Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.

Matase si secrete – de Mary Jo Putney

Citeste GRATUIT (online/PDF) DEMONII IUBIRII

 

MĂTASE ŞI SECRETE

de Mary Jo Putney

 

 

Titlul în engleză: Silk and secrets

Număr pagini: 421

An apariţie: 1992

Seria Mătase: Mătase şi umbre, Mătase şi secrete, Văluri de mătase

Editura Lira/Litera

Traducere: Bogdan Stupariu

Listă cărţi Mary Jo Putney – clic

 

Încep prin a vă spune că sunt derutată şi nu ştiu ce notă să acord cărţii. Se dă o luptă mare în sufletul meu. Eram aproape convinsă că o să îi dau un 8,5 pentru că autoarea m-a zăpăcit completul cu emirul, cu haremul, cu slavii, cu numele lor specifice, apoi acţiunea a devenit domoală, iar spre final deconspiră secretul eroinei – Juliet – şi m-a dezamăgit, m-a enervat şi m-a disperat încât aş putea să iau sau să adaug la nota de mai sus. După ce o să citiţi cartea şi o să-i aflaţi şi voi secretul, eu zic că o să fiţi dezamăgite de două chestii pe care le-a făcut, dar apoi s-ar putea să-i găsiţi scuze. Eu n-am s-o fac şi dacă aş fi fost în locul ei, nici eu nu m-aş fi iertat. A fost urât, foarte urât din partea ei şi sunt furioasă pe ea şi n-am să cred în scuzele ei că era tânără. Dacă autoarea şi-a propus să albească două – trei fire de păr ale cititorului, aproape că i-a reuşit :chic: . Nu sună bine, dar pe de altă parte, faptul că „iei foc” arată că te-a atras şi te-a mişcat acţiunea cărţii. Din cauza lui Juliet am să trec peste viaţa celor din Buhara şi peste faptul că m-am cam plictisit cât au fost captivi Juliet şi Ross (exceptând nişte scene romantice de aici :X ).

Mary Jo Putney are un stil aparte. Mai mult povesteşte decât să realizeze discuţii între personaje, dar implicit pune accent pe trăirile personajele, pe simţămintele lor. M-a surprins că la început a adăugat alternativ sare şi piper, apoi a lăsat-o mai moale, personajele principale au fost mai tot timpul prizoniere, a adăugat informaţii despre cultura, tradiţiile, obiceiurile, vestimentaţia şi regulile celor din Buhara, a presărat romantism între Juliet şi Ross, a învăluit povestea lor în mister pentru că eroina Juliet ascundea ceva anume, iar la final mi-a aruncat bomba în braţe.

Dintre Ross şi Juliet, categoric mi-a plăcut mai mult el. Iniţial, parcă a fost prezentat ca un bărbat autoritar, puternic, cuceritor, cu atitudine, dar era lapte şi miere şi cred că acest lucru s-a observat din clipa în care a ales să-şi rişte viaţa pentru Ian. Apoi a reîntâlnit-o pe Juliet şi nu a ales să se certe cu ea, să-i ceară mii de explicaţii de ce l-a părăsit, ba chiar uneori şi-a dorit să se apropie de ea. Cred că cel mai mult mi-a plăcut de el spre final, atunci când a pus piciorul în prag într-o situaţie complicată, o situaţie ce părea să ţină şi de orgolii. Ajunseseră să facă parte din lumi complet diferite şi categoric unul dintre ei trebuia să cedeze. Şi cred că Ross mereu a dat dovadă că poartă o imensă dragoste faţă de Juliet. Nu doar că era inteligent, luptător şi iubitor, dar emana şi blândeţe şi înţelepciune.  Nu zic că Juliet nu l-a iubit că doar s-a gândit la el, i-a păstrat inelul şi îşi dorea să trăiască alături de el, dar aş zice că ea nu a iubit suficient încât să lupte pentru Ross.

Cartea este frumuşică, are ceva, ceva acţiune,  mister, romantism, puţin erotism, aventură, dar mi-aş fi dorit să nu petreacă atâta amar de vreme numai în lumea lui Juliet, iar ea să fie mult mai îndrăzneaţă, adică să nu fugă de el, să nu-l respingă, ci să aibă atitudine şi să trăiască după cum îi dictează inima.

