Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.

Sub aceeasi stea de John Green

Citeste GRATUIT (online/PDF) DEMONII IUBIRII

 

Sub aceeasi stea

de John Green

 

 

Titlul în engleză: The Fault in Our Stars

Traducere: Shauki Al-Gareeb

Număr pagini: 312 (in romana)

An apariţie: 2013 (Romania)

Recenzie scrisă de Cindy.

 

Cred ca toata lumea a auzit de cartea asta. O vezi peste tot, recenzii de carte, recenzii de film, s.a.m.d. Toata lumea stie care e subiectul: cancerul. Si atunci, m-am intrebat – ma mai poate surprinde cu ceva? Ei bine, nu prea. Nu neg, este o carte emotionanta, mai ales spre final. Insa pana acolo, nu a fost grozava…

Hazel Grace este o adolescenta de 16 ani care trebuie sa duca o lupta grea: are cancer tiroidian cu metastaze pulmonare. Plamanii ei nu pot sa isi fac singuri treaba, de aceea ea cara tot timpul dupa ea o butelie de oxigen, la care are atasat un tub subtire care ii ajunge pana la nas.

Ea este convinsa de catre mama ei sa participe la intalnirile unui Grup de Sprijin al supravietuitorilor cancerului. La una din aceste intalniri, Hazel observa un baiat nou, care o priveste insistent. Acesta se prezinta Augustus Waters si ii spune ca se afla acolo pentru a sprijini un prieten. Si el este un supravietuitor: are cancer osos, in urma caruia i-a fost amputat un picior. Insa, acum este bine, boala este in remisie.

Augustus o invita la un film si o complimenteaza spunandu-i cat e de frumoasa. Ii spune ca seamana cu Natalie Portman. Ea accepta si incet cei doi se apropie. Isi impartasesc tot ce se intampla in viata lor: ea se joaca jocuri video cu el, iar el citeste cartea ei preferata: O durere suprema. Cei doi discuta mult despre acea carte, despre finalul ei, care contine o fraza neincheiata si mor de curiozitate sa afle ce s-a intamplat cu personajele. Isi dau seama ca acea carte se termina, precum viata- la mijlocul unei fraze.

Ei incearca sa ia legatura cu autorul cartii, care traieste in Amsterdam. Au trecut cativa ani de cand cartea a fost scrisa si autorul nu a mai scris nimic. Prin intermediul mailurilor asistentei scriitorului, cei doi primesc promisiunea de a afla ce s-a intamplat cu personajele daca ajung in Amsterdam.

Hazel si-a folosit dorinta la care a drept ca supravietuitoare a cancerului, insa Augustus nu. Asta nu am prea inteles- cine le implineste dorintele si de ce au dreptul doar la una. Se vorbea despre djini, deci sunt in ceata… In fine, Augustus isi foloseste dorinta si cei doi isi fac planuri pentru plecarea la Amsterdam. Insa, calatoria este amanata, cand Hazel ajunge la terapie intensiva…

Isi va reveni Hazel? Vor putea sa ajunga la Amsterdam? Vor primi raspunsurile pe care le cauta? Ce clipe romantice vor petrece? Cat timp mai au pana cand cancerul va reveni? Si cine va fi afectat?

sub aceeasi stea

Citeste GRATUIT (online/PDF) DEMONII IUBIRII

Participa si tu la comentarii:


 1. Si eu am auzit despre carte. Am fost tentata sa vad filmul, intrucat imi plac actorii, DAR am ezitat. N-as putea spune exact de ce, pur si simplu nu m-a atras povestea pe care am intui-o.
  Scrisori pentru fiicele mele de Elizabeth Noble este tot o carte trista, despre cancer si sfarsitul necrutator, insa autoarea a inserat multe alte povesti interesante care m-au tinut in suspans.
  Cred ca pana la urma depinde de stare si de stilul scriitoarei, daca reuseste sa te acapareze, in ciuda povestii triste.

 2. Felicitari Cindy! :ap: :ap:

 3. M-ai lasat in ceata cu povestea. :tapping: Interesanta si lacrimogena. Am trecut-o pe lista. Multumim pentru recenzia superba :ap: :ap: :zece:

 4. Eu am vazut filmul 😥

 5. O carte care nu m-a atras să o citesc, din cauza subiectului, cancerul, probabil sătulă de ceea ce văd zilnic, în meseria mea. Dar la un moment dat, rămânând fără altă carte necitită din bibliotecă, am luat-o și m-am pus pe lectură. Început interesant, m-am gândit eu, nu mă plictisea. Și am citit până când nu m-am mai putut opri. Excepțională! Un stil mai rar întâlnit de narațiune, păcat că traducătorul nu prea se descurcă cu limba română. Am comandat un exemplar în engleză și o voi citi și în varianta originală. Și totuși, în carte nu e vorba despre cancer, ci despre idealuri, despre scopul pentru care trăim fiecare. Majoritatea doar existăm, nu trăim. În fața suferinței sunt foarte puțini cei care rămân senini. O carte minunată, care trebuie citită la momentul potrivit.

