata si o singura fiinta.
  Desi am trecut prin multe stari de-a lungul lecturii m-am bucurat enorm ca intr-un final isi gaseste si el fericirea.
  Nota 10 din partea mea,e o carte exceptionala care te trece de la o stare la alta,de mult nu am mai trait atatea emotii.
  Pana la urma cel care aduce suferinta in inimile lor face si el un lucru bun intr-un final,desi pentru mine consider ca o face destul de tarziu si pentru asta tot nu il iert.
  Ce viata urata aveau unele femei pe timpul acela.
  Ma bucur ca titlul cartii merge manusa cu actiunea,chiar se potriveste perfect.
  O sa aveti parte de o incurcatura incurcata:-)

  • Intr-adevar este foarte trista cartea!
   Recenzia ta e numai emotie si inflacarare :ap:

  • Câtă emoție, Yulya! Ce frumos ai descris cartea! M-ai făcut să îmi doresc să o citesc! Superb! :hallo_10:

  • O pledoarie pentru lectură recenzia ta!
   M-ai convins că citesc și eu cartea. 😉

  • Subscriu la tot ce ai zis! :ap: :ap: :ap: :zece_din_zece:
   Mi-a placut la fel de mult cartea. De David mi-a plăcut la nebunie :heart5: pe Rebeca nu am putut să o sufăr. 👿 A avut și ea momentele ei de stralucire, însă mare parte din carte mi-a fost antipatică. Faza cu bebelușul a fost picătură care a umplut paharul, iar faptul că s-a mințit singură până la final, m-a facut să o plac deloc.

  • Felicitari pentru minunata recenzie, draga Yulya! :zece_din_zece:
   Are draga de Mary Balogh cateva carti in care personajele masculine sunt minunate :cloud9: :cloud9: :cloud9:

Lasa un comentariu. Participa la discutie!

*

Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.