Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.

Sub asediul iubirii – de Johanna Lindsey

Citeste GRATUIT (online/PDF) DEMONII IUBIRII

 

Sub asediul iubirii

de Johanna Lindsey

 

 

Titlul în engleză: Surrender my love

Număr pagini: ~ 420 (engleză) / 289 (română)

An apariţie: 1994

Seria Viking Haardrad FamilyFlăcări şi gheaţăInimi aprinse, Sub asediul iubirii

Editura Alma/Litera

Traducere: Alina Rogojan

Listă cărţi Johanna Lindsey – clic

 

Mie îmi place cum scrie autoarea Johanna Lindsey şi nu s-a întâmplat de multe ori să nu îmi placă o carte scrisă de ea. Când am citit părerile altor persoane care au citit această carte, nu le-am dat crezare, însă pe parcursul lecturii le-am dat oarecum dreptate. Nu zic că este o carte slabă sau că nu a fost o lectură plăcută, dar i-a lipsit acel ceva care să mă impresioneze. Şi parcă nici nu a avut acţiune atât pe cât mi-aş fi dorit. A fost un strop mai puţină, dar şi mai „domoală”. Să nu înţelegeţi că nu a avut scene frumoase, doar că aş fi vrut mai multe ca cele cu Lida sau ca cea în care Erika şi Selig s-au întâlnit pentru prima dată… scene care să-mi crească pulsul.

Personajele nu ies prea mult în evidenţă şi mi-a plăcut să le reîntâlnesc pe Brenna, Kristen şi nu numai. Cât de cât au fost implicate în poveste. Selig – l-am numit de un infinit de ori „Seling” şi de câteva ori i-am şters numele pentru că îl scriam greşit  – nu m-a cucerit, dar nici nu pot să spun că nu mi-a plăcut de el. Poate că trebuia să urăsc ideea lui – aparent stupidă – de a se răzbuna, însă poate tocmai asta mă determină să-i dau un plus. A avut el nebunia asta în minte şi l-am apreciat că a luptat cu sentimentele lui ca să îşi ducă planul până la capăt.

În schimb, când şi dacă o să se traducă această carte cum au promis cei de la editură, o s-o îndrăgiţi pe Erika. Indiferent dacă l-a rănit sau nu pe Selig, dacă a comandat sau nu ceva contra lui, asta e… dar are ceva în personalitatea lui. Mie mi-a transmis bunătate, onestitate, dragoste, curajul ei.  Şi a început să-mi placă şi mai mult personajul ei atunci când în peisaj a apărut o scorpie de femeie.

Nu o să spun că o recomand sau nu. Poate nu a fost aşa cum m-am aşteptat, dar chiar mi-a plăcut.

Lectură plăcută!

FM,

 

 

Descrierea cărţii:

Wessex, 879 – Selig Haardrad, fiul lui Garrick şi Brenna, trebuia să îndeplinească o misiune, însă ajunge să întâlnească hoţi în drumul său şi să fie rănit. Ulterior ajunge la castelul Gronwood unde o întâlneşte pe Erika de Gronwood. Aceasta nu crede versiunea pe care Selig i-o spune şi îl ia drept un spion, ordonând să fie dus în temniţe.

Kristen află că fratele ei este întemniţat şi vine să-i spună Erikăi că fratele ei nu este un spion, numai că lucrurile nu sunt atât de simple şi nu-şi poate demonstra cu uşurinţă vorbele. De aceea, Kristen alege să lupte şi astfel reuşeşte să-l elibereze pe Selig. Timpul petrecut în temniţă nu a fost unul blând şi Selig nu se află într-o condiţie bună. Roata se întoarce, el este liber, însă Erika este prizoniera lor. Şi tot ce-şi doreşte el este să se răzbune, dar oare timpul pe care-l petrece alături de „regina de gheaţă” nu cumva o să dezgheţe inimile amândurora şi o să aducă dragostea între ei?