 

 

Londra, 1840

Ross Carlisle, vărul lui Lady Sara şi bunul prieten al lui Mikahl Connery, se căsătorise cu doisprezece ani în urmă cu Juliet. Ross absolvise Cambridge când a întâlnit-o pe Juliet, ea fiind fiica unui diplomat şi o prietenă de şcoală a Sarei. Lui Ross i s-a părut irezistibilă şi nu a rezitat tentaţiei de a o cere în căsătorie. Deşi era sfătuit să nu se căsătorească pentru că nu o să funcţioneze mariajul, Ross şi Juliet s-au căsătorit. Şase luni mai târziu, Juliet a lăsat un bilet şi şi-a părăsit soţul, spunându-i că nu vrea să-l mai vadă vreodată pe el sau Anglia. Avocatul îl asigurase că Juliet e bine acolo unde este, dar fără să-i dezvăluie secretul acesteia. Ross spune că din câte a apucat el să o cunoască, nu l-ar suprinde să descopere că Juliet este asemenea unui paşă în Sahara şi că deţine un harem de bărbaţi. Au trecut doisprezece ani, iar Ross nu pare să fie încântat sau nerăbdător să afle ce s-a întâmplat cu soţia lui sau să încerce să se recăsătorească.

În 1841, lord Ross se afla la Constantinopol, tocmai scosese o carte şi se pregătea să călătorească în Liban şi să viziteze nordul Arabiei alături de beduini. Însă înainte să pornească în călătorie, Ross este înştiinţat că fratele său vitreg, marchizul de Kilburn a murit şi că el este succesorul, fapt care-l determină să revină în Anglia. Mai mult decât atât, Ross o întâlneşte pe lady Cameron, soacra lui, care era disperată să primească ajutor. Fiul ei Ian – ca şi Juliet – avea talentul de intra în bucluc. El fusese trimis într-o misiune la Buhara ca să ceară eliberarea tuturor sclavilor ruşi de acolo, numai că emirul nu doar că nu a fost de acord, ba chiar l-a luat prizonier, iar guvernul care l-a însărcinat cu acea misiune, a ales să-l părăsească. Lady Cameron este convinsă că fiul ei este în viaţă şi că o duce rău, având nevoie de cineva curajos ca să-l salveze. În ciuda faptului că Ross refuză să o ajute, într-un final acceptă şi pleacă spre necunoscut, ajungând prizonierul lui Guli Sarahi, nimeni alta de soţia sa Juliet.

Ce are de spus Ross atunci când o reîntâlneşte pe Juliet? Îl vor căuta împreună pe Ian sau orgoliul celor doi este atât de mare încât nici necazul nu-i poate aduce la un loc? Ce s-a întâmplat cu Ian? Oare mai este el în viaţă? O iartă Ross pe Juliet pentru că l-a părăsit?

 

Nota pe care o acord cărţii: 9/10

 

Matase si secrete-horz

Citeste GRATUIT (online/PDF) DEMONII IUBIRII

Participa si tu la comentarii:


 1. unde pot gasi gratis MATASE SI SECRETE?VOL 1 mi sa parut interesant si as vrea sa citesc si celelalte doua.