 6. Alexandra :

  Sub aceeasi stea de John Green

  Cartea asta nu era pe lista mea de priorități în materie de lectură, însă când ai buni prieteni care să își spună neîncetat că lor le-a plăcut și că o să-ți placă în mod sigur, nu ai cum să o ingnori. Știam de existența acestei cărți, auzisem că a fost atât de lăudată încât s-a făcut și un film în 2014 după ea, dar nu m-am gândit niciodată să o citesc, nu prea mă atrăgea și am tot evitat-o, până acum. În plus, nu este o carte pe care o poți citi oricând și oriunde, trebuie să ai „chef” de ea, să te pregătești psihic și emoțional pentru ce vei găsi în poveste și să înțelegi că nu este doar o carte de dragoste cu adolescenți, ci este o realitate crudă care „„sufocă” și distruge multe vieți.
  Mai mult decât atât, este o lecție de viață, o luptă imprevizibilă pentru supraviețiure, un război împotriva csancrerului în care nimeni nu știe cine va căștiga. Deși este o carte foarete grea din punct de vedere emoțional, am citit-o pe nerăsuflate și asta pentru că m-a acaparat și mi-a plăcut foarte mult ceea ce am descoperit în poveste. Scriitorul nu a scris o carte sumbră, din care să reiasă doar suferința și tristețea, dimpotrivă, a îmbinat frumos suferința și bucuria, tristețea și optimismul, boala cu sănătatea și moartea cu viața.
  Da, Agustus și Hazel sunt doi adolescenți bonlavi fizic. El suferă de cancer osos, iar ea de cancer tiroidian, însă am găsit în ființa lor o vitalitate, o putere de a trăi și o voință nestrămutată, cum nu vezi nici la oamenii sănătoși. Nu i-am perceput ca doi copiii bonlavi, pentru că nu îți oferă ei ocazia să observi aspectele triste și incurabile din viața lor. Trăiesc normal, zambesc, râd, iubec, au planuri, visuri, dorințe ca orice tânăr de vârsta lor. Au o gândire mult mai matură decât cei de aceeași vârstă și au înțeles mult mai bine ca alții ce dar minunat este viața și că ea trebuie trăită din plin până în ultimul moment. I-am conpătimit pentrru că erau atât de tineri și trebuiau să ducă o luptă crâncrenă cu o boală incurabilă, dar i-am admirat pentru energia și optimismul cu care vedeau viața, pentu faptul că își făceau fiecare zi o sărbătoare și pentru fsaptul că oricât de greu le era, mergeu mai departe fără se își plângă de milă.
  Ajung să se cunoască la un grup de sprijin pentru tinerii bonlavi de cancer și de la prima întânlire se înfiripă între ei o poveste magică de dragoste. Suferința îi aproprie și îi face să găseacă unul în altul o ancoră, un sprijin necondițioinat venit din parte unui prieten de nădejde. Petrec din ce în ce mai mult timp împreună, găsesc o mulțime de lucruri în comun, discută despre orice, fac toate lucrurile împreună și așa prinde aripi o iubire magiucă, născută din două inimi curate, care va trece dincolo de moarts sau de necunoscut. Dragostea pătrunde în ininile lor ca o pălpâire de lumină, ca o alinare pentru toată suferința pricinuită de boală și ca o rază de speranță ce încolțeste ca o floare în mijlocul spinilor.
  Cel mai impresionant lucru este că primesc această iubire cu mult curaj, cu inimile deschise și cu multă bucurie. Simt că sunt meniși să fie împreună, că nimic nu poate să-i despartă, că s-au născut sub aceeași stea norocoasă, și că dragostea lor va dăinui chiar dacă ei nu vor mai fi în viață. Timpul le este cel mai aprig dușman, dar dragostrea le este cel mai puternic aliat.
  Cum să nu te emoționeze această poveste? Cum să rămâi indiferent în fața suferinței acestor tineri frumoși? Cum să nu ți se strângă stomacul când citești atâtea fraze scrise cu suflet și cu lacrimi? Pur și simplu nu poți rămâne insensibil la o asemenea carte. Fiecare părticică din mine a trăit alăturoi de personaje, am suferit cu ei, m-am bucurat de izbutirile lor și am râmas alături de eri până la final..
  Am înțeles de mult că viața nu este vopsită în roz, că pe lângă momentele fericite, există și momente triste, neplăcute, cruciale și extrem de dureroase, care ne pot schimbsa viața. Uneori suferința proprie sau a celor de lângă noi ne umanizează și mai mult, ne face să prețuim și mai mult ce avem și ne arată o alltă formă a vieții pe care am ignorat-o până atunci. Ce ar fi dacă toată viața noastră ar fi doar lapte și miere? Oare nu ne-am plictisi de atâta fericire? Oare nu ne-am transforma in niște roboți fără suflet și rațiune, imuni la suferința celorlalți? De aceea teebuie să fim mulțumiți de toate, și de bune și de rele, și de amare și de dulci.
  Nu cancerul, reprezentantul suferinței câștigă această bătălie, ci iubirea ridicată la rang de artă, iubirea aceea eternă care îți dă aripi să zbori și dorință să trăiești; reprezentanta binelui și a frumosului, cea care înobilează sufletul uman și îl face nemuritor.
  Așa că să iubim neîncetat, să treim orice clipă ca și când ar fi ultima și să zâmbim în fiecare minut al zilelor noastre, iar când suferința ne împresoară, să ne aducem aminte că „speranța moare ultima.”
  Care este finalul cărții vă las pe voi să drescoperiți, dar vă rog să o citiți câând veți fi liniștiți și când veți avea starea necesară pentru o astfel de carte. Nu am vrut să povestesc cartea, pentru că a facut-o Cindy foarte frumos. Doar am vrut să vă împărtășesc din trăirile avute de mine și de emoțiile ce m-am pătruns in timp ce o lecturăm.
  Nota mea este 9,50 pentru o carte minubată și pentru doi eroi jos poălăria.
  Țin să-i mulțumesc prietenei mele, Diana, penttu că m-a „bătut” la cap să o citesc, altfel nu aș fi aflat niciodată ce am pierdut.
  Acum trebuie să văd filmul neapărat.

Lasa un comentariu. Participa la discutie!

*

Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.