Însă scopul lui Selig cel binecuvântat nu este să o ţină prizonieră, ci să o transforme în sclava lui şi să o facă să plătească pentru cruzimea de care el a avut parte. Oare în ce sens o să o transforme în sclava lui pe curajoasa Erika? Să fie vorba de arma lui care nu a dat greş vreodată, adică seducţia? Cu frumuseţea lui, Selig a cucerit orice femeie cu care a intrat în contact, însă Erika nu este orice femeie…

Rămân împreună cei doi? Pentru cât timp o să pună Selig pe primul loc răzbunarea lui? O să se îndrăgostească de Erika? Dar ea de Selig?

 

Nota pe care o acord cărţii: 9/10

 

Alte recenzii:

 

Mulțumesc Andra pentru recenzia cărții – 19 octombrie 2015.

Ca de obicei, nu am mai avut răbdare să apară și la noi povestea lui Selig, așa că m-am apucat de ea. După ce primele două, Flăcări și gheață și Inimi aprinse, m-au lăsat visând la alte vremuri, abia așteptam să citesc despre Selig. Mie povestea asta mi s-a părut altfel decât ceea ce am citit eu până acum, genul history romance.

Din cărțile anterioare aflăm că Selig este un bărbat foarte frumos, bine făcut, bun la suflet – raportat vremurilor – și chiar această carte, Surrender my Love, îl descrie încă de la început ca fiind un tip extraordinar: puternic, războinic, dar bând, vesel și iubit de toată lumea. De fapt de aici pleacă toată povestea, că toată lumea îl adora pe Selig, în special femeile.

Inițial, mi-am spus că voi citi cu greu o carte care pare a fi destul de siropoasă, în care EA ar trebui să cadă la picioarele lui Selig sau că el atacă cu tot șarmul lui. Eeeee! Surpriză mare. În trei sferturi din carte este descrisă ura dintre Selig și Erika, lupta lor asiduă de a-și face face rău: lui fizic, ei emoțional. Dacă în Inimi aprinse, Kristin și Royce s-au luptat la propriu, cu îndârjire, cu pumni și picioare, dar totul a fost învăluit în pasiune palpabilă, aici lupta dintre cei doi e abia sesizabilă, dar nu înseamnă că nu e și profundă. Pe ici, pe colo mai apar câteva semne de atracție între ei, iar pasiunea abia își ițește capul … până spre sfârșit. Dar nu într-un mod neplăcut, cel puțin pentru mine.

Chiar dacă pare a fi o poveste liniară, nu e! Mi s-a părut a fi o carte subtilă, care lasă mult loc imaginației cititorului. Am simțit din plin freamătul fiecăruia, trăirile intense pe care Selig și Erika le-au avut, deși nu pare la prima vedere, suferința lor ascunsă și impasul în care se găsesc atât datorită împrejurărilor și celor trăite, cât și căpoșeniei fiecăruia.

Apare din nou familia Haardrad, în toată splendoarea ei, iar Kristen e introdusă constant în poveste, pentru a oferi comparație între ea și Erika. Dacă l-a început m-a cam enervat că o eclipsa pe Erika, abia apoi mi-am dat seama că autoarea a vrut să o prezinte pe aceasta din urmă în cu totul alt fel decât pe Kristen. Pe ici pe colo sunt oferite indicii, din dialoguri, din descrieri, care ne arată ceea ce intenționa autoarea să ne referitor la caracterul Erikai.

Dar, se zice că între dagoste și ură există o graniță destul de subțire. Așa că, nu trebuie să ne mirăm că Selig se încapățânează să continue cu răzbunarea sa față de Erika și că ea merge mai departe cu ura sa față de el și cu negarea până la capăt a ceea ce simțise pentru Selig încă din primul moment. Sincer, nu am mai întâlnit până acum atâta energie negativă din partea personajului feminin… Dar, până la urmă, cu toate că nu prea poți prevedea cursul poveștii, ei ajung să se lipească, greu, dar până la urmă bine de tot. Cu cât Erika își dorește să îl trateze cu răceală, cu atât Selig se simte mai atras de ea. Și, cu cât femeile îi fac ochi dulci lui Selig, ca de obicei, cu atât ea simte cum inflorește gelozia.

