Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.

Mireasa indaratnica – de Julie Garwood

Citeste GRATUIT (online/PDF) DEMONII IUBIRII

 

 

MIREASĂ ÎNDĂRĂTNICĂ

de Julie Garwood

 

 

Cumpara cartea Mireasa indaratnica

Titlul în engleză: The Bride

Număr pagini: 329

An apariţie: 1989

Seria Laird’s Brides: Căsătorie aranjată/Mireasă îndărătnică, Soţie pentru altul/Pentru totdeauna şi încă o zi/O nuntă de vis

Editura Alma/Litera

Traducere: Alexandru Macovescu

Listă cărţi Julie Garwood – clic

 

Cu chiu, cu vai am reuşit să termin de citit cartea. Nu ştiu în ce proporţie vă recomand să vă încredeţi în ce spun, dar cartea nu m-a impresionat prea tare. Spun asta pentru că nu am avut starea necesară şi este posibil să-mi fi afectat părerea faţă de carte. Are o poveste simplistă şi ca să fiu sinceră, simţeam nevoia să citesc o carte cu mult mai multă acţiune. Totuşi, dacă citim descrierea cărţii, puteam observa că nici de acolo nu reiese că o să avem parte de multă acţiune.

Mă aşteptam la o singură căsătorie, Alec şi Jamie, dar spre surprinderea mea am aflat încă de la începutul cărţii că sora lui Jamie, Mary se căsătoreşte cu Daniel. Am crezut că relaţia celor din urmă o să fie mai lipsită de probleme şi că s-ar putea să-mi placă mai mult decât cea dintre Jamie şi Alec. Ei bine, m-am înşelat. Am apreciat mai mult modul în care au evoluat lucrurile dintre aceştia. Poate mi s-a părut, dar cred că Alec a fost puţin mai încăpăţânat şi uneori răutăcios cu Jamie. Deşi m-a exasperat dorinţa lui ca ea să-i poarte tartanul, până la urmă mi s-a părut romantic 🙂 .

După cum bine ştiţi, cartea a mai apărut la editura Miron – „Căsătorie aranjată”, carte tradusă de Mihnea Columbeanu. După ce am citit câteva fragmente traduse de Mihnea Columbeanu, pot să vă spun că refuz să le mai compar şi categoric recomand varianta lui Alexandru Macovescu. Domnul Columbeanu trebuie să înveţe să vorbească exact ca un om civilizat şi să nu traducă pe sărite.

 

Acţiunea are loc între anii 1100 – 1102, în Scoţia şi Anglia. În anul 1100, Scoţia, Alec Kincaid îşi îngropa soţia. Se zvonea atât că Helena Louise Kincaid ar fi fost omorâtă de Alec, dar şi că aceasta s-a sinucis. Încă din primele pagini o să simţiţi prezenţa criminalului ei, iar din când în când acesta intervine în poveste (eu am bănuit că este vorba de o femei, dar am greşit numele pe care l-am ales 🙂 ).

Aşa cum pe Helen a luat-o de soţie la ordinul regelui, Alec trebuie să se recăsătorească tot la ordinul acestuia. „Pedeapsa” lui este o mică englezoaică, una dintre cele patru fiice ale baronului Jaminson din Anglia. Acesta avea două gemene – Alice şi Agnes, pe Mary şi Jamie, aceasta din urmă fiind fiica fostei sale soţii, dar pe care a adoptat-o şi crescut-o cu dragă inimă. Jamie era promisă baronului Andrew în urma unui împrumut, dar cine s-ar pune contra dorinţei unui scoţian? Alec se simte atras de Jamie şi ştie că pe ea o vrea, motiv pentru care nu alege să tragă de timp ci se căsătoreşte imediat cu aceasta şi se întorc în Scoţia.