 2. Matase si secrete de Mary Jo Putney

  Ross Carlisle a avut un rol destul de consistent in prima parte a seriei. El este prietenul lui Peregrine, eroul misterios venit din adancurile Asiei. Ross ii este recunoscator lui Mikahl pentru ca i-a salvat viata in doua randuri in imprejurari deosebit de periculoase. Ross este impatimit de calatoriile in Orientul indepartat mai ales in regiunile aflate pe Drumul Matasii. Aflat la inceput intr-o noua calatorie, in capitala Imperiului Otoman, se intalneste intamplator la Ambasada Britanica cu soacra sa care il implora sa o ajute sa-si salveze fiul, pe maiorul Ian Cameron, ajuns prizonier intr-o temnita ingrozitoare a sultanului din Buhara.
  In final Ross accepta sa o ajute pe singura persoana care a crezut in povestea de dragoste dintre el si fiica sa si porneste pe Drumul Matasii intr- o aventura uimitoare prin Iranul de azi, si dincolo, prin desertul Karakum, pe camile, cu o caravana de marfuri. In drumul sau o afla si pe “pierduta si disparuta sa sotie” Juliet, cea de care in urma cu 12 ani s-a indragostit iremediabil dar care prea tanara fiind a disparut cand s-a simtit nesigura.
  Regasirea cu Juliet a fost romantica caci ea ii salveaza viata dar regasirea emotionala si iertarea vine mult mai tarziu dupa ce Ross si Juliet trec prin pericole si intamplari intr-adevar extraordinare.
  Multe carti nu sunt cinematografice, ele sunt frumoase doar prin cuvintele scrise, dar povestea lui Ross si lui Juliet mi s- aparut atat de frumoasa si de cinematografica incat mi-as dori din suflet sa o vad ca un film.
  In final Ross si Juliet ajung la Buhara si aventurile lor si salvarea cumnatului si fratelui lor, maiorul Ian Cameron devine tel si mijloc de tamaduire a sufletelor lor ranite.

  Nota mea este 9,8. Poate ar fi fost 10 daca M.J.P. m-ar fi convis mai mult in legatura cu motivatia lui Juliet de a-si parasi sotul, totusi tot eu spun ca la 18 ani nu trebuie sa ai niste motive beton ca sa iei niste hotarari atat de radicale.
  Sincer, repet mi-as dori sa vad aceasta carte drept film. Este grozava! :sare_sare:

  PS: MJP a plecat de la niste cazuri reale, povestea este bine documentata, sultanul si primul ministru din Buhara acelor vremuri sunt personaje cat se poate de reale care se pare aveau acel comportament tiranic si perfid.

  • @charm: :ap: :ap: :ap: :zece_din_zece: :zece_din_zece:

  • @charm: mi-a placut Ross foarte mult – un tip prea bun, prea corect, prea cinstit si deloc plictisitor, cu foc in vene si caracter puternic.
   si eu am blamat-o pe Juliet care a platit cu singuratate si regrete un gest impulsiv.
   am senzatia ca si tie ti-a placut o idee mai mult decat primul volum – asa vad din comentariul tau entuziast.
   povestea, asa cum e descrisa, cu imaginile colorate ale Orientului, cu parfumul mirodeniilor si aventura plina de risc si pasiune, merita intr-adevar sa fie ecranizata.
   felicitari !

  • @Dovis: Ross mi-a placut foarte mult, dar mai mult mi-a placut povestea. A fost un mix minunat dozat de aventuri incredibile si sentimente puternice. Mikahl din Matase si umbre mi-a placut foarte mult si zic eu este un personaj mai complex decat Ross dar povestea lui si a frumoasei Sara este mai putin spectaculoasa.
   @Alexandra si Dovis: Multumesc mult pentru aprecieri! :love_flag:

  • @charm: :ap: :ap: :zece:

  • @charm: Nu imi amintesc de ce a plecat Juliet. Dar o sa recitesc la un moment dat cartile astea. :llove:

  • @Kismet: de ce a fugit e cam straverziu pus si aici in prezentare, problema e de ce nu s-a intors 😉

  • @charm: Pai,de aia nu imi amintesc :chic: . Oricum nu era important. 😆

  • @charm: Excelenta poveste! Ai dreptate. Si eu cand citeam cartea, vedeam personajele ca si cum ar fi intr-un film.
   Cred ca toti am blamat-o ca a plecat, dar cum altfel am mai fi citit noi asa o poveste minunata?

  • @<a href="#comment-506969"Eva: asa e :roll2:

  • @charm:Ma bucur ca ti-a placut,nici eu nu prea am inteles-o pe Juliet,dar na….asa a vrut autoarea sa fie :mrgreen: oricum e o poveste frumoasa!

  • :imbratisare: :imbratisare: :imbratisare: multumesc frumos!

  • @charm:
   :ap:

Lasa un comentariu. Participa la discutie!

*

Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.