Erika este o femeie foarte tânără, lăsată de către fratele ei la conducerea unei moșii complexe, care încearcă să se poarte corect cu oamenii, dar care se simte copleșită de o responsabilitate atât de mare. Ea suportă toată răzbunarea lui Selig – cel puțin tentativele, simțindu-se vinovată de faptul că el a fost bătut de omul ei, care, de altfel, a indus-o în eroare privind starea sănătății lui. Erika provine dintr-o familie daneză foarte mare, unde nu a fost crescută cu dragoste și, tocmai de aceea, încearcă să-și facă o altă viață cu fratele ei, pe tărâmurile vechii Angliii. Totuși, ea este o femeie mândră. Nu dorește să-și arate suferința când e luată prizonieră, dar așa îl cucerește pe blândul Selig, când nu protestează prea mult față de ce îi face el, în numele răzbunării … de fapt nu prea multe, că nu-l lasă sufletul. Și așa realizează ea ce suflet mare are Selig și cât de mult îl place. Erika a reușit să-l cucerească pe Selig prin bândețea ei, prin felul ei retras de a fi, dar nu mai puțin mândru.

Comentariile pe care le-am parcurs nu au prea fost favorabile acestei cărți, rating-ul fiind mediu, dar mie mi se pare o carte care trebuie citită cu sufletul și cu multă imaginație. Eu am simțit de câteva ori fluturașii prin stomac.

Totuși, povestea nu cade bine tuturor; multe scene sunt destul de dure pentru o carte romance, dar nu trebuie să facem abstracție de vremurile respective, de tipologia oamenilor de atunci. Și atunci putem vedea relația lor dezvoltându-se într-un mod ciudat pentru lumea modernă, dar frumos până la sfârșit… Nu mi s-a părut o carte cu acțiune puțină, chiar din contră. Consider că, in felul în care au fost construite caracterele lui Selig și al Erikai, nu se putea bombarda toată cartea cu o luptă zgomotoasă între ei, cum au fost primele două.

Eu îi dau 9,8. Au fost momente în care autoarea s-a cam întins puțin…

 

Mulțumesc Alexandra pentru recenzia cărții – 9 octombrie 2016.

După lungi așteptări, în sfârșit am putut citi ultimul volum al Seriei Familiei Haardrad. Acțiunea cărții nu îmi era cu totul străină, deoarece mai citisem câteva fragmențele în spaniolă, doar am degustat tortul de ciocolată, iar acum l-am savurat pe deplin. Mi-a lipsit nespus această serie, care conține niște povești superbe, cu niște persponaje foarte simpatice și deosebite. Cărțile Johannei Lindsey recent citite de mine sunt ultimele volume din Seria Malory, care pentru mine au fost o dezamăgire, așa că mi-am pus toată speranța în povestea lui Selig.

Din fericire nu m-am înșelat. În această carte am regăsit toate motivele care m-au făcut să o consider pe JL una dintre autoarele mele preferate. Am simțit multă însuflețire din partea ei, cu un stil alert, o acțiune bine închegată, o poveste superbă de dragoste și niște personaje bine conturate, pe care eu le-am îndrăgit foarte mult. Acolo unde sunt vikingii Haardrad, avem și umor, veselie, tachinări, iar romantismul își face și el simțită prezența pe parcurs.

În primul volum am văzut cum flăcările intense ale iubirii pot topi chiar și gheața de nepătruns a Norvegiei, în al doilea am întânlit două inimi aprinse de dorință, iar acum aflăm poveste a două suflete pereche asediate de cel mai greu, mai frumos și mai dulce sentiment, iubirea. Protagoniștii sunt Selig – Cel Binecuvântat și frumoasa domniță Erika de Gronwood, două caractere tari, care se vor urâ, tachina, lupta, iar la sfârșit se vor iubi.

Lady Erika este o femeie demnă de a face parte din clanul Haardrad. Ca și soacra și cumnata ei, este o tânăra încăpățînată, mândră, luptătoare și foarte inteligentă. Împresionează priin altruismul de care dă dovadă, prin bblândețea ei, prin fragilitate, bunătate, tandrețe, dăruire, care se amestecă cu taria de caracter, cu maturitate, înțelepciune, însuflețire și curaj,fâcând din ea o femeie de nota zece Eu am îndrăgit-o foarte mult, la început mi s-a părut foarte singură, cu o responsabilitate prea mare pentru ea.