Scena cu cererile în căsătorie mi s-au părut puţin barbare, dar amuzante. Cât despre alegerea lui Jamie de a se căsători în negru a arătat că este încăpăţânată, că nu acceptăn ordine de la oricine, că nu este dornică să devină supusă lui Alec, dar n-ar fi stricat să aleagă o altă culoare. Totuşi, Alec a văzut-o frumoasă chiar şi cu toată încăpăţânarea de care a dat dovadă.

Jamie trebuie să scoată la suprafaţă sentimenele lui Alec, iar el trebuie să o convingă să renunţe la încăpăţânare. Se îndrăgostesc unul de celălalt, dar până să se bucure de iubirea lor, au un drum lung de străbătut.

 

Nota pe care o acord cărţii: 7/10

 

Mireasa indaratnica

Citeste GRATUIT (online/PDF) DEMONII IUBIRII

Participa si tu la comentarii:


 1. Era sa uit. Cea tradusa mai bine e din Colectia Iubiri de poveste…

 2. Buna seara, tuturor!
  Am citit multe carti recomandate pe acest site si multumesc pentru recenzii. Cu unele am fost de acord, cu unele nu prea..dar parerile despre o carte citita sunt subiective! 🙂
  Ce vreau sa comentez? 🙂
  Imi plac foarte mult cartile cu englezi & scotieni si cele cu scotieni & vikingi :). Sunt in Anglia de 2 luni, de cateva zile au inceput scoala fetele mele si credeti-ma ca ma uit in jur sa vad frumusetea aceea englezeasca a femeilor din carti si nu o vad deloc 🙂 nici macar a barbatilor scotieni care sunt oricum numai ca in carti nu! 🙂
  Citit placit in continiare tuturor!

  • @Raa: Am ras ceva !! Nu de tine, normal, ci de situația în sine…

   Normal ca recenziile sunt subiective, pt ca reprezintă părerea fiecăreia fata de o anumita carte. Nu suntem profesioniste, dar ne place sa citim ce părere are fiecare despre câte o carte sau alta.

   În ceea ce privește realitatea, știm, cam toate, ca cele scrise în cărți sunt oarecum utopice. Mai ales pt acele vremuri. Dar cred ca avem dreptul sa visam la povesti cu prinți și prințese, despre o societate înaltă samd… Eu nu cred ca se vrea neapărat descrisă societatea engleza a secolelor trecute, ci ideea de ceea ce ar fi trebuit sa reprezinte ea. Și, ca in orice poveste,trebuia prinsa o idee, așa ca a rămas cea a aristocrației britanice. Eu, una, prefer sa rămân cu visul… Îmi face bine la nervi… hihihi

  • @Raa: Buna seara! Si mie imi place sa visez cu ochii deschisi, dar te cred pe cuvant totodata, cat despre pareri impartite asta e farmecul, sa nu fim pe aceeasi lungime de unda intotdeauna. In alta ordine de idei, te mai asteptam pe aici sa comentam carti frumoase, iar fetelor tale un an scolar cu rezultate bune si multe satisfactii :yeah:

  • @Raa: :hallo:
   Bine ai venit , sper sa mai intri pe aici sa comentam carti frumoasa si sa ne impartasim parerile !

 3. Va multumesc frumos! 😉
  Acum recitesc (secvential 🙂 ) Regatul Viselor.
  Am citit doar o singura carte in lb engleza…dar parca nu imi transmite aceleasi trairi ca o carte o lb romana …
  La recomandarea de pe aici de pe undeva am citit Amar solo una vez (parca asa se numea) in lb spaniola. Mai viu scrisul, alert…mai romanesc 🙂
  Eu am citit multe carti in Romania, dar acum le citesc doar pe cele de pe scribd.
  O seara frumoasa, tuturor!

  • @Raa: :hallo:
   Lectura placuta , Regatul viseror este o carte superba o sa-ti placa !
   O seara frumoasa sa ai !