Învățase să se descurce singură, să aibă grijă de gospodărie și de nepoțelul ei. Când este luată prizonieră de Selig și Kristen și supusă la diferite umulințe, nu se plânge, nu cârtește, suportă totul în tăcere, chiar dacă sufletul i se sfâșie pe dinauntru. Având un spirit liber și orgolios, nu suportă să fie închisă ca o pasăre în colivie, iar demnitatea ei se frânge atunci când este înlănțuită.

Rabdă toate acestea nu din lipsă de caracter, nu din frică sau din lipsă de curaj, ci pentru că sentimentul de vinovăție pe care îl simțea față de tânărul ei stăpân o chinuia și o facea să simtă că merita toate aceste umilințe. În ce măsură este Erika vinovată pentru suferințele lui Selig trebuie să aflați voi. Eu când am citit prezentarea am zis că nu o să-mi place o carte în care eroina este un personaj negativ.

Un chip fermecător de celt și o inimă neînfricată de viking. Înalt peste măsură, cu un păr negru ca pana corbului și cu niște ochii cenușii, Selig Haardrad este bărbatul după catre tânjesc toate femeile, iar el esate bucuros să le cucerească.

Toată ființa lui emană virilitate, forță, frumusețe și senzualitate. Pe parcursul cărții, arată că este un bărbsat tandru, cu o inimă mare, blând, iubitor, milos, vesel și foarte răbdător. Ura lui pentru Erika este imensă, își propune să o facă să sufere, să nu aibă milă de ea, așa cum nici ea nu a avut de el, într-un final ajungând să-i frângă spiritul. Dar nu reușește. Tânăra daneză nu îi este deloc indiferentă, este atras de ea și râămâne surprins că nu se topește la picioarele lui ca toate femeile pe care le-a întânlit până atunci.

Cine a spus că de la ură la iubire nu este decât un singur pas, mare dreptate a avut. Așa se întâmplă și în cazul eriolor noștri. La început a fost o ură înfinită, o dorință de răzbunare nestăvilită, apoi o pasiune mistuitoare și la final a răsărit o iubire nesfârșită. Apariția în scenă a Lidei, o femeie perversă și meschină, trezește sentimenmte de gelozie și de posesivitate în Erika.

Nu mi-a plăcut de această femeie, dar i-am fost recunoscătoare pentru că a trezit-o pe eroină la realitate, a făcut-o să-și dea seama că îl vrea pe Selig și că trebuie să lupte dacă vrea să-i câștige dragostea. Cei doi trec prin multe până la împăcarea finală, dar ce este cel mai importsant este că înțeleg că se iubesc și că nu pot trăi unul fără altul. Bineînțeles că au nevoie de un imbold pentru aș mărturisi adevăratele sentimente. Alături de Selig, Erika și-a văzut visul cu ochii. Avea inima unui bărbat bun, care o iubea mai presus de toate, o prețuia, o răsfăța, o proteja și care avea să-i ofere familia după care tânjise atât, iar Selig avea lângă el o femeie care îi adora și care o să-l dăruiască tot ce are mai bun.

Fără îndoială cei doi porumbei fac o pereche pe cinste. Erika reușește să le câștige afecțiunea soacrei și cumnatei sale, care la început o urau de moarte. Însă după ce totul se lămurește, reușesc să pună temelia unei relații frumoase de familie.

Singurele lucruri pe care am să le reproșez cărții, sunt unele pasaje lungi, care nu prea aveau împortanță și finalul care a fost prea rapid. Fiind final de serie trebuie un epilog mai amănunțit, care să satisfacă curiozitatea cititorilor.
Mi-am dorit atât de mult să citesc cartea, iar acum îmi pare rău că s-a terminat.

Mi-a făcut o imensă plăcere să-i reîntânlesc pe Brenna și pe Gaarrick, iubindu-se ca în tinerețe și pe Kristen și Royce la fel de simpatici ca de obicei. Protagoniștii primelor două volume au avut un rol foarte important în această carte.

Din partea mea cartea primește nota 9,50 cu recomandare bineînțeles.

 

Copertă USA:

sub-asediul-iubirii

Copertă România:

sub-asediul-iubirii

Citeste GRATUIT (online/PDF) DEMONII IUBIRII


Participa si tu la comentarii:


 1. @charm multumesc

 2. Buna,vreau si eu cartea dar nu o gasesc de cumpărat nicăieri 🙁 Ma poate ajuta cineva?Poate ați citit-o si mi-o vindeți mie:) Sau împrumuta!

 3. Sub asediul iubirii de Johnana Lindsey

  Frumosul Seling Haardrad este atacat de talhari cand se afla intr-o misiune,din fericire el scapa cu viata,desi sta cateva zile inconstient,cand isi revine din aceasta stare cere ajutor la Gronwood,dar din pacate nu il primeste.
  Cat timp fratele ei era plecat de acasa,tanara Erika era stapana pe domeniul Gronwood,o fire puternica si indrazneata,ea nu se lasa pacalita de Seling,asa ca il crede un spion si il arunca in temnita,desi era grav ranit Seling este biciuit intr-un mod salbatic,curand sora lui Kristine vine dupa el si il salveaza,dar acum Erika trebuia sa plateasca un pret pentru greseala care a facut-o ca a pedepsit un om nevinovat care avea defapt mare nevoie de ajutor.
  Desi abia daca mai era constient,Seling ii cere surorii lui sa o ia prizionera pe Erika,acesta e modul lui prin care se va razbuna.
  Desi de felul lui era foarte bland cu femeile,familiei lui nu prea ii vine a crede cand se trezesc cu o prizionera pe capul lor.
  Ce are de gand sa faca Seling cu frumoasa Erika?
  Exista o cale de a regla conturile si de a face pace?
  O carte draguta,cu un subiect simplu,care merge citita cand nu ai ceva mai bun de citit,nu pot sa spun ca m-a impresionat foarte tare,am intalnit doi oameni incapatanati,care la inceput se urasc,apoi brusc se iubesc.
  Nu am simtit o flacara,care sa ma arda,sa imi dea fiori,pasiune putina,strecurata ici,colo,mai mult spre final.
  Seling era frumosul frumosilor,adorat si dorit de toate femeile,mai putin de Erika,asta la inceput.
  Frumoasa cu parul balai,este macinata de vinovatie si regret dupa greseala facuta,dar dupa casatoria brusca cu Seling incepe sa il indrageasca,m-a amuzat gelozia ei fata de Lida,fetiscana care ii tot dadea tarcoale sotului ei.
  M-a bucurat reintalnirea cu personajele din primele doua volume,Garricksi Brenna,Royce si Kristen.
  Sunt putin dezamagita,probabil ca in ultimul timp am avut parte de carti prea bune,pline de trairi,emotii,iubire,actiune si am avut asteptari prea mari din partea acestei carti,probabil daca o citeam acum vreo 4 ani,ma impresiona mai tare!
  Nota 8,50 din partea mea!

  • Yulya,imi place recenzia ta ! :zece_din_zece: :yeah:
   Si eu am citit-o dar sa pare ca pe mine m-a impresionat mai mult pentru ca eu sigur ii dadeam nota maxima. 😉

  • @titam:Rar sa ii ofer unei carti sub 10,din pacate nu m-a prins,nu am simtit fiorul ala care trebe :laugh50:

  • Te inteleg pentru ca si eu sunt la fel.Cred ca depinde si de dispozitia in care suntem cand citim. 😛

  • @Yulya: poate nu a fost momentul ei.
   mie imi place recenzia ta :ap:

  • Imi pare rau ca cartea mult asteptata de infocatele romantice ti-a dat un bobarnac in nasucul delicat. Felicitari si multumim pentru prezentarea cartii! :ap: :ap: :yeah:

  • @Yulya: Of, l-am ratat pe frumosul Seling! :zid:
   Multumim, Yulia!