  • Regatul viselor este una dintre cărțile mele preferate. Și eu am recitit-o… pacat ca Judith McNaught nu a mai scris literatura History romance

 4. Revin. Scuze 🙂
  Datorita faptului ca visez cu ochii deschisi cand citesc o carte..si acum datorita faptului ca ma aflu in N-V Angliei..imi doresc foarte mult sa vizitez, in viitorul apropiat, castele in care s’au petrecut actiunile din cartile citite, sa vizitez Edinburg, Scotia…si de ce nu, Gretna Green unde se duceau sa se casatoreasca tinerii, pe furis 🙂 e relativ aproape de orasul in care locuiesc.
  V-am gasit pe FB 🙂 si am vazut „poze de la cititori” cand voi ajunge pe undeva interesant dpdv al cartilor, voi face poze si va voi arata (sper sa coincida cu ce am citit 🙂 )

 5. Mireasa indaratnica – Julie Garwood

  S-a dovedit a fi o carte frumoasă, nu a fost spectaculoasă, însă nici nu mi-a displăcut. Mi s-a părut ceva mai frumoasă povestea lui Connor și a Brennei, poate faptul că le-am citit invers a influențat puțin opinia mea. Repet, este o carte frumoasă, care merită să fie citită. Pare puțin plictisitoare la început, dar după ce își fac intrarea toate personajele, lucrurile încep să se schimbe în bine, iar acțiunea devine antrenantă și în acelaș timp relaxantă. Nici nu mi-am dat seama când am ajuns la final, a fost chiar ușoară și foarte simpluță. Fiind vorna despre o poveste de dragoste, romantismul nu putea lipsi din peiasj și cel mai mult s-a evidențiat în partea a doua a cărții, când viața de cuplu a celor doi începe să se așeze și să capete sens. Ca un mic bonus, autoarea a mai strecurat pe ici pe colo mister, suspans, umor, plus un criminal a căriu identitate este secretă până la sfârșit. Chiar dacă autoarea nu a dat nici un indiciu despre criminal (de fapt nici nu se știa că a exist o crimă, ci o sinucidere) eu mi-am dat seama cine este încă de când Jamie a început să bănuie că soția lui Alec nu și-a luat viața, ci a fost ucisă. După cum mă așteptam, personajele au avut o doză mare de mândrie și de încăpățânare, doi luptători, care încercau cu orice preț să-și impună voința și puncutul de vedere. Ei, așa cum trebiuie să fie într-o poveste romantică, lupta a fost câștigată de dragostea care a răsărit în inimile lor.

  Jamie a fost persanajul meu favorit din carte. Mi-a atras atenția de la început cu firea ei iute, vivace, mândră, veselă, plină de farmec. Nu era de mirare că baronul o iubea mai mult decât pe celelalte fiice, era cea mai mică, dar după moartea mamei ei, fusese un mare sprijin pentru tatăl și pentru surorile vitrege. De la început a dat dovadă de multă înțelepciune, inteligență, pricepere și îndrăzneală. Am admirat-o pentru puterea ei, pentru stăpânirea de sine, pentru frumusețea evindentă, pentru curajul ei și pentru felul mândru în care a făcut față orcărei provocări. Am îndrăgit-o datorită acelei părți a sufletului ei plin de blândețe, de iubire, dăruire, de tandrețe și de optimism. Scena de la nuntă, în care îl sfidează pe Alec purtând o rochie de mireasă neagră a fost amuzantă și foarte expresivă. Viteazul scoțian a înțeles că nu are de aface cu o tânără plângăcioasă sau timidă, ci cu una încăpățânată și mândră. O adevărată soție de scoțian.