  • Va multumesc :haplo:

  • @Yulya: Îmi place recenzia ta, Yulya! :ap: :ap: :ap: :zece_din_zece: Regret ca te-a dezamăgit cartea.

  • @Yulya: :zece_din_zece:
   Dar povestea lui Rafe, ultimul lord pierdut ai citit-o? cred ca nu te va dezamagi, dimpotriva.
   Eu nu am citit-o nici pe cea de mai sus, nici pe a 2-a, dar le-am cumparat, astept sa-mi vina si cheful de a le alege pt citit.

 4. SUB ASEDIUL IUBIRII – Johanna Lindsey
  Asteptam aceasta carte de multa vreme, voiam sa citesc povestea neinfricatului Selig, sa vad cum reuseste el sa iasa in evidenta si reuseste pe deplin acest lucru : e un barbat adorat de toate femeile, aratos, jovial si mai ales, care pretuieste femeile, lucru mai rar intalnit in vremurile acelea. Selig traieste la curtea cumnatului sau, Royce unde primeste o misiune pentru regele sau si porneste de indata spre indeplinire, numai ca printr-un context de imprejurari ajunge ranit mai mult taras decat pe picioare, la castelul Gronwood, pentru a cere ajutor. Castelul se afla pe mainile Erikai de Gronwood, in lipsa fratelui sau, iar Selig e intampinat cu reticenta, ba chiar banuit de spionaj si din nou soarta isi face de cap si in loc sa fie tratat pentru ranile suferite, ajunge in lanturi, biciuit si lasat inconstient. E salvat de razboinica sa sora, Kristen, care isi incropeste o ostire si pleaca sa-si salveze fratele de indata ce afla unde il gaseste, pretul pacii la castelul Gronwood fiind platit de insasi Erika, care accepta sa se duca prizoniera la ei, dandu-si seama de greseala comisa vizavi de Selig.
  Apoi se intampla inexplicabilul : Selig cel dragut cu femeile devine un ciufut, un rautacios si nu stie ce sa mai faca ca sa o umileasca pe Erika si chiar daca aceasta isi accepta cu mandrie soarta si nu se plange, asta nu inseamna ca e cu capul plecat, lucru care il tulbura pe Selig. Urmeaza tatonari si demonstratii de indaratnicie si dispret nedisimulat intre cei doi care se considera dusmani si totusi ceva nu se leaga : Selig ar putea sa fie cu adevarat crud si totusi nu este, iar Erika ar putea sa iasa din aceasta situatie cand vine fratele ei sa o elibereze si totusi nu o face : rezultatul este o nunta rapida intre cei doi pentru mentinerea pacii si de aici si pana la recunoasterea atractiei dintre ei e doar un pas : in istorie se arata ca vikingii au avut alaturi de ei femei puternice, razboinice ca si ei, care nu se supun cu una cu doua si care sunt capabile sa se apere atunci cand barbatii lor nu sunt acasa. Prin urmare sa nu ne fie cu mirare ca doua personalitati bine conturate reusesc sa-si tina piept unul altuia cu stoicism si ajung sa se accepte unul pe altul cu respect, urmat indeaproape de pasiune care pune stapanire pe ei inca de la prima vedere. Insa e cale lunga pana la acceptarea sentimentelor si a jumatatii care ti-e harazita. Mi-a placut lumea lor, neamul lor darz si protectiv si am apreciat inca o data legatura familiei Haardrad, iar faptul ca dragostea ii invaluie pe eroii nostri in haine de sarbatoare m-a facut sa simt satisfactie deplina atunci cand am terminat ultimele randuri din poveste.

  • @erika: Pe frumosul Seling nu l-am cunoscut indragostit, dar sper sa o fac intr-o zi! :ap: :ap:

  • Bravo, Erika!! :ap: :ap: :ap: Eu zic că a meritat asteptarea.

  • @erika: o recenzie spirituala, m-ai facut sa zambesc 😆
   Imi dai senzatia ca recenziile se scriu atat de usor si natural … si nu e deloc asa :ap:
   Felicitari din toata inima :imbratisare:

  • @erika:Ma bucur ca ti-a placut cartea,Erika! :ap: pe mine nu m-a impresionat prea tare!