  Alec nu prea mi-a intrat la inimă, nu știu de ce. Într-adevăr, nu a fost mai prejos decât Jamie la capitolul curaj, inteligență, vitejie, frumusețe și putere de caracter. Moștenirea salbatică, fermecătoare, aprigă și mândră de scoțian îi ieșa prin toți porii. În toate faptele sale se putea citi tăria de caracter cu care fusese înzestrat și firea sa liberă. Uneori mi s-a părut foarte dur, rece, distant și chiar răutăcios. Nu mi-au plăcut unele replici pe care i le „arunca” lui Jamie, a fost un pic bădăran și încăpățânat. Treptat am început să-l simpatizez și să-mi dau seama că nu este atât de dur și de indiferant precum pare și că în adâncul înimii ascunde o latură romantică, care trebuie doar scoasă la iveală. A fost foarte drăguț felul în care i-a spus primul „te iubesc” și a ales un moment foarte bu n să i-o spună. A lăsat încăpățânarea la o parte și a recunoscut ce simțea pentru ea. A devenit un bărbat blând, iubitor, atent, galant pentru ai arăta femeii iubite că înseamnă totul pentru el și că i-a luminat viața.
  Nici pentru Jamie nu a fost ușor să-și arate sentimentele. Nu putea să creadă că se îndrăgostise tocmai de acel bărbat arogant și mândru, însă nu mai avea putere să se împotrivească pasiunii care o purta către Alec.
  S-au luptat, tachinat, dar s-au și iubit. Au demonstrat că se merită unul pe altul, că sunt făcuți unul pentru celelalt și că vor trece peste orice necazuri împreună. Mi-a plkăcut ușurința cu care Jamie a hotărat să o crească pe fiica lui Helen ca pe propriul ei copil, iar Alec nu s-a opus deloc acestei decizii.
  O căsătorie aranjată, o mireasă îndăratnică, un bărbat mândru și o iubire de poveste,. Astea au fost lucrurile pe care le-am găsit în cartea asta.
  Îi acord nota 9 și o recomand. Nu ve-ți pierde nimic citindu-o, nu vă așteptați la ceva wow, dar nici nu o să vă plictisească.
  Cum spunea draga noastra Dovis, poveștile despre scoțieni ale Juliei Garwood au o savoare specială.

  • nu o credeti pe Alexandra – recenzia ei arata ca a citit ceva mai mult decat o carte placuta 😆 :yeah:
   este prima cartie cu scotieni pe care am citit-o si mi-a placut mult.

  • Dovis – :bah: :bah: :bah: Mi-a plăcut cartea, a fost frumoasă și savuroasă, chiar așa am simțit. Chestia e că am avut inspirație, de aceea mi-a ieșit recenzia. Sunt unele cărți care mi-au plăcut mult mai mult, dar uite că nu mă găsește inspirația. :nice7:

  • Alexandra: o recenzie superba, dar nu e de mirare. Deja ne-ai obișnuit sa ți le citim pe nerasuflate. Superb!!!! :heart1:

   Vreau doar sa fac o corecție de perceptie: Jamie nu era neapărat cea mai iubita dintre fiicele baronului, cât îi era necesara acestuia, în conducerea gospodariei. Ea credea ca e fiica preferata, dar Alec a văzut realitatea, care a culminant cu lămurirea deplina atunci când ea i-a spus cum tatăl lor le citea povesti, dar în brațele sale nu stătea decât surorile ei și ca pentru ea nu mai era loc.

   Dar tocmai de aceea Jamie ne arata un suflet pur, iubitor si curat, și de aceea ajunge Alec sa o iubească la nebunie.

  • @Andra: Ai dreptate. :yeah:

  • @Alexandra: felicitari draga Alexandra! :zece:
   Cartea am citit-o si eu mai demult. Da e ok dar nu m-a dat pe spate 😉 Cred ca a fost prima carte din colectie care nu m-a entuziasmat si pe vremea aceea cam toate m-au incantat la maxim :chic:

  • Charm :yeah:

  • @Alexandra: Toate cartile cu scotieni ale lui Julie Garwood mi-au placut si au fost primele de acest gen 😉

  • Erika :heart5:

  • @Alexandra:
   Bravo,Alexandra !Imi place recenzia ta ,e foarte buna ! :zece_din_zece: Am citit cartea si mi-a placut si mie .

  • Multumesc, Titam! :imbratisare:

  • @Alexandra:Multumim Alexandra! :ap:

Lasa un comentariu. Participa la discutie!

*

Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.