  • Multumesc pentru aprecieri :*
   Yulya, probabil am fost subiectiva intrucatva, deoarece eroina era tiza mea ^__^

  • @erika: :ap: :ap: :yeah: :zece:

 5. Erika :zece_din_zece: :yeah: Imi place foarte mult recenzia pe care ai facut-o cartii ,felicitari !

 6. Cu foarte mare întârziere am reușit să citesc cartea aceasta. Mi-a plăcut, deși nu la fel de mult ca primele două, poveștile Brennei și a lui Kristen mi-au ajuns mai mult la inimă – cu precădere a Brennei.

  Mi s-a părut că a început greu, mult mai greu decât se întâmplă cu o carte historical romance care de regulă intră direct în pâine. Până la captivitatea lui Selig care declanșează de fapt acțiunea am citit pagini întregi despre situația politică, despre cât de frumos era el și cum se topeau toate femeile în jurul lui, despre atac și cum două personaje se îndură să-l îngrijească cât de cât și să-l îmbrace. Putea comprima puțin autoarea toate aceste momente, zic și eu.

  Personajele mi-au plăcut. Selig și Erika m-au încântat și mi s-au părut potriviți unul pentru celălalt. Mi-a plăcut că am revăzut toată familia și interacțiunile dintre ei. Ce nu mi-a plăcut e că romantismul a lipsit în multe locuri. Cumva, cu atâtea personaje prezente, accentul nu putea să cadă strict pe protagoniști și am înțeles asta. Ce nu prea am înțeles când s-a dezvoltat iubirea între ei; s-au urât, detestat și chinuit vreme îndelungată și au ajuns să se căsătorească nu din voia lor, ci ca să pună capăt unei situații spinoase. Dar apoi, după ce nu s-au suferit atâta și nu și-au putut spune o vorbă bună, vreo patru pagini mai târziu s-a schimbat foaia, au decis cumva mutual să o lase mai moale și să încerce să o ia de la capăt, să construiască ceva în căsnicia lor. Nu mă deranjează cărțile în care personajele principale nu se suportă o bună parte din poveste, dar aș fi preferat ca autoarea să facă mai lină și vizibilă trecerea de la dispreț pe față la procesul de îndrăgostire. N-am idee când s-a putut îndrăgosti el de ea și ea de el. Mi s-a părut că prea se întâmplă dintr-o dată. Poate cartea trebuia să fie mai lungă, să le dea mai mult timp după ce s-au mutat la casa lui Selig și au rămas doar ei doi. Și din cauza asta și sfârșitul mi s-a părut cam grăbit, autoarea putea să mai adauge niște pagini să savurăm pe îndelete iubirea și deznodământul lor.

  Cu Lida n-am înțeles ce-a fost, autoarea o prezintă într-un capitol întreg, apoi o arată obrăznicindu-se față de Erika, ca după să o scoată prea ușor din poveste. Credeam că va fi ceva mai important cu fata, să se ridice cumva la înălțimea vorbelor ei, ba chiar așteptam ca la un moment dat Erika, când ar fi câștigat toată atenția și iubirea lui Selig, să o arunce afară ca răsplată pentru tupeul servitoarei. Până la urmă toată treaba a fost doar o furtună într-un pahar cu apă.

  Una peste alta, o carte bună pe care, cu obiecțile de rigoare, mi-a făcut plăcere să o lecturez, o notez cu 9. Îmi place mult cum scrie Johanna Lindsey cărțile cu acțiunea în evul mediu, seria Haardrad, Când dragostea așteaptă, Prizonierul dorințelor mele… Personal nu m-a prins seria Malory, am citit două și m-am lăsat definitiv, dar cărțile medievale care au apărut la noi m-au cucerit, mi s-au părut toate foarte frumoase. Sper să fie traduse și celelalte de acest gen.

Lasa un comentariu. Participa la discutie!

*

Faramiere.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe faramiere.ro